caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

11 septembrie 2001: ce am (ați) învățat în ultimii 10 ani?

de (11-9-2011)
9 ecouri

Covent Garden, Londra, 11 septembrie 2011 - o zi la fel de frumoasă ca istorica zi de 11 septembrie 2001

Dumincă 11 septembrie 2011, Londra. O frumoasă zi de vară târzie (sau toamnă timpurie), așa cum a fost și ziua de luni, 11 septembrie 2001.

Aparent, nimic nu s-a schimbat, capitala britanică este același oraș fascinant, o urbe a tuturor posibilităților, în care poți să trăiești cele mai diferite experiențe.

Dar dacă stau și mă uit în urmă și fac un bilanț al ultimilor 10 ani, aparențele se spulberă. Am simțit schimbarea imediat, după 11 septembrie 2001, când lucram ca jurnalist la BBC. A fost practic începutul sfârșitului pentru redacțiile de radio în limbi europene și o reorientare masivă a BBC World Service către lumea musulmană.

Ceea ce considerasem, și nu doar eu, a fi o schimbare epocală la sfârșitul anilor ’80, începutul anilor ’90 – căderea regimurilor comuniste din Europa – a devenit încetul cu încetul doar un eveniment istoric din ce în ce mai îndepărtat și mai puțin relevant.

În munca mea de jurnalist, odată cu războaiele din Afganistan și Irak, m-am izbit de pasiuni care erau absolut incompatibile cu profesia de reporter la BBC. Ele au coincis și cu perioada de restructurare a redacției române (2003 – 2004) și mi-au lăsat niște amintiri neplăcute.

În plan personal, 11 septembrie 2001 m-a făcut să-mi reorientez lecturile. Primele două cărți pe care le-am citit atunci au fost Sfârșitul istoriei și ultimul om, de Francis Fukuyama, și Ciocnirea Civilizațiilor, de Samuel Huntington, aceasta din urmă lăsându-mi o impresie profundă. Am citit foarte mult despre islam și civilizația musulmană, începând cu Koranul și în general am realizat cât de mică și provincială este lumea românească în ansamblul ei.

Pe 7 iulie 2005 orașul în care trăiesc – Londra – a fost lovit de un atac terorist, e drept de mult mai mică amploare decât cele de la New York din 11 septembrie 2001 și s-a deovedit că fundamentalismul islamic indigen e o realitate care nu mai putea fi neglijată.

E o banalitate să spui că a călători cu avionul a devenit în ultimii 10 ani o experiență mai neplăcută, e un preț pe care-l plătim pentru ca să fim mai în siguranță sau măcar să avem această impresie.

E greu de cuantificat cât de mult au influențat atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 istoria omenirii, e mult prea devreme pentru așa ceva. În plus, în acești 10 ani a avut loc și o explozie a globalizării, la care o contribuție importantă și-a adus-o internetul, care a jucat și joacă un rol important și în răspândirea mesajului extremist, dar și a ideilor democratice.

Pentru mine personal, 11 septembrie 2001 a reprezentat, într-un fel, sfârșitul iluziilor, a acelei euforii, exuberanțe începute la sfârșitul anului 1989, odată cu căderea comunismului.

A meritat declanșarea așa numitului „război împotriva terorismului” (termen ce s-a dovedit extrem de neinspirat ales)? Osama bin Laden e mort, Al Qaeda o umbră a ceea ce a fost, dar pericolul terorismului și fundamentalismului de orice fel nu a dispărut, dimpotrivă, e mai insidios ca acum 10 ani.

În acești 10 ani am realizat că mai degrabă Huntington și nu Fukuyama a avut dreptate. Dar nu mi-am pierdut încrederea în democrație, ca cel mai mic dintre multe rele și poate că înlăturarea lui Saddam Hussein, pe care am aprobat-o la momentul respectiv, a jucat un rol în revoluțiile democratice din lumea arabă de anul acesta.

Am căpătat atunci o repulsie față de naționalism și fundamentalism religios, curente pe care le consider responsabile de multe dintre relele de azi. Din păcate, internetul facilitează proliferarea extremismelor de toate felurile și se poate constata și din atacurile împotriva revistei ACUM că, din păcate, accesul facil la informație nu duce și la sporirea gradului de discernământ sau a atașamentului față de democrație.

Ecouri

  • gheorghita zbaganu: (12-9-2011 la 04:06)

    MAi exista un 11 septembrie despre care ar fi bine sa scrieti, 11 septembrie 1973, cu 5500 de morti. Asa ar fi decent, sa se scrie de ambele

  • Petru Clej: (12-9-2011 la 05:01)

    Domnule propagandist comunist Gheorghita Zbaganu, eu stiu la ce eveniment va referiti, dar nu cred ca toti cititorii revistei ACUM stiu. Asa ca v-as ruga sa renuntati s-o mai faceti pe desteptul si sa faceti comentarii legate de tema acestui articol.

  • George Gross: (15-9-2011 la 09:09)

    11 septembrie 2001 a fost gongul ce ne-a desteptat din larghetea ideii de „democratie occidentala”. Azi la 10 ani de la tristul eveniment, ne dam seama ca nationalismul si fundamentalismul ne schimba in rau modul de viata. Ceea ce ma socheaza este ca lumea civiliztiei occidentale priveste luarea de masuri impotriva fundamentalismului prin lentila economica. Civilizatiile occidentale trebue sa lupte impreuna impotriva fundamentalismului pe baza legaturilor morale si juridice, fara sa se uite la consecintele economice, caci altfel vor fi depasite in propriile lor granite de fundamentalisti. America trebue sa inteleaga ca democratia anglo-saxsona nu poate fi exportata prin actiuni militare; tarile Africane si cele arabe/islamice Asiatice si din Orient sunt inca la nivel politic tribal sau in cel mai bun caz feudal, chit ca economic si militar sunt in capitalism.

  • Petru Clej: (15-9-2011 la 12:28)

    George, ai văzut cumva scenele de azi de la Benghazi, cu Sarkozy și Cameron?

  • George Gross: (15-9-2011 la 15:43)

    Daca te referi la vizitarea spitalelor, da, le-am vazut pe internet. La sfirsit de saptamina o sa am timp mai mu;t

  • musat: (18-9-2011 la 16:54)

    Sunt dintre cei care cred ca democratia nu poate fi sustinuta fara sprijinul american.Exemplu este a l doilea razboi mondial.
    O america slaba este o invitatie adresata celor care vor sa slabeasca sau sa inlocuiasca democratia in unele state.

    Comparati intervalul de timp trecut de la 9/11 cu cle intre Pear Harour si sfirsitul razboiului mondial in Pacific si se constata ca primul interval de timp depaseste dublul celui de al doilea.
    Azi America este mai slaba ca in 2001.
    In schimb in vara anului 1945 America era mai puternica ca in 1941 momentul Pear Harbour.

    Aceasta este trist in primul rind pentru urmasii victimelor din 9/11 dar si pentru restul americanilor si oamenilor din lume care cred in democratie.
    Dupa decenii de lupta cu totalitarismul America vede ca exemplul ei nu este urmat in lume.Conjunctural exista cteva tari care participa la aliante si operatii peste mari dar exista si exceptii care fac ochi dulci Rusiei si Chinei.

    Europa poarta pacatul de a nu fi urmat exemplul Americii si de a fi blocat unificarea politica raminind la nivel de viziune tribala fractionara.

  • tractoristu: (26-8-2013 la 05:13)

    BBC sectia romana a fost desfiintata . Asa cred ! Un lucru bun! BBc e comunist.
    Orice e comunist trebuie distrus.

  • Alexandru Leibovici: (26-8-2013 la 09:25)

    > BBc e comunist

    Chiar comunist nu este, dar este departe de a fi liberal

    > Orice e comunist trebuie distrus.

    Distrus ideologic, desigur. Sunteţi capabil?

    Şi nu numai comunismul, ci şi celelalte variante ale colectivismului şi ale etatismului, de la fascism, legionarism şi până la social-democraţie. De ce nu le pomeniţi? Sunteţi cumva adeptul vreuneia din astea?

  • Petru Clej: (26-8-2013 la 11:02)

    Discuție între doi tractoriști: „BBC este comunist. Orice comunist trebuie distrus.” „Chiar comunist nu este, dar este departe de a fi liberal”.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
52.14.221.113