caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Relațiile dintre Iran și Marea Britanie se deteriorează dramatic

de (27-11-2011)

Parlamentul  Iranului a aprobat duminică reducerea nivelului relațiilor diplomatice cu Marea Britanie.

Votul din parlamentul de la Teheran este o replică dată interzicerii de către guvernul britanic a legăturilor dintre băncile britanice și cele iraniene.

Guvernul de la Londra este îngrijorat de activitățile nucleare ale Iranului, susținând că au ca scop fabricarea unor arme nucleare, dar Teheranul dezminte cu tărie astfel de intenții.

Potrivit postului de radio Teheran, deputații iranieni au scandat “Moarte Marii Britanii” în timpul votului.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie aprobată și de Consiliul Gardienilor, un organism format din șase experți în lege islamică și șase  juriști, numiți de conducătorul suprem, Ayatolahul Ali Hamenei.

Președintele Majlisului – parlamentul unicameral al Iranului – Ali Larijani, a fost citat de mass media oficială avertizând Marea Britanie că acesta este doar începutul drumului și că parlamentul observă comportamentul acestei țări.

Măsura adoptată de parlamentul Iranului deschide calea unei posibile expulzări a ambasadorului britanic la Teheran, abia acreditat luna trecută.

Săptămâna trecută, ministrul de finanțe britanic, George Osborne a interzis băncilor britanice să mai aibă legături cu bănci iraniene, o măsură de înăsprire a sancțiunilor economice împotriva Iranului, ca urmare a îngrijorării exprimate recent de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), care spunea că Teheranul trebuie să dea explicații cu privire la programul său nuclear, care ar putea avea scopuri militare.

Iranul a negat întotdeauna aceste acuzații și a susținut că programul său nuclear are scopuri exclusiv pașnice.

Relațiile britano-iraniene s-au deteriorat considerabil în ultimii ani, dar nu este prima perioadă de îngheț în relațiile bilaterale. Londra a rupt relațiile cu Teheranul în 1989, când liderul suprem de atunci, Ayatolahul Ruhollah Homeini, a emis o fatwa – sentință religioasă – prin care cerea oricărui musulman să-l ucidă pe scriitorul britanic Salman Rushdie, acuzat de insultarea Profetului Mahomed în cartea sa “Versetele Satanice”.

Relațiile au fost reluate în 1998, dar nu au fost niciodată calde, dată fiind suspiciunea Iranului cu privire la intențiile britanice și americane în Irakul învecinat, majoritar șiit musulman ca și Iranul, iar în ultimii ani din cauza tentativei țărilor occidentale, printre care și Marea Britanie, de a impune sancțiuni Teheranului  pentru programul să nuclear, suspectat a avea ca scop dobândirea armei atomice.

Sancțiunile actuale sunt mai degrabă simbolice, dată fiind opoziția Rusiei și Chinei, care în Consiliul de Securitate ONU au apărat întotdeana Iranul, cu care au relații economice privilegiate.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
CALITATEA MEDIULUI – O EXPOZITIE … ECOLOGICA

Consiliul local din asezarea Shoham a numit anul 2011, anul calitatii mediului. Printre alte actiuni la care au fost mobilizati...

Închide
3.22.51.241