caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

De unde bani pentru referendum?!

de (22-1-2012)
2 ecouri

Coaliția de guvernare (Alianța pentru Integrare Europeană – AIE) elaborează în grabă textul proiectului pentru modificarea Constituţiei. Repeziciunea cu care o face provoacă o criză de miopie în cadrul AIE. Concentrată pe justificarea legalităţii procedurii de referendum, şi asta în limitele posturilor TV, guvernarea uită de aspectul financiar al problemei. Dacă precedentele exerciţii democratice au fost susţinute financiar de partenerii externi, atunci referendumul constituţional nu are nicio acoperire.

Organul electoral central a confirmat lipsa resurselor, amintind că nimeni din exterior nu s-a oferit deocamdată să dea bani pentru desfăşurarea referendumului constituţional. Această reţinere este explicabilă, or, guvernele străine au obosit să întreţină jocurile politice de la Chişinău, în timp ce îşi supun propriile bugete unor măsuri de austeritate drastice. Având această lacună financiară, Alianţa riscă să fie în incapacitate de a organiza plebiscitul din punct de vedere logistic. În caz contrar, AIE va trebui să scoată suma necesară din bugetul naţional, adică, să cheltuie circa 65 mln. de lei pentru a amenaja Constituţia după necesităţile sale curente.

Absenţa unei disponibilităţi financiare pentru procesele politice moldoveneşti arată o doză de oboseală şi incertitudine din partea actorilor externi faţă de tertipurile, scandalurile şi politica provincială de la Chişinău. Aceasta este un semn că legitimitatea faţă de AIE descreşte nu doar pe plan naţional, dar şi în exteriorul acesteia. Referendumul pune la perete chiar şi pe cei mai fermi susţinători din exterior ai actualei guvernări, având în vedere plebiscitul ratat din septemebrie 2010 şi angajamentul neîndeplinit al AIE de a alege preşedintele ţării.

Există ameninţarea că lucrurile vor degenera, iar turnura poate duce la scenariul georgian, unde avem o “dictatură democratică” cu Saakaşvili în frunte, sau cel ucrainean, unde au revenit la putere forţele pro-ruse. Puţini în Europa îşi vor repetarea acestor scenarii în “povestea de succes” – Republica Moldova, dar şi mai puţini înţeleg ce se întâmplă cu adevărat  în oficiile politicienilor moldoveni. De aceea, vor exista reticenţe enorme înainte de a oferi sprijin financiar, cu excepţia donatorilor externi neguvernamentali, care sunt coordondate de moldoveni din ţară indulgenţi faţă de actuala guvernare.

Cât de mult nu şi-ar dori Alianţa un referendum, aceasta trebuie să planifice cheltuieli pentru capriciile sale politice. Iar odată ce partenerii externi au buzunarele goale, liderii partidelor AIE ar trebui să-şi pregătească conturile pentru finanţarea propriilor iniţiative politice, fără a strangula bugetul naţional sau a cere ajutorul din partea sectorului civil autohton sau cel străin.

http://cenusadi.wordpress.com/2012/01/19/de-unde-bani-pentru-referendum/

Ecouri

  • Vasile: (23-1-2012 la 03:24)

    Fiecare efort costititor din partea AEI creeaza opozitionerii adaugati

  • patriciu alias Anatol Marin: (23-1-2012 la 14:43)

    Dacă Plahotniuc şi Filat realizează referendumul pe baniilor, de ce nu…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Amiezele siliconate

Pe 15 ianuarie ac in plina amiaza de duminica am dat peste un canal tv romanesc avand in prim plan...

Închide
52.14.126.74