caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

Comuniștii, fasciștii și simpatizanții lor nu au niciun fel de legitimitate

de (30-10-2011)
6 ecouri

Articolul publicat săptămâna trecută: Era mai bine pe vremea lu’ Ceaușescu (?), http://www.acum.tv/articol/40514/, a primit câteva comentarii scrise de nostalgici comuniști, între ei un anume Petre Ignat, care este Președintele Comitetului de Reorganizare a PCR:

Pentru a putea intelege ceva din discutia de pe acest site in primul rand trebuie sa clarificati, dand o definitie, termeni ca: democratie, libertate, dictatura, rolul statului in societate, ipocrizie, etc sau raspunde sincer la intrebari ca: intr-o democratie cine are dreptate, majoritatea sau minoritatea?- un om dator la banca este un om liber? – poti fi nostalgic dupa ceva rau? – un bloc de locuinte este mai bun si mai sigur cand este construit din prefabricate din beton sau cu pereti din BCA, rigips sau sticla? – o societate este mai buna sau mai rea atunci cand rata sinuciderilor creste de patru ori? – o tara este libera atunci cand traieste pe picioarele ei, fara datorii, sau o tara indatorata capitalului strain? etc…etc

Ati citit cu atentie legea pe care o numiti ca fiind ,,de interzicere a avorturilor”? Care este denumirea reala a acestei legi? Publicati-o integral daca sunteti cinstiti.

Primul gând te duce la funia din casa spânzuratului. Căci cum altfel pot suna în gura unui comunist termeni ca democratie, libertate, dictatura, rolul statului in societate, ipocrizie, cinstiți ?

Este un tupeu uimitor din partea apărătorilor unui regim care a distrus libertățile cetățenilor și a guvernat prin teroare, abuz și minciună să ceară socoteală tocmai în numele valorilor  pe care comuniștii le-au disprețuit.

Trebuie să le aducem aminte simpatizanților sau nostalgicilor comuniști că partidul pe care acum îl regretă și încearcă să-l reînvie n-a avut niciodată legitimitate în ultimii 90 de ani. A fost o invenție bolșevică și a fost adus la putere în România de tancurile sovietice. Nu a câștigat niciodată alegeri libere și corecte, iar “victoria” din scrutinul de la 19 noiembrie 1946 au constituit o fraudă fără proporții în istoria României.

Tentativele acestor nostalgici comuniști de a face o distincție între perioadele 1944 – 1964 și 1964 – 1989 nu reprezintă decât o jalnică tentativă de fardare a unei realități hâde: comuniștii au fost aceiași pe durata celor 45 de ani cât au deținut puterea în România: Dej și Ceaușescu au fost dintotdeauna agenții Kominternului și și-au datorat pozițiile lui Stalin, executându-i ordinele cu sfințenie. Faptul că după 1964 au făcut un viraj spre naționalism nu le schimbă cu nimic rolul nefast în istorie. PCR de după 1964 este continuatorul PCR de dinainte de 1964, acela care se face face vinovat de crime împotriva umanității și persecutarea poporului român.

Și majoritatea relelor din România de azi, mai ales dezastrul provocat în mintea oamenilor, își au originea în perioada comunistă.

Dar nostalgicii și simpatizanții comuniști sunt extrem de rari în ziua de azi. Chiar dacă multe dintre rele perioadei comuniste încep să se estompeze, majoritatea celor care au trăit-o nu pot uita așa ușor mizeria materială și morală în care au trăit.

Mult mai numeroși sunt cei care se simt atrași de fascism, sub formele sale de manifestare în România – legionarismul și personalitatea lui Ion Antonescu.

Ofensivă legionară

De curând, un anume Dan Petre, un tânăr care nu-și ascunde simpatiile față de Mișcarea Legionară, scria un comentariu la un articol din revista ACUM, în care-l întreba pe autor, Laszlo Alexandru, cum poate să-l califice pe Paul Goma drept antisemit, când se știe că e căsătorit cu o evreică.

I-am răspuns acestui legionaroid, care încearcă cu disperare să prezinte o față moderată, că Paul Goma a acționat în instanță un grup de personalități publice care l-au calificat drept antisemit și a pierdut. Incapabil să replice la această informație, legionaroidul a trimis acest mesaj:

Ce pacat ca domnul Petru Clej, in loc sa faca o incercare pentru a pastra un nivel civilizat al discutiei, decide sa coboare dezbaterea de idei spre un atac la persoana, mai ales cand acea persoana nu a facut secreta nicio secunda admiratia pentru anumite trasaturi ale legionarismului.

Ce pacat ca domnul Petru Clej nu face un minim efort de rabdare si analiza ”rece” a spuselor cititorilor sai: ar fi in egala masura folositor, pentru a intelege punctul de vedere al celuilalt si a nu-l trata imediat ca un dusman periculos / oblic / perfid / etc.

Ce pacat ca domnul Petru Clej uita de sloganul revistei, care troneaza pe antetul fiecarei pagini din acum.tv: ‘lipsa dialogului intareste doar sistemele discretionare” . Probabil ca prefera dialogul cu cei de aceeasi opinie cu dumnealui, fapt ce nu aduce nicio plus valoare omenirii pe care cu indarjire o apara de invidizi antisemiti-legionaroizi-fascisti-sfertodocti-nationalisti de mucava (fie ei reali sau doar inchipuiti de domnia sa).

Ce pacat ca domnul Petru Clej prefera calea usoara de a trata lucrurile in termeni de ”cine nu e cu noi e impotriva noastra”, aruncand ”suturi virtuale” din spatele monitorului, in loc sa faca un minim efort de comunicare REALA, prin care sa incerce sa-si cunoasca ”adversarul” in direct si in complexitatea sa…

Observați aceeași tactică folosită de comuniști : un simpatizant al unei mișcări totalitare – legionarii – cere un tratament democratic. Dar simpatizanții curentelor fasciste (în speță a curentului creștino-fascist, cum erau legionarii, așa cum azi există nu doar creștino-fasciști, dar și islamo-fasciști, iudeo-fasciști, hinduso-fasciști, etc, ca și fasciști non-religioși) nu pot, ca și comuniștii de altfel, să facă din rahat bici și să facă și trosc. În mileniul al treilea, comunismul și fascismul nu mai au drept de cetate. Ambele ideologii au avut și au ca scop declarat distrugerea societăților democratice și în numele lor s-a comis în secolul al XX-lea cel mai mare măcel din istoria omenirii.

Nu pot exista “comunism lite” sau ”fascism-lite”, tot așa cum o femeie nu poate fi pe jumătate gravidă. Cele două ideologii NU SUNT REFORMABILE și nu se poate reține nimic bun din ele, pentru că ele formează un ansamblu coerent pentru guvernarea totalitară a unei societăți.

Aceste ideologii nu mai au niciun fel de legitimitate și, pe cale de consecință, nici adepții lor nu mai pot invoca vreun fel de legitimitate într-o societate democratică a secolului al XXI-lea.

Simpatizanții comuniști și fasciști nu pot fi tratați cu toleranță deoarece ei înșiși nu sunt toleranți și au ca scop distrugerea societăților democratice. Omenirea a făcut greșeala în secolul trecut să le acorde beneficiul îndoielii și cu toții știm ce efect a avut această naivitate.

Nu mai trebuie să le acordăm nicio îngăduință acestor extremiști, iar în Revista ACUM vom continua să-i tratăm cu o duritate pe care, din păcate, nu o resimt din partea altor publicații de limbă română.

Ecouri

  • Andrei Panait: (3-11-2011 la 20:46)

    Sunt de acord cu toate sentimentele pronuntate in articol. O intrebare insa, apropos de „comunism lite”: ce parere aveti despre orientarea politica de stanga din America de Sud zilele asta – in tari precum Venezuela, Brazilia, Bolivia, Argentina samd? Va percep putin neoliberal in orientarea dvs politica, si posibil neincantat de astfel de exemple de orientare oarecum „socialista, pentru mileniul 3”.

  • Petru Clej: (4-11-2011 la 03:46)

    Ca de obicei, domnule Panait, sunteți pe dinafară, amestecând mere cu pere. Argentina și Brazilia sunt țări democratice, cu lideri aleși prin alegeri libere și corecte. Venezuela este un stat autoritar în care drepturile omului sunt încălcate în mod grosolan și condusă de un lider care nu pare să fie în toate mințile. Iar în Bolivia situația e asemănătoare cu ce din Venezuela.

  • vm: (4-11-2011 la 06:51)

    De acord, extremele profita de curba descendenta a economiei pentru a-si promova agenda aberanta si utopica alimentata de resentimente laterale. ambele curente profita de democratie, fac apel la regulile tolerantei in acelasi timp in care critica democratia, care pentru comunisti este fascista, iar pentru fascisti este comunista. In realitate, toti tinerii care fac demonstratii in Occident ar fi impuscati in China sau intr-un stat fascist.

  • Dan Petre: (5-11-2011 la 13:23)

    Domnule Clej,

    Desi hotarasem sa incetez dialogul cu Dumneavoastra inca din decembrie 2010 (dupa ce ati continuat in stilul de mahala/ OTV/ PRM sa-mi aruncati cele mai variate invective: cretin, nemernic, perfid, sfertodoct, etc.), am crezut cu naivitate pret de o clipa ca in aroganta si fanatismul Dvs. s-ar putea ca ratiunea si buna credinta sa gaseasca o fisura. De aceea la ultima vizita la Bucuresti, am avut o tentativa intempestiva de a va cauta, pentru a va inmana cartea ‘’Sfantul Inchisorilor’’, cartea care mi-a schimbat definitiv perceptia comunista asupra Legiunii. Ati fugit de dialog, in stilul caracteristic. Am conchis si eu ca-mi pierd vremea.

    Si totusi de data asta va voi raspund: nu pentru ca imi pomeniti numele, ci pentru ca ati decis (pentru a cata oara?) sa aruncati cu noroi asupra memoriei atator mii si zeci de mii de legionari care au suferit pentru credinta lor intr-o Romanie mai buna.

    1) Este o miselie faptul ca puneti legionarismul (asimilat eronat cu fascismul, de ce nu chiar cu nazismul sau chiar jihadul?) si comunismul in aceeasi ”troaca”, o miselie egalata doar de lasitatea cu care stergeti comentariile care nu va convin. Ar fi bine sa nu se uite ca experimentul Pitesti a fost efectuat pe studenti, care in proportie de 70-80% erau legionari. Da, legionarii au fost cei de care s-au temut cel mai mult comunistii!

    2) Disperata este doar incercarea Dvs. de a provoca oamenii, de a atata spiritele, de a-i jigni si de a avea ultimul cuvant (usor de altfel, cand esti la ”butoane”, cenzurand, deformand, rupand din context – sunt chiar curios daca veti lasa acest comentariu). Foarte bine, n-aveti decat sa o faceti cu vii, care va pot da riposta (fie ea si tacerea). Dar lasati amintirea lui Gavrila Ogoranu, a lui Valeriu Gafencu si a altora ca ei in pace: isi binemerita odihna si respectul acestei tari!

    3) Voi continua sa imi exprim liber simpatia pentru acele aspecte ale Legiunii pe care le consider continuatoare ale unei traditii care s-a finalizat cu realizarea Romaniei Mari.
    Pana la urma Miscarea Legionara nu este scoasa in afara legii, nu? (Probabil ca asta este urmatorul pas, dar nu-i nicio problema, caci pe mintea omului nu se poate pune ‘’calus’’).

    In plan personal ii multumesc lui Dumnezeu ca un an de invective din partea Dvs. nu m-au ‘’rinocerizat’’. A fost o incercare a credintei si a principiilor mele: nu urasc, nu am devenit xenofob, nu cred in teorii ale conspiratiei. Voi continua insa democratic sa imi exprim liber simpatia pentru acele aspecte pozitive ale Legiunii (destule), pe care le consider continuatoare ale unei traditii care s-a finalizat cu realizarea Romaniei Mari. O traditie infiintata de Scoala Ardeleana, de pasoptisti, de Avram Iancu, de Eminescu si de alti eroi autentici ai acestei tari (tara ce merita mai mult decat umilintele si saracia de astazi).

    In incheiere va mai spun doar atat: nu va fie frica, Legiunea nu va mai renaste. Unii dintre membrii sai au facut greseli capitale, pentru care Dumnezeu a pedepsit-o cu varf si indesat. (Din pacate se pare ca acestea vor eclipsa mereu in constiinta publica tot binele pe care Miscarea a vrut sa-l faca acestei tari). De altfel la inmormantarile ultimilor legionari supravietuitori ai infernului concetrationar -multi dintre ei ”clienti” atat ai inchisorilor antonesciene cat si comuniste din 1941 pana in 1964- sunt din ce in ce mai putini participanti si prea putini tineri. Este de inteles: grija zilei de maine, globalizarea, spiritul ”politically correct” nu ne mai lasa prea mult timp sa studiem si sa intelegem pilda inaintasilor… Dar am convingerea ca in adancul sufletului oamenilor de buna credinta ideile de dragoste de patrie, de camaraderie si fratie crestina, spritul de jertfa, dorinta de a trai intr-un stat care sa-si protejeze cetatenii (idei care nu sunt pana la urma un apanaj strict al legionarismului) vor dainui pana la sfarsitul veacurilor!

  • Petru Clej: (5-11-2011 la 13:55)

    Minciunile lui Dan Petre sunt tipice legionarilor, adică varietății de fasciști care NU AU CE CAUTĂ ÎN VIAȚA PUBLICĂ a României anului 2011. Uitați-vă cum bate câmpii și face apologia unei mișcări care susținea purificarea etnică – numerus clausus – numerus nullus. A dat dovadă în comentariile de aici, de-a lungul timpului, și de xenofobie și de antisemitism, ultra-naționalism, minimalizare a Holocaustului, tot tacâmul care însoțește mentalitatea legionaroidă. Cu asemenea oameni nu există dialog – ori se leapădă de extremism și acceptă democrația or vor fi ținuți în șuturi virtuale în permanență.

    Câtă bază se poate pune pe spusele unui om care face apologia unei mișcări care a contribuit substanțial la distrugerea firavei democrații românești interbelice. Câtă bază se poate pune într-un om care se întreabă – cu falsă naivitate și rea credință cum poate fi calificat Paul Goma drept antisemit când justiția însăși a achitat de acuzația de calomnie mai multe persoane publice care i-au asus această acuzație și care au fost date în judecată de Goma?

    Merită acest habotnic înțelegere când spune că Dumnezeu i-a pedepsit pe „unii” legionari? Ce poate fi acest individ decât un inamic al democrației laice, care este norma în Europa mileniului al III-lea? Poate tânjește la statul fundamentalist de tipul celui din Iran. Să-și practice religia, așa cum îi permite numai democrația și să-i lase pe alții în pace cu propaganda și demagogia lui ortodoxistă (a propos, cam ce crdeau legionarii – exclusiviști când venea vorba de religie – despre greco-catolici – că tot menționează legionaroidul Dan Petre școala ardeleană.

    Adversarii legionarilor nu sunt comuniștii, așa cum cu mișelie (ca să-l citez) afirmă legionaroidul Dan Petre, ci democrații. Iar Dan Petre nu are nimic în comun cu democrația: este un extremist și în revista ACUM va fi tratat ca atare.

  • Andrei Vasile: (8-11-2011 la 11:19)

    Stimate domn Clej

    Nu incerc sa fac analiza pe fapte pentru ca nu sunt in masura sa fac acest lucru.
    Ce pot sa va spun din stilul in care ati raspuns la cele doua comment-uri ca mai aveti putin si ar trebui sa va luati de mana cu Mircea Badea.

    1. Andrei Panait va intreaba ceva intr-un mod respectuos, domnia voastra ii raspundeti cu , citez „ca de obicei, sunteti de dinafara”
    2. Dan Petre isi argumenteaza punctual spusele, domnia voastra il faceti „extremist”.

    Acuma sincer, chiar va place sa jigniti oamenii? Nu sunteti in stare sa raspundeti argumentat si fara invective?

    In cat timp veti prolifera o jignire si la adresa mea?

    Mentionez ca acest comment este postat pe un site. Sunt foarte curios daca il veti sterge.

    O zi buna



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ajutaţi un tânăr medic să salveze vieţi!

Cătălin Sandu, 25 ani, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Facultatea de Medicină Generală promoția 2011, este...

Închide
18.224.33.107