caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Societate civila



 

Risc major de furt de identitate

de (30-10-2011)
2 ecouri

În legătură cu a da sau nu CNP-ul la recensământ:
S-a ridicat problema folosirii datelor acestora în fraudarea alegerilor. Acest lucru, dpdv juridic, poartă un nume: furt de identitate.

Problema furtului de identitate este însă MULT MAI MARE decât fraudarea alegerilor: fraudarea persoanei.

Din chestionarul de recensământ se poate obţine imediat un întreg set de date despre o persoană:
a. Nume şi prenume
b. CNP
c. Nume părinţi
d. Adresă,
date suficiente pentru a putea obţine fraudulos acces, spre exemplu, la contul cuiva (destul pentru a i-l goli).

Vulnerabilitatea vine însă din modul de operare cu aceste date personale: folosirea drept recenzori a unor mercenari, a căror probitate poate fi adesea îndoielnică. De ce să încerci să mituieşti pe cineva de la centrul de statistică ce prelucrează aceste date când este infinit mai uşor să mituieşti recenzorul ca să ţi le dea ?

În concluzie, nu darea CNP-ului în sine este problema, ci CUI ÎL DĂM, de fapt. Şi nu doar CNP-ul, ci o serie întreagă de informaţii personale…

Dacă, în schimb, în loc să se trimită recenzori pe teren, s-ar fi distribuit prin poştă plicuri ce trebuiesc completate (plic pentru a cărui ridicare semnezi şi poţi fi verificat imediat dacă nu l-ai depus) şi apoi trimise prin poştă, ca recomandată, direct centrului de statistică, situaţia ar fi fost cu totul alta.

Datele din recensământ (nume, prenume, CNP, nume părinţi) sunt date cu caracter personal, iar recenzorul care vine la noi în casă NU ESTE un operator autorizat de date cu caracter personal. Aceasta este esenţa problemei.

Eu personal nu vreau să-mi dau CNP-ul recenzorului, dar l-aş trimite fără nicio reţinere, într-o scrisoare recomandată, la centrul de statistică ce prelucrează datele adunate de recenzori.

În plus, ieri (26-10-2011), în cadrul ştirilor de la ora 14, am auzit un demnitar (parcă însuşi ministrul MAI) spunând că CNP-ul în sine, fără alte date precum nume şi prenume, nu ar reprezenta niciun risc. Ceea ce omite însă să spună este că pe respectivul formular/chestionar de la cenzor sunt scrise multe alte date personale, precum numele şi prenumele incluzând şi iniţialele părinţilor, ceea ce este în totală contradicţie cu ce susţinea dânsul, deci care va să zică, MINCIUNĂ GOGONATĂ, nu ?

Ecouri

  • Octavian Brânzei: (3-11-2011 la 15:40)

    Mie îmi e groază să mă gîndesc la cum pot fi folosite datele din fişele de recensămînt nu doar de oameni neautorizaţi ci şi – ori mai ales! – de către cei autorizaţi… E oare o întîmplare că se face acest recensămînt acum, cînd anul viitor avem alegeri? Nu ştiu. Ştie cineva?

  • Andrea Ghiţă: (3-11-2011 la 16:15)

    Recensamantul a avut loc cam in aceeasi perioada in mai multe tari UE. Codul numeric personal se inscrie intr-o sumedenie de locuri, de pilda pe tichetele de masa si pe retetele compensate, unde se mai trece numele, adresa, numarul de buletin, informatii inregistrate in baza de date a retelei de sanatate. In Romania se fura o gramada de lucruri, dar nu si identitatea.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Pe cuvânt de onoare”, un roman despre antisemitism rămas actual

Roman scris în urmă cu peste 60 de ani despre antisemitismul insidios din Statele Unite

Închide
3.140.198.43