caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Au început concedierile în forțele armate britanice

de (1-9-2011)

Guvernul britanic a anunțat joi 1 septembrie reducerea efectivelor armate cu 1850 de militari. Acesta este primul val de reduceri planificate să atungă 22000 până în 2015. Ministerul apărării este unul din cele mai lovite de austeritatea bugetară inițiată de coaliția de guvernare în urmă cu un an.

Joi, 930 de militari ai forțelor aeriene și 920 ai forțelor terestre au fost anunțați că își vor pierde posturile. Circa 40% dintre plecări reprezintă concedieri, iar restul sunt voluntari.

La ora actuală, efectivele totale ale forțelor armate birtanice se ridică la 175000 de militari, dintre care forțele terestre reprezintă circa 100000. În următorii patru ani, forțele terestre vor pierde 7000 de posturi, iar forțele aeriene vor fi reduse cu 5000 de militari.

Ministrul apărării, Liam Fox, a explicat aceste reduceri masive prin deficitul bugetar moștenit de la guvernul Laburist în mai anul trecut și de “găurile negre” din bugetul apărării.

Problema este că Marea Britanie este implicată la ora actuală în două conflicte militare – în Afganistan și Libia – iar aceste reduceri vor avea în mod inevitabil efecte asupra capacității de luptă a trupelor britanice.

S-a anunțat că militarii aflați acum la datorie în Afganistan și care luptă într-unele din cele mai periculoase zone ale țării nu vor fi afectați de reduceri.

Dar fostul șef al marelui stat major, generalul în retragere Sir Michael Jackson, care comanda forțele armate britanice în 2003 la momentul declanșării războiului din Irak, a avertizat că Marea Britanie riscă să nu-și mai poată asuma obligațiile militare într-o lume imprevizibilă, dând exemplu apariția neașteptată a conflictului din Libia.

Unul dintre contingentele cele mai afectate sunt trupele de elită Gurkha, formate din militari recrutați din Nepal, de unde vor fi concediați 150 de militari, din totalul de 3500.  Acești militari, care luptă de 200 de ani pentru Marea Britanie, primiseră recent aceleași condiții de serviciu ca restul  militarilor britanici, permițându-li-se prelungirea serviciului maxim de la 15 la 22 de ani, în urma unei campanii publice în fruntea căreia s-a aflat actrița Joanna Lumley.

Această ameliorare a condițiilor financiare a făcut însă ca aceste trupe să devină mai scumpe și ca atare să simtă din plin efectele austerității bugetare.

Reducerile nu fac însă decât să înceapă și diminuarea capacității de luptă a Marii Britanii, țară obișnuită cu implicarea permanentă în conflicte militare este doar unul dintre efecte. Al doilea, cu un cost uman mai ridicat, este reinserția socială a militarilor restructurați.

Nu arareori ori, acești soldați de profesie antrenați să ucidă se izbesc de mari dificultăți de adaptare în viața civilă, iar uneori eșuează în violență, alcoolism și dependență de droguri.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.14.70.203