caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

PRINŢUL VINH SAN, PRIMUL RADIOAMATOR AL INSULEI RÉUNION

de (16-10-2011)

de Jean-François Rodriguez-Nadal, F4FUC

Traducere de Francisc Grünberg, YO4PX

Prinţul Vinh San intronarea

În timpul celui de al doilea Război mondial insula Réunion era majoritar pétainistă. (Mareşalul Philippe Pétain a condus Franţa între 1940 şi 1944, în timpul ocupaţiei germane. Datorită acţiunilor sale colaboraţioniste ca şef al aşa-numitului „regim de la Vichy” a fost condamnat după încheierea războiului la moarte pentru trădare, pedeapsă comutată de generalul de Gaulle în închisoare pe viaţă. Pétainismul s-a încetăţenit ca un termen peiorativ folosit pentru definirea unui anumit tip de politică reacţionară – nota mea, YO4PX).

În noiembrie 1942, ca urmare a sosirii la Saint-Denis a vasului „Léopard” aparţinând Forţelor navale ale Franţei libere, insula s-a alăturat generalului de Gaulle şi lumii libere. Această raliere nu ar fi fost posibilă fără existenţa Rezistenţei. Ea era formată doar din câteva persoane. Printre ele s-a numărat şi prinţul Vinh San. El a marcat istoria ţării sale, a insulei Réunion şi a radioamatorismului.

Prinţul Vinh San s-a născut la 3 august 1899 în Vietnam, ca descendent direct al prestigiosului împărat Gia Long. Nu are decât 8 ani când accede la tron. Tatăl său, destituit de autorităţile coloniale franceze, este constrâns să abdice în favoarea sa. Înscăunat la tron în 5 septembrie 1907 sub numele dinastic de Duy Tan, prinţul Vinh San a fost un conducător de stat iubit de poporul său. Domnia sa (1907-1916) a fost marcată de numeroase evenimente legate de emanciparea ţării sale Annam (vechea denumire a Vietnamului), şi mai ales de revolta din 1916 împotriva Protectoratului francez.

În vârstă de 16 ani, fiind conducătorul acestei rebeliuni, tânărul împărat este detronat, arestat şi deportat pe insula Réunion. Acesta este debutul unui exil forţat pentru prinţ. Începe o nouă viaţă. Acest om dornic de libertate şi-a asumat în totalitate cetăţenia pământului care i-a oferit găzduire. Pe această insulă pierdută în imensitatea Oceanului Indian împăratul detronat a dus o existenţă discretă, departe de ţara sa natală.

Pasionat de vioară, poezie, sport şi radioelectricitate, el întreţine în St.Denis un magazin de reparaţii pentru aparatura TFF. Prinţul Vinh San devine primul radioamator al insulei cu indicativul FR8VX.

Pasiunea pentru radio a contribuit la angajarea sa în forţele Franţei libere. A fost primul care a auzit apelul generalului de Gaulle în data de 18 iunie 1940. Datorită recepţiilor sale clandestine el a retransmis pe insulă informaţiile provenite din exterior şi a putut comunica cu aliaţii. În ciuda celor 24 ani de exil, fiind antifascist convins, s-a raliat generalului de Gaulle încă din iunie 1940. Datorită acţiunilor sale în Rezistenţă a fost încarcerat în St.Denis, dar a fost eliberat peste o lună. Materialul său radio a fost confiscat, dar a reuşit să-şi reconstruiască o staţie de avarie.

Din momentul ralierii insulei Réunion la Franţa liberă în noiembrie 1942 Vinh San s-a îmbarcat ca radiotelegrafist pe vasul „Léonard”. El a continuat lupta până în Germania şi la sfârşitul celui de al doilea Război mondial i s-au decernat numeroase medalii militare.

În 16 decembrie 1945 prinţul Nguyen Phuoc Vinh San dispare într-un tragic şi misterios accident de avion în Oubangui-Chan (Ciad), în inima junglei africane. Avea 45 de ani. În 1987, prin dorinţa copiilor săi şi a ajutorului important acordat de preşedintele Jacques Chirac rămăşiţele pământeşti ale împăratului Duy Tan au fost exhumate şi transportate în Hue, Vietnam. Evenimentul a fost marcat printr-o impresionantă ceremonie. Acum Duy Tan odihneşte lângă strămoşii săi. A fost detronat în 1916, dar nu a abdicat vreodată, astfel că rămâne ultimul împărat al Annam-ului.

Vă invit să consultaţi saitul dedicat prinţului Vinh San. Veţi avea ocazia de a face o călătorie în trecut şi veţi descoperi destinul extraordinar al acestui prinţ, primul radioamator al insulei Réunion. Ţin să mulţumesc în special domnului Claude Vinh San, fiul prinţului Vinh San, pentru permisiunea de a publica acest articol.

(Traducerea din limba franceză a articolului publicat în revista electronică HAM-MAG, publicată cu aprobarea redactorului Vincent Faucheux, F5SLD)


Acest articol a apărut iniţial în aprilie 2010 pe blogul http://yo4px.blogspot.com YO4PX este indicativul de radioamator al traducătorului.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Bucătăria celor mici

Octombrie ramane luna sarbatoririi recoltei si a pregatirilor pentru iarna. Copiii se bucura de bostanii transformati in felinare magice, de...

Închide
3.144.12.205