caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Mediterana. Sărmăluțe în foi de vită a la Dorothy

de (13-11-2011)
1 ecou

Sarmalele se intalnesc in diferite retete nu numai in zona mediteraneana,  ci si in tarile balcanice.

Sarmalutele in foi de vita se prezinta si sub numele grecesc de Dolma. Turcii, libanezii si alte grupuri etnice isi disputa titlul de initiator suprem al acestei retete.

Sunt convins ca firea inventiva a celor talentati in bucatarie s-au servit de ingredientele cele mai la indemana oferite de catre natura locala, ori vita-de-vie  ramane parte a decorului etern al gradinii mediteranene.

Una dintre preocuparile de relaxare, gatitul impreuna cu familia, cu prietenii, intrunesc  un cenaclu culinar captivant.

Dorothy se dovedeste nu numai un pictor atent al liniilor contrastante de tip expresionist, insa indulcite de tonul stampelor nipone, ci si un talent gastronomic desavarsit.

Intr-o ambianta a bucatariei bantuite de copii sarind si sterpelind cate ceva de pe masa, am deprins o  reteta  a sarmalutelor din foi de vita pe care vi-o impartasesc  cu multa placere.

Ingrediente

1 kg de carne toccata amestecata (pui, porc, vita
50 gr orez obisnuit (nu din cel parfumat Basmati) lasat timp de 30 minute in apa rece inainte de a fi amestecat cu carnea
½ ceapa taiata foarte marunt
1 morcov razuit
sare, piper dupa gust
cimbru uscat
ienibahar macinat
1 conserva 500 ml de rosii in bulion
patrunjel proaspat  taiat foarte marunt

Metoda de preparare

Amestecati carnea cu mirodeniile, cu orezul , cu ceapa si cu morcovii razuiti. Inainte de a impatura sarmalele, lasati foile de vita in apa rece cel putin 30 minute pentru a le desara.

Dispuneti sarmalele intr-o tava sau o cratita la cuptor, acoperite intr-un sos de rosii in bulion. Taiati rosiile in bucati nu prea mici.

Totodata acoperiti vasul  si lasati sarmalele sa fiarba incet si inabusit cca 2 ore.

Serviti sarmalele cu iaurt sau cu smantana.

Ecouri

  • Andrea Ghita: (15-11-2011 la 09:34)

    De curand am tradus o carte despre armenii ardeleni, în care sunt prezentate şi câteva reţete tradiţionale armeneşti printre care şi…dolma. Ca de pildã

    Soche-dolma (dolma in foi de ceapã)- Foile de ceapă fierte şi desprinse una câte una se umplu cu carne tocată şi se fierb în supă; când s-au fiert se drege cu gălbenuş de ou şi cu smântână şi se acreşte cu oţet; are un gust dulce-acrişor plăcut. Este o mâncare foarte gustoasă.

    Tetum-dolma (castraveţi umpluţi): castraveţii se taie în jumătăţi, se curăţă de coajă şi de seminţe, se umplu cu carne tocată şi se fierb; zeama se prepară la fel ca în cazul anterior, dar nu se acreşte cu oţet ci cu sare de lămâie. Uneori se acreşte cu roşii.
    Se mai găteşte dolma şi cu frunze de podbal (podbalov dolma) şi din foi de viţă –

    Dolma cu ulei. Se căleşte ceapă în ulei de in, se amestecă hribi fierţi tocaţi mărunt, hrişcă şi piper şi se împătureşte în foi de varză murată. Apoi într-o oală se clădesc în straturi cu varză murată tocată, se toarnă peste ele ceapă călită în ulei şi se fierb în timpul postului mare.

    Dolma cu unt se găteşte asemănător, cu diferenţa că în loc de ulei se pune unt şi în loc de hrişcă se pune orez.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
La Multi Ani, tatalui meu !

Intr-un noiembrie incendiar tineretea isi striga bucuria vietii in ciuda trecerii pragului octogenar.

Închide
18.188.61.223