caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sport



 

Memoria legendarului campion Farkas Paneth, la Cluj

de (9-10-2011)
4 ecouri

Preambul: În 1945, Farkas Paneth vicecampionul mondial (1935) revenea la Cluj după ce îndurase mai întâi vicisitudinile detaşamentului de muncă din armata maghiară şi apoi detenţia la Auschwitz şi alte lagăre de concentrare.

Farkas Paneth jucand cu paleta de lemn

După câteva luni de aşteptare înfrigurată, realizând că nimeni din familia sa (părinţii, socrii, fraţii şi tânăra lui soţie) nu a scăpat cu viaţă din deportare, şi-a confecţionat o paletă de ping-pong din lemn – de un format ceva mai mare – spunându-şi că sportul avea să fie singura raţiune a existenţei sale. A iniţiat reorganizarea clubului clujean de tenis de masă şi a reînceput antrenamentele. Peste câţiva ani şi-a început cariera de antrenor care a durat patru decenii şi i-a adus cele mai mari satisfacţii. Dacă în calitate de jucător, a fost vicecampion mondial şi multiplu campion al României, în cea de antrenor a adus 15 titluri mondiale şi 33 europene, 56 de campioni naţionali individuali şi 126 cu echipa şi un rezultat inegalabil: 5 titluri consecutive a cupei campionilor europeni, cu echipa CSM Cluj.

Farkas Paneth s-a stins din viaţă în iunie 2009, la vârsta de 92 de ani. În anul următor avea să fie organizată prima ediţie este a memorialului de tenis de masă care-i poartă numele.

Cupa Memorială Paneth Farkas

Competitia in plina desfasurare

Competitia in plina desfasurare

Competiţia din  octombrie 2010, organizată de Asociaţia Amatur, s-a născut din iniţiativa lui László Tóth, fost elev al maestrului Farkas Paneth, component al echipei clujene, campioană naţională. Evenimentul realizat prin efortul conjugat al profesioniştilor în sport şi jurnalism sportiv, a fost o adevărată sărbătoare la care au participat şi nume mari ale sportului cu mingea de celuloid din Cluj . Deschiderea festivă a avut şi două momente impresionante: difuzarea unui fragment dintr-un interviu radiofonic cu vocea inegalabilului antrenor Farkas Paneth şi înmânarea unei palete emblematice doamnei Julia Paneth, soţia discretă şi devotată a maestrului.

La concurs au participat 100 de jucători  în categoriile open şi amatori.

Locurile întâi au fost câştigate de Vladimir Anca şi Adrian Fodor, ambii din Luduş.

Succesul campionatului care a întrunit jucători din toate categoriile de vârstă i-a încurajat pe iniţiatori să înfiinţeze în august 2011 „Asociaţia Paneth Farkas” (membri fondatori Nasta Purcariu, László Tóth, Mihai Miron, Dan Buzilă) care are drept principale: obiective promovarea tenisului de masă în rândul populaţiei, iniţierea şi pregătirea tinerelor talente, formarea de personal specializat în domeniul tenisului de masă şi cultivarea memoriei legendarului campion şi antrenor Farkas Paneth.

La ediţia a II-a a Memorialului Paneth, desfăşurată la 1 octombrie 2011 au participat 170 de jucători, locurile întâi fiind coupate de: Masters : Maximilian Marchiş (Cluj), Open : Iulian Roman (Braşov), Amatori :  Tiberiu Stancu (Deva). Alături de cupă ocupanţii primelor locuri au primit, alături şi câte un volum din cartea de memorii a lui Farka Paneth:  „Paleta şi planeta”.

Emblema Asociatiei Paneth Farkas

În acelaşi spirit, al cultivării memoriei lui Farkas Paneth, asociaţia care-i poartă numele va amplasa în curând o placă memorială pe casa de pe strada Bob în care a trăit, timp de peste 70 de ani, marele campion şi antrenor.

Comentatorul sportiv Ionel Banu, de la TVR Cluj, povestea de curând într-o emisiune că l-a întrebat pe Farkas Paneth de ce nu a plecat din România în perioada de glorie (de jucător şi apoi de antrenor), când era curtat de cele mai importante cluburi de tenis de masă din lume, care-i ofereau condiţii materiale incomparabile cu cele de aici? „Pentru că Clujul este oraşul meu. Aici m-am născut, aici sunt prietenii mei şi sportivii pe care-i pregătesc. Aici sunt acasă”  

După doi ani de la trecerea în lumea de dincolo Farkas Paneth continuă să fie acasă la Cluj, în sălile de antrenament şi de competiţie. Impulsul paletei sale de lemn, confecţionată în 1945 cu încrâncenarea celui întors din iadul de la Auschwitz, a propulsat decenii de-a rândul jucătorii clujeni pe culmile tenisului de masă european şi mondial şi mai are energia de a stimula sportivii de azi şi de mâine.

Ecouri

  • Stefan N. Maier: (10-10-2011 la 09:31)

    In cateva cuvinte incarcate de respect si admiratie, povestea unui invingator!

  • Braun: (10-10-2011 la 11:40)

    Am avut ocazia sa-i urmaresc cariera
    prodigioasa de jucator si antrenor.
    M-ar interesa cartea scrisa de el.
    ACUM e o aparitie interesanta !

  • Andrea Ghiţă: (10-10-2011 la 12:30)

    Cartea scrisa de Farkas Paneth si G.I. Bodea se intituleaza Paleta si Planeta si a avut doua editie. Ambele s-au epuizat, dar poate le gasiti in anticariatele (chiar si cele online). Volumul trece in revista atat viata si cariera lui Farkas Paneth, cat si istoria tenisului de masa romanesc din anii 1930 pana in anii 1980.

  • yacov Fliegmann: (10-10-2011 la 14:03)

    Si eu am avut parte de a fi intre multi admiratori care au cunoscut pe Paneth Farkas
    din clubul Hagibor din Cluj, unde jucam tenis de masa impreuna cu Szekely Laci si
    Szekely Imre, Rozenfeld Miki si neuitatul jucator Teszler Ervin,si cu multi altii care erau membrii organizatiei D.J.I.SZ din Cluj tineri cari au avut noroc sa ramana in viata in lagerele din Auschwitz.
    Am citit cu satisfactie ca sunt asa de multi oameni in Romania,si mai ales in Cluj
    care pastreaza memoria acestui om extraordinar de talentat si iubitorul sportului si a dat statului Roman zeci de campioni mondiali si europeni.
    O coincidenta cu acest articol,in saptamana trecuta am jucat pig pong cu nepotii mei
    cari sunt amatori jocului si dupa mult timp am fost invins de un copil de 10 ani, ceea ce nu s-a mai intamplat pana acum!!!!
    ,



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Premiul Nobel pentru pace. Dezamăgire la Stockholm

Ieri 7 octombrie, inaintea decernarii Premiului Nobel pentru pace, o serie de cotidiene suedeze (Svenska Dagbladet, Expressen) o desemnau ca...

Închide
18.220.81.106