caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Pedepse aspre pentru cei implicați în tulburările urbane din Anglia

de (17-8-2011)
15 ecouri

Premierul britanic, David Cameron, a apărat sentințele aspre pronunțate de instanțele de judecată împotriva persoanelor implicate în tulburările urbane începute pe 7 august la Londra și extinse apoi în alte nouă centre urbane din Anglia.

Mai mulți inculpați au primit pedepse de închisoare pentru infracțiuni relativ minore, ceea ce a stârnit proteste din partea unor parteneri de guvernare ai premierului Cameron.

“Este corect să lăsăm instanțele să decidă singure sentințele”, a spus premierul, “au decis să trimită un mesaj și eu cred că e foarte bine că o curte poate face așa ceva”, a adăugat el.

Premierul Cameron făcea referire la o decizie a Curții Coroanei (echivalentul tribunalului) de la Manchester, care a condamnat doi tineri de 22 și 20 de ani la câte patru ani închisoare pentru incitare la dezordine.

Cei doi au postat mesaje pe Facebook în care îndemnau la tulburări de genul celor petrecute în marile orașe ale Angliei, tulburări care însă nici măcar nu s-au materializat în orașul menționat de cei doi în mesajele postate.

Este cea mai aspră sentință pronunțată până acum în cazul celor implicați în dezordini, care s-au soldat cu cinci morți, distrugeri de proprietăți, spargeri, furturi, incendieri și pagube de sute de milioane de lire sterline.

Peste 2750 de persoane au fost arestate și aproape 1300 trimise în judecată. Aproape 2/3 dintre ei s-au aflat sau se află încă în detenție preventivă până la soluționarea cazului lor. Procentul mediu uzual privind detenția preventivă în Anglia și Țara Galilor este de 10%.

Chiar și pentru infracțiuni relativ minore, curțile de magistrați (echivalentul judecătoriilor) pronunță pedepse cu închisoarea sau chiar trimit cazurile pentru condamnare curților coroanei. O curte de magistrați poate pronunța pedepse cu închisoarea de până la șase luni pentru o infracțiune sau două pedepse consecutive de câte șase luni pentru două infracțiuni.

S-au văzut cazuri în care instanțele au condamnat un inculpat la șase luni închisoare pentru furtul a șase sticle de apă minerală în valoare de 3,50 lire, iar o femeie din Manchester a fost trimisă la închisoare pe cinci luni pentru că a primit din partea cuiva două short-uri furate.

Mai mulți parlamentari ai Partidului Liberal Democrat, partenerul de coaliție al Partidului Conservator, condus de premierul Cameron, s-au declarat uimiți de asprimea acestor pedepse și au avertizat că ele s-ar putea dovedi contra-productive.

Oficiul Judiciar, care reprezintă instanțele de judecată, a negat că ar fi fost emise recomandări de a trimite la închisoare pe toți cei condamnați în urma recentelor tulburări. Jumătate dintre inculpați sunt minori.

Un alt aspect care trebuie luat în seamă e faptul că închisorile sunt deja pline și mulți dintre cei condamnați sau chiar aflați în arest preventiv au trebuit transportați la centre de detenție departe de orașul lor de reședință.

În plus, fiecare deținut costă contribuabilul 45000 de lire anual, iar închisoarea, spunea acum 20 de ani un ministru de interne Conservator, David Waddington, e un mod costisitor de a face dintr-un om rău unul și mai rău. Se pare însă că, pe moment, opinia publică nu pare deranjată de această politică penală aspră.

Ecouri

  • carastau nicolae: (18-8-2011 la 11:30)

    Daca arestarile si celelalte masuri le lua guvernul roman se zicea ca -iata – cum guvernul de criptocomunisti de la Bucuresti ii brutalizeaza pe …pasnicii demonstranti.De era la Bucuresti asa ceva nu erau huligani si derbedei si drogati si cate mai cate, erau demonstranti pasnici care nu au mai rezistat terorii lui boc – basescu -udrea si care au iesit cu piepturile goale si altii au fost infiltrati sa ii provoace, dar ei, saracii de ei, erau ca mieluseii, si-si strigau revendicarile, etc, etc, etc.

  • Petru Clej: (18-8-2011 la 11:46)

    Ce legătură o fi având acest comentariu al fostului politruc național-comunist Nicolae Iuga-Cărăstău cu articolul de față? „Se zicea că” – cine zicea? Ce provincialism deprimant…

  • somoila grigore: (19-8-2011 la 04:45)

    Cam tot mapamondul e in deriva…Ne-am inmultit,peste masura,si ne-am intins mai mult decat ne e plapuma.Cat o suna de rasist,dar populatiile care au invadat continentul n-au dat si nu produc nici macar atat cat sa-si asigure un standard minim de viata la nivelul societatilor, care,de voe,de nevoe i-au primit.Spunem toti ca una din cauze este lipüsa de educatie,de instruire,de calificare.Si asa si este…Numai ca foarte putini dintre noi ne punem intrebarea cat costa toate acestea si cine plateste.Al doielea,oricat s-ar stradui cineva sa educe,sa califice un copil,daca de ,,acasa” nu are o traditie de munca, de disciplina,de respect pentru valori,mare lucru nu se poate face.Cat ar suna iarasi de rasist,dar mostenirea genetica in cele mai multe cazuri,are un cuvant de spus.Dece oare la Los-Angeles cu ani in urma nici un chinez ori coreean n-a participat la ,,revolta”grupurilor de populatii afro-americane?Si ce legatura a avut maltratarea de catre politisti a omului de culoare,cu vandalismul facut in cartierele populate de emigranti asiatici,care se pusesera pe picioare in numai 30,40 de ani,pe cand segmentul de populatii afro-americane excelasera aproape numaI la facut copii.Este bine sa amintim ca savantul Williams a iesit imbrancit dela Haward in 1996,pentruca s-a exprimat foarte usor,dealtfel,ca genetica in procesul de evolutie are un anumit rol.Iar Wattson, cel care a descifrat codul genetic in 1962,luand Premiul Nobel,in urma cu 2 sau 3 ani parca, a fost ,,scos la pensie”,pentruca afirmase ca populatiile de culoare din America,tot din motive de ,,gena”,nu se pot alinia la exigentele productie industriale prezente.Tema ceasta a fost pusa cu mult curaj de Tillo Sarazin in Germania in cartea ,,Deuschland schafft sich ab”(Germania se autodesfiiteaza).Iar tema a provocat o furtuna pro si contra,care de aproape un an nu s-a terminat.
    Aceasta chestiune e ,intrun fel,tabu.Dar asta nu inseamna ca nu exista.Fugim cu totii ca dracul de tamae de cuvantul ,,genetica”,din cauza lui Hitler si nebunia lui criminala.Tillo Sarazin vine si puncteaza si aceasta problema:evreii au o genetica mai ,,curata”,ei nu s-au amestecat cu alte etnii de pe la anul 800 si deaceea sunt mai,,buni”,in sensul au stiut sa fie comercianti mai buni,de exemplu,nu mai vorbim de ceeace au dat omenirii in stiinte,in artein finante.
    Asa incat,in ceeace priveste vandalismele recente dela Londra,mi se pare ca problema e mult mai complexa,fara prea multi sorti de rezolvare.

  • Teodor I. Burghelea: (19-8-2011 la 05:23)

    Domnule Samoila Grigore,

    „Teoria” dumneavoastra „genetica” este cel putin uluitoare! Pur si simplu pentru ca, uitandu-ma in calendar vad ca suntem in anul 2011, nicidecum in anii 30′. Totusi, gasesc teoria incompleta. Ne-ati spus despre chinezi, despre persoanele de culoare, despre evrei (evreii si „biciclistii” sunt personajele fiecarei dezbateri, chiar daca povestea din Londra nu are nimic de a face cu ei…) dar nu ne spuneti nimic despre mostenirea dumneavoastra genetica. Presupunand prin absurd ca exista ceva inteligibil in ecoul dumneavoastra de mai sus, indraznesc sa va intreb: cat de „curata” este genetica dumneavoastra de puteti scrie un astfel de ecou in anul 2011? Intelegeti asadar una din marile probleme ale rasismului pe care vad ca nu sfiiti sa il exprimati, chiar daca anii 30′ (cand „dadea bine”) sunt atat de departe? – fiecare ii poate cadea victima si, consecintele sunt aceleasi.

    Ati accepta de exemplu ca in baza conceptiilor dumneavoastra enuntate mai sus sa va consideram genetic inferior, cel mai probabil amestecat cu specii inferioare precum drosophila melanogaster, ameoba sau chlamydomonas reinhardtii ?

    Sau va multumiti cu o judecata lipsita de orice consideratii rasiste: sunteti victima unei mentalitati grobiene. In cazul in care preferati a doua varianta, va trebui sa va revizuiti fundamental „conceptiile stiintifice”…

  • somoila grigore: (19-8-2011 la 09:40)

    Domnule Teodor I. Burghelea,
    Ma simt onorat ca-mi atribuiti ,,teoria”(mea!) genetica(sic!),care v-a si uluit,nu?
    Dar trebue sa va desamagesc:la 25 oct.2007 profesorul doctor James Dewey Watson,laureat al premiului Nobel 1962 pentru descifrarea structurii moleculare DNA,a facut o declaratie la Cold Spring Harbour Laboratory (CSHL),Long Island,categorisita…,,rasista„.Watson,urmare a cercetarilor indelungate,coroborate si cu rezultatele din viata practica,a sustinut,textual,ca populatia de culoare,genetic,nu are capacitatea de a tine pasul cu tehnica si stiinta in desvoltare.El a precizat ,,´lipsa de inteligenta„.Fiind si directorul institutiei a fost suspendat imediat.Tot asa patise si Williams,profesor la Harvard, in 1996,alt purtator al premiului Nobel.In urma cu 2,3 ani alti 2 cercetatori din Texas au ajuns la concluzii similare,referindu-se la specii si etnii,dar pana acum n-am cunostinta sa fi fost si acestia declarati rasisti.
    In urma,parca cu 2 ani,presedintele Obama a tinut un discurs la Acra,adresandu-se direct africanilor (citez din memorie):,,in 1950 Ghana avea acelas PIB ca si Coreea de Sud.Unde sunt astazi coreenii de sud,si unde e Ghana d.p.d.v.economic?`’E cumva si Obama un rasist?
    Sa fiu bine inteles:fiecare etnie are particularitatile ei:negrii sunt excelenti sportivi si campiononi in muzica de jazz,si, mai recent, in muzica ,,Rapp”.Indienii neintrecuti in informatica,desi,sa ma ierte Dumnezeu,nu in teleg dece la ei programarea nu functioneaza deloc in mersul trenurilor,si de aici,accidentele feroviare periodice.Chinezii neintrecuti si ei la ,,copiat”,dar de pe la 1250 n-au prea creat mai nimic in stiinta.
    Imi reprosoti ca ,,amestec” evreii in discutie.Nu-i amestec deloc,doar am cautat sa dau un examplu,daca vreti,cat de buni sunt.Fie-mi iertat,tot pentruca gena e mai buna.Iar referirea la perioda 1930,puteti s-o pastrati:pe atunci nu se stia nimic de genetica,cum banuesc ca stiti,iar rasismul n-a avut nimic deaface cu bagajul genetic al fiecaruia.
    In final indrasnesc sa va asigur ca nu sunt nici xenofób,nici filosemit,sunt roman get,beget,cu documente si hrisoave vechi.Atata doar,imi pun intrebari si citesc,ma…informez.Va asigure ca cititul si informare nu fac rau sanatatii.Va recon+ümand si dvs.sa rasfoiti macar Wilkipedia.Si acolo sunt informatii trunchiate,in functie de …etapa.
    Cu aceasta pun punct si nu mai dau curs la nici un comentar din partea dvs.

  • Petru Clej: (19-8-2011 la 12:04)

    O primă statistică parțială privind condamnările http://www.guardian.co.uk/uk/2011/aug/18/full-picture-of-riot-sentences

  • Petru Clej: (19-8-2011 la 12:06)

    Circa 150 de cetățeni străini arestați în cursul tulburărilor: http://www.thisislondon.co.uk/standard/article-23979753-foreign-rioters-to-be-deported-in-tough-stance-on-troublemakers.do

  • Petru Clej: (19-8-2011 la 14:03)

    Domnule Șomoilă, acesta este un articol despre pedepse aplicate celor vinovați de infracțiuni în recentele tulburări din Anglia, cum ați ajuns la genetică?

  • Petru Clej: (19-8-2011 la 15:01)

    Pentru partizanii pedepselor cu închisoarea pentru delincvenți minori (la propriu și la figurat) recomand acest articol: http://www.thisislondon.co.uk/standard/article-23979652-doing-porridge-ex-con-reveals-what-looters-can-expect-in-prison.do

  • somoila grigore: (19-8-2011 la 16:42)

    Foarte simplu,Domnule Clej:Mi-au venit in minte tulburarile cu ani in urma dela Los Angeles,si mai recent,hotiile si spargerile din timpul,si dupa uraganul Katrina.Si inca ceva:m-am saturat de sintagma ,,asa e, dar nu se spune”.
    Inteleg intrebarea dvs.,si va dau dreptate.Legat de sanctiunile aplicate,ar fi trebuit doar sa spun ca boala din nascare, leac n-are.Cu toate sanctiunile,cam in pripa,aplicate,lucrurile se vor repeta.Pretentiile,sa spunem chiar omenesc justificate,ale acestor paturi sarace,nu pot fi fi acoperite financiar.Uitati-va cum a cazut in nas Obama,desi,omeneste vorbind,ceva trebuia facut in materie de sanatate si educatie.Dar,vedeti,financiar nimeni pe lumea asta nu stie sa acopere aceste costuri.

  • Petru Clej: (19-8-2011 la 16:55)

    Domnule Șomoilă, la ce vă referiți când spuneți: „așa e, dar nu se spune”?

  • somoila grigore: (20-8-2011 la 02:22)

    Domnule Clej,
    Ma refer la fapte si situatii care deranjeaza intro anumita etapa,fie o categorie de indivizi,sau chiar o natie,vorba lui Plesu, ,,daca o spui,nu esti patriot!”,ori,la fel,supara un partid politic,etc…De exemplu,in 2002 am asistat la un incident petrecut la un congres la Bamako.Participau peste100 de profesori de istorie africani,invitati fiind si 5 europeni.(Eu eram al 6-lea …ratacit printre ei).La un moment dat,un profesor sudanez a spus:trebue spus ca si noi africanii am cotribuit din plin la crima sclavagismului,pentru´ca nu albii ii vanau pe nefericitii din jungla,ci ai nostri,sefi de triburi,prindeau ,,dusmanii” lor si-i vindeau albilor pe vapoare”.A urmat un tumult,vociferari si omul a fost scos din sala cu huidueli.L-am italnit mai tarziu pe profesor si l-am intrebat dece fusese huiduit in sala,devreme ce pe seara, la restaurant era in aceeasi societate.Raspunsul m-a lasat mut:,,Mi s-a reprosat de colegi, nu trebuia sa spun asta in prezenta ,,albilor”.Asa e, dar nu se spune!”,mi-a replicat textual omul.
    Avem exemple si dela noi destule,mai ales din istoria noastra ajustata si coafata destul..
    In cazul tulburarilor din Anglia,dar si din Franta,Germania,ori America,ca sa dau cateva exemple,se aplica sanctiuni dupa,in loc sa se previna vandalismele si ororile.Nu li se spune clar acestor oameni:Ati venit aici chemati,sau nechemati;aveti obiceiurile voastre,si limitele voastre.Asta e ce va oferim noi,astea-s legile de aici.Le acceptati?bine.Nu va comformati,atunci,valea! Cu catel si purcel!Chiar de sunteti aici de generatii! Cu duhul blandetii,putini dintre acestia inteleg si se incadreaza.Cui a folosit ,,multiculturalul” in Germania?Nici macar turcilor si arabilor,pentruca s-a instalat un sistem social parazitar de neplatit,copiii lor nu vorbesc nemteste,la scoala nu fac fata,apoi nu se pot califica si multi dintre ei ajung de fac rele si crime.Si asta pentruca nu li se tae macaroana si li si menajeaza ,,sensibilitatile”etnice.Asta imi spunea si un ziarist german:asa e,dar nu se poate spune.Stau si ma intreb:daca dezastrul dela Fukushima din Japonia ar fi avut loc in Anglia,Franta,Germania,ori America,s-ar fi comportat populatia,in special segmentul de emigratie,asa cum au facut-o japonezii?Stiu,mi se poate replica,vezi bine,la vandalisme au participat si autotohnii.Da,asa e,dar in ce proportii?Dece nu se vorbeste decat pe ocolite in America despre procentul de condamnari si puscariasi pe segmente de populatii?Asta ar fi ,,rasist”,asa e,dar nu trebue spus,nu?Dece nu li se spune arabilor,ca scalavagismul ei l-au practicat cu mult inainte,si-l practica si astazi?Dece nu sunt invitati conducatori si intelectualii arabi in Israel in regiunea Galileia sa vada cum traesc cetatenii israileni de obarsie araba,beduinii,desi pot trai si munci ca si concetatenii lor evrei,dar n-o fac din motriva…traditionale,pe spatele altora?,,Asa e,dar nu se spune”,va duce pe mai departe la conflicte etnice,si intre culturi.
    Sunt convins ca si dvs.le stiti,dar m-ati intrebat si am incercat sa raspund.

  • Petru Clej: (20-8-2011 la 02:57)

    Domnule Șomoilă, repet întrebarea: ce legătură au toate astea cu articolul de față?

  • somoila grigore: (20-8-2011 la 05:58)

    Aparent,asa este:,,toate astea”,nu prea au legatura cu articolul dvs.,precis si la obiect.Totusi poate-ar fi cazul sa se adanceasca cauzele si rezultatele actiunilor de justitie:sunt acestea de natura ca astfel de manifestari
    sa nu se mai repete?
    E o parere,si atat.

  • Petru Clej: (20-8-2011 la 08:43)

    Domnule Șomoilă, scrieți:

    Totusi poate-ar fi cazul sa se adanceasca cauzele si rezultatele actiunilor de justitie:sunt acestea de natura ca astfel de manifestari sa nu se mai repete?

    Aveți sincer impresia că acest lucru nu se face?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
44.200.169.91