caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Prințul consort Philip aflat în observație după o procedură cardiacă

de (26-12-2011)

Soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord, se află sub observație în spital după o procedură cardiacă efectuată în ajunul Crăciunului.

Prințul consort Philip, în vârstă de 90 de ani, s-a plâns de dureri  în piept și a petrecut sărbătorile în spital, despărțit de regină pentru prima oară în 55 de ani.

Aflat de patru zile în spitalul Papworth, din apropierea castelului Sandrigham, unde familia regală petrece în mod tradițional Crăciunul, Prințul Philip a fost vizitat de soția, copiii și nepoții săi, iar presa scrie că el abia așteaptă să fie externat.

Vinerea trecută, chirurgii cardiaci i-au implantat un stent sintetic într-o arteră coronară, care alimentează mușchiul inimii cu sânge, dilatând astfel artera care fusese îngustată. Medicii nu au precizat dacă Prințul consort a suferit un infarct, adică dacă mușchiul inimii a fost necrozat în porțiunea care nu a fost irigată corespunzător.

Spitalul Papworth, din apropiere de Cambridge, este cea mai mare instituție cardio-toracică din Regatul Unit, tratând aproape 23000 de pacienți internați și peste 53000 în ambulatoriu.

Prințul Filip, care este căsătorit cu Regina Elisabeta din 1947, s-a bucurat până acum de o stare de sănătate excelentă, fiind extrem de activ. Pe parcursul acestui an a fost prezent la peste 300 de evenimente sub patronaj regal, inclusiv un turneu în Australia în luna octombrie când a însoțit-o pe suverană.

Cu prilejul împlinirii a 90 de ani în luna iunie, el a acordat un rar interviu la BBC, în care și-a anunțat intenția de a-și reduce activitățile oficiale, spunând între altele că la vârsta asta uită nume și că vrea să se relaxeze.

Provenit din familiile regale ale Greciei și Danemarcei, unchi al Regelui Mihai al României, născut greco-ortodox, Prințul Filip, care are și titlul de Duce de Edinburgh, a renunțat la titlurile greco-daneze și s-a convertit la religia anglicană, înainte de a se căsători în 1947 cu Prințesa Elisabeta, la acea dată moștenitoarea tronului britanic.

Cunoscut pentru simțul umorului și vederile sale incorecte politic, Prințul Philip a fost în mod constant alături de soția sa, niciodată nemulțumit de postura mai degrabă ornamentală care îi este rezervată din punct de vedere constituțional.

2012 se anunță un an încăcat pentru prințul nonagenar – anul în care Regina Elisabeta va marca jubileul de diamant – 60 de ani de la urcarea pe tron, și 65 de ani de căsătorie. Și fără îndoială că Prințul Filip nu va dori să rateze pe motive de sănătate aflarea alături de soția sa, și ea în vârstă de 85 de ani.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Gânduri în decembrie

Ma bucura si totodata ma inspaimanta cuvantul tata.

Închide
35.170.66.78