caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Băsescu împinge din nou, demonstrativ!

de (23-10-2011)
1 ecou
Traian Băsescu vs. Dinu Patriciu - desen de M. Mircioane

Traian Băsescu vs. Dinu Patriciu - desen de M. Mircioane

Preşedintele Traian Băsescu a câştigat procesul cu omul de afaceri Dinu Patriciu, după ce l-a dat în judecată pentru „minciună şi trucarea unor filme”. Sentinţa a fost dată miercurea trecută de Judecătoria Sectorului 1, Bucureşti, şi prevede plata de daune morale, de către pârâtul Dinu Patriciu, în valoare de 0,5 lei. Acesta mai trebuie să publice hotărârea instanţei în două ziare de tiraj naţional, în două numere consecutive. Sentinţa poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.

În procesul intentat de Băsescu este vorba despre o înregistrare filmată, publicată de ziarul Gardianul, înaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, în anul 2009. Băsescu l-a dat în judecată pe Patriciu, a dat în judecată şi firma Best Media, care edita la acea vreme ziarul Gardianul. În înregistrarea, făcută în timpul campaniei electorale din anul 2004, se vede cum Traian Băsescu îl pocneşte peste faţă, cu dosul palmei, pe un copil. Am văzut de zeci de ori acea înregistrare şi am mai ascultat şi prima reacţie a lui Băsescu, atunci când a fost întrebat de un reporter dacă a lovit copilul. A zis că nu mai ştie exact cum s-a întâmplat, că poate copilul acela a vorbit urât, poate a făcut ceva. Deci, Băsescu nu a negat existanţa evenimentului, ci spunea că nu mai ştie exact ce l-a cauzat.

Spectaculos mi se pare că nici acum, în acest proces, Băsescu nu neagă faptul că ar fi existat o altercaţie între el şi acel copil, dar spune că nu a fost vorba de lovire. Iată declaraţia lui Băsescu, difuzată de televiziunea B1, cu privire la modul „groaznic” în care a resimţit difuzarea acelui film: „Groaznic, pentru ca eu ştiam că l-am împins pe acel copil, dar falsificarea filmului, dat cu pumnul în faţă unui copil care pe urma şi râdea… A fost o grosolănie, care dacă ar fi lansat-o cu trei zile înainte de ziua alegerilor ar fi fost mortală, pentru că nu aveau timp oamenii care au facut analize… Au fost atâţia voluntari care au spus: este falsificată imaginea. Dacă o făceau cu trei zile înainte, nu aveam ce să fac”.

Aşadar, instanţa a fost convinsă de avocaţii reclamantului Traian Băsescu, de declaraţiile „voluntarilor”, că Dinu Patriciu minte sau, mă rog, nu are dreptate. Parcă şi văd procesul din instanţă, cum s-a desfăşurat ca „Procesul etapei”, o mult gustată emisiune de televiziune, cu dezbateri ale specialiştilor şi microbiştilor din fotbal. Iată un posibil scenariu: „A fost sau n-a fost fault?  Se vede clar că a fost contact. Da, a fost contact, dar nu a existat intenţia de lovire. Păi, dacă nu a fost lovire, ce-a fost? Împingere. Şi, care e deosebirea? Păi, împingerea e mai mult un gest de apărare, decât de atac. Vine copilul cu agresivitate spre Băsescu şi, din reflex, acesta îl impinge, ca să se apere! Aha, înţeleg. În cazul acesta eu zic că Băsescu nu este vinovat. A fost în legitimă apărare! Dinu Patriciu a minţit, sau n-a văzut bine faza. Se mai întâmplă şi la alte meciuri, te fură peisajul, suporterii. Ia mai daţi odată faza cu încetinitorul, să vedem mai bine. Da, e clar, îl impinge, altfel copilul nu ar râde. Nu vezi ce bine dispus e copilul? Daţi filmul şi mai relanti, să vedem şi mai bine. Clar îl impinge! Deci, ce trecem aici? A fost contact, dar Băsescu l-a împins pe copil în legitimă apărare. Patriciu este un mincinos, deci, să plătească. Are de unde!”

Poate vi se pare o exagerare ceea ce am scris, însă, realitatea nu poate fi departe, întrucât discuţia în instanţă trebuie să se fi s-a purtat exact ca la fotbal. Dacă a fost contact, cât de grav a fost, dacă acel contact poate fi considerat lovire, sau împingere.

Şi justificările ulterioare ale lui Băsescu sunt tot ca ale unui fotbalist învinuit că a comis fault în careu şi se apără, ceva de genul: „Nu l-am lovit, dom-le, l-am împins, că venea spre mine şi striga: Hai Iliescu! Practic mă înjura. Trebuia să mă apăr!”.

De menţionat este şi faptul că între Băsescu şi Patriciu se mai derulează un proces, însă în acesta Băsescu este învinuit de calomnie, iar Patriciu este reclamant. Daunele morale cerute de Patriciu sunt tot de un leu, dar, poate o să fie îngăduitoare instanţa şi-l pedepseşte pe Băsescu tot cu plata a 0,5 lei, daune morale, ca să fie scorul 1 – 1. Să fie ca la un meci demonstrativ, în memoria zilelor în care jucau în aceeaşi echipă, adică alianţă.  La câţi bani a băgat Patriciu în Alianţa DA, chiar că nu se cade să-l loveşti prea tare, cel mult să-l impingi puţin, să-l doară la buzunar, aşa, cam de 50 de bani. Şi nici Patriciu nu se cade să ceară daune morale de milioane, pentru calomnie, doar totul e demonstrativ, şi nu se ştie cum se întoarce roata!

Ecouri

  • Andrei Panait: (3-11-2011 la 20:31)

    Eu cred ca Basescu l-a agresat fizic pe acel copil in acel moment, dar ca „inginerii multimedia” lui Patriciu a exagerat cumva gestul in mod digital. Adevarul crunt l-am putea afla de la acel copil, care acum este adult si traieste in Italia, dar din mai multe motive „copilul” nu mai vorbeste, cred eu (si am auzit) din mai multe motive, si anume:

    1 – cineva (agentii Cotroceniului) l-au „convins” sa-si tina gura inchisa fata de mass-media, fie cu bani, fie cu amenintari, fie prin amandoua variante

    2 – se jeneaza si acel copil de ceva: instinctul (precum si ce se vede si ce se aude din video) indica ideia ca acel „copil” a jignit-o pe doamna care ii vorbea ceva serios lui Basescu la momentul respectiv; „copilul” pare sa fie un om simplu care se afla in treaba acolo in sala fara a fi un sustinator real a lui TB, si l-a scapat gura din cine stie ce motiv, sa o jigneasca sau sa creeze un moment neplacut pentru doamna si TB la un loc, care impreuna incercau sa se converseze sau sa abordeze o discutie, dupa care Basescu comite gestul agresiv/defensiv, fara a gandii.

    Indiferent daca sprijini sau intelegi gestul lui TB, asa cred ca s-au intamplat lucrurile, in mod sumar. Ce credeti, am sumarizat bine? Sprijiniti reactia lui TB in aceste circumstante?

    Personal uu ii sprijin actiunea, intr-o anumita limita, ca fiind un gest uman, dar poate ar fi trebuit ca „copilul” sa fie escortat din sala de catre oamenii de paza dupa aceia. Daca in loc sa o jigneasca pe doamna il pocnea pe TB in fata, cred ca il admiram mai mult pe „copil”, si asta spun chiar fiind sustinator (la limita) a lui TB. 😀



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Mesaje din infern – amintirile de lagăr ale Terezei Mózes

De curând distinsa mea prietenă nonagenară, etnografa şi scriitoarea Tereza Mózes din Oradea http://www.acum.tv/articol/9398/– stabilită de o vreme în Israel...

Închide
18.216.123.120