caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica TELEGRAMA



 

Conferinţă aniversară dedicată primului congres sionist din România

de (13-11-2011)
8 ecouri

Ecouri

  • Crisanta: (14-11-2011 la 10:56)

    Vă felicit pentru acest demers, care cu sigurnaţă va avea un impact plăcut asupra celor mai puţini cunoscători ai subiectului. Pentru viitor poate ar fi nimerit să organizaţi un astfel de eveniment şi la Cluj-Napoca, ţinând seama de multele instituţii de cultură implicate în acest fenomen.

  • Andrea Ghita: (14-11-2011 la 16:53)

    Pentru Crisanta
    Va citez: „Pentru viitor poate ar fi nimerit să organizaţi un astfel de eveniment şi la Cluj-Napoca, ţinând seama de multele instituţii de cultură implicate în acest fenomen.” ?

    „Evenimentul” adica conferinta aniversara a primului congres sionist de la Focsani e firesc sa aiba loc la Focsani (macar in parte) si nu la… Cluj. Cat despre „multele institutii culturale implicate in acest fenomen” la ce fenomen si care institutii va referiti?

  • Petru Clej: (14-11-2011 la 18:05)

    Andrea, trebuie mai întâi să-i explici Crisantei ce este acela sionismul și ce este revista ACUM.

  • Crisanta: (15-11-2011 la 16:50)

    Dacă aţi fi redat – întregul – şi nu un – fragment – din comentariul meu aţi fi putut observa că de la început am felicitat pe cei care au organizat, firesc, „Conferinţa“ de la Focşani şi nu am folosit nici un cuvânt de repoş că acest eveniment nu s-a petrecut la Cluj. Am sugerat doar. (Re)citez „Pentru viitor POATE ar fi nimerit … “. Acel „poate“ însemna – doar dacă organizatorii consideră potrivit. De aceea nu văd de unde vine iritarea pentru că nu am dat nici un fel de „indicaţii preţioase“.

    Cât despre multele instituţii culturale implicate în acest fenomen, să le luăm pe rând.
    Am numit sionismul un fenomen (observ că şi acesta a produs supărare) pentru recentele demersuri ale Palestinei la ONU, care au creat un fenomen politic internaţional major şi „statul evreu de pe teritoriul Palestinei“ (din definirea sionismului în DEX) este primul afectat.

    Cât despre „multele instituţii“ am să mă refer doar la câteva, deşi sunt sigură că şi dumneavoastră le cunoaşteţi. (Nu afirm că studiază exclusiv sionismul, dar organizează numeroase manifestări culturale legate de viaţa evreilor din Israel şi diasporă.)

    Academia Română şi Universitatea Babeş-Bolyai organizează simpozionul internaţional Evreii din România şi Italia între secolele XVIII şi XX. Deschiderea festivă a simpozionului, luni, 2 iunie 2008, ora 9.30, la Institutul de Iudaistică şi Istorie Evreiască „Dr. Moshe Carmilly“ (str. Croitorilor, nr. 13.) Manifestare în cadrul zilelor Academice Clujene, Ed. a XXII-A, iunie 2008.
    Institutul pentru studierea problemelor minorităţilor naţionale – ISPMN, Guvernul României, Bizottsag Kolozsvari Akademiai, Universitatea Babeş-Bolyai organizează 140 de ani de legislaţie minoritară în Europa Centrală şi de Est, Cluj-Napoca, 1-12 decembrie 2008, Universitatis Student House, str. Pandurilor, nr. 7.

    Conferinţa internaţională dedicată comunităţilor evreieşti din România „Procesul de alienare şi asimilare în comunităţile evreieşti din România“ constituie tema unei conferinţe internaţionale, organizată de Facultatea de Studii Europene şi Institutul de Cercetări Europene din cadrul Universităţii Babes-Bolyai, Cluj, 27-29 octombrie 2009.
    Cu prilejul acestui eveniment, marţi, la Colegiul Academic al UBB vor fi prezentate volumele „Fraţii mai mari – Întâlniri cu iudaismul“ de A. Marga (Editura Hasefer, 2009) şi „Identitate şi cultura. Studii privind istoria Banatului“ (Editura Academiei Romane, 2009) – apărut sub coordonarea prof. univ. Victor Neumann de la Universitatea de Vest din Timişoara.

    Casa de Cultură a Studenţilor găzduieşte Concertul de muzică Klezmer susţinut de formaţiile Kroke şi Mazel Tov, organizat de Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Casa de Cultură a Studenţior, miercuri, 21 aprilie 2010, ora 19.00.

    Casa Tranzit – formaţia Klezmer „Mazel Tov“, grupul de dans „Rikud“, corul „Talmud Tora“ cu ocazia Purim-5771, duminică, 20 martie, ora 17, 2011.

    UBB, Societatea Culturală Româno-Israeliană şi Facultatea de Studii Europene organizează miercuri, 27 octombrie 2010, ora 11:00, în Aula Facultăţii de Sudii Europene Festivitatea de decernare a titlului de Profesor de onoare d-lui dr. Şlomo Leibovici Laiş. Cu acest prilej va fi prezentată, de asemenea, cartea profesorului Carol Iancu – Alexandru Şafran şi Soahul neterminat în România. Culegere de documente (1940-1944).

    Acestea sunt câteva dintre evenimentele la care am participat. Cel mai important lucru este posibilitatea tinerilor şi nu numai de a descoperi şi cunoaşte câte ceva despre cultura iudaică, datorită posibilităţi lor de a le studia în cadrul UBB-ului la nivel licenţă, masterat şi doctorat. Mai merită să amintim şi centrele destinate exclusiv studierii vieţii evreilor: Institutul de Studii Iudaice, Biblioteca de studii iudaice, sinagogi … Dar pentru mai multe informaţii accesaţi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România http://www.fcer.jewishfed.ro sau consultaţi revista „Realitatea evreiască“.

    Dacă vă mai solicită d-lui Clej să-mi explicaţi ce înseamnă sionismul, nu vă mai deranjaţi pentru că demult ştiu că rădăcinile cuvântului sionism (engl. Zionism) desemnează Zionul, care în istoria evreiască a devenit sinonim pentru Ierusalim. Termenul modern al sionismului a apărut la sfârşitul sec. XIX desemnând mişcarea a cărui obiectiv era întoarcerea poporului evreu în Erez Israel. Termenul dorea să exprime o orientare politică spre pământul promis – Nathan Birnbaum. Până la Primul Congres Sionist acest termen era folosit alternativ cu cel de Hibbat Zion. La acest congres Herzl a accentut importnaţa sionismului care trebuie să se distingă de mişcarea Hibbat Zion. Iar cu ocazia celui de-al optulea Congres Sionist (1907), Chain Weizman a afirmat că cele două abordări (sionism şi Hibbat Zion) sunt de fapt două feţe ale aceleiaşi monezi. Astăzi sionismul este recunoscut ca o mişcare de renaştere naţională, influenţată în primii ani de existenţă de diferneţele de opinie pe care unele grupări le aveau în legătură cu modalitatea de înfăptuire a statului evreu. Sau mai pe înţelesul tuturor, sionismul a fost, pe rând, un mijloc de modernizare, un mecanism ce a condus la consolidarea unui stat şi un nucleu de coagulare a solidarităţii evreieşti. (pentru mai multe detalii a se vedea Encyclopaedia Judaica, Second edition, volume 21, pp. 539-639 sau cartea Evreimea clujeană. O succintă istorie, de Francisc Pop. )

    Îmi pare rău că gestul meu de apreciere a fost tratat cu atâta ostilitate (chiar cu jicniri din partea d-lui Clej.)

  • Lucian Herscovici: (15-11-2011 la 17:08)

    Petru, scuza-ma te rog, dar nu este neaparat nevoie ca Andrea sa-i explice Crisantei ce este sionismul. Doamna Crisanta poate citi – retroactiv – articolul meu „Sionism, antisionism, postsionism” (aparut in revista ACUM) care explica ce este sionismul. Si, la nevoie, as putea adauga inca un articol, asupra inceputului sionismului in Romania, precum si a evolutiei acestui curent. Bineinteles, daca este nevoie sau daca sunt cereri in acest sens din partea cititorilor. Te rog – si o rog si pe Andrea – sa ma scuzati pentru aceasta interventie.

  • Crisanta: (15-11-2011 la 17:12)

    Erată: Francisc Pap în loc de Francisc Pop şi jigniri în loc de jicniri.

  • Petru Clej: (16-11-2011 la 01:17)

    Lucian, eram sarcastic la adresa persoanei numita Crisanta, care pare sa sufere de sindromul elevului premiant, tot timpul cu mana pe sus, sa-l vada toa’sa invatatoare.

    Are, n-are legatura cu articolul, nu conteaza. Trebuie neaparat sa aiba legatura si cu Clujul, dupa care tranteste un comentariu mai lung decat articolul cva sa demonstreze ca stie ce e sionismul – proband ca n-a sesizat sarcasmul meu – si adauga si altele petrecute in Cluj acu’ vreo doi ani care au legatura cu evreii.

  • Andrea Ghiţă: (16-11-2011 la 03:26)

    Doamna Crisanta
    Ati facut o retrospectiva a evenimentelor care – la vremea lor – au facut parte din diferite proiecte ale universitatii clujene, departamentului cultural al administratiei locale, etc. Aceasta agenda n-o puteti face dvs. prin ecouri in revista Acum,ci, eventual, prin sugestii adresate institutiilor respective. Nu stiu daca ati cules informatiile de pe Net sau ati participat la evenimente, dar important este ca le cunoasteti si va inteersati de sionism. Va sugerez ca ecourile pe care le postati sa fie la obiect si sa aiba dimensiuni rezonabile.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Mediterana. Sărmăluțe în foi de vită a la Dorothy

Sarmalutele in foi de vita se prezinta si sub numele grecesc de Dolma. Turcii, libanezii si alte grupuri etnice isi...

Închide
13.58.151.231