caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Jurnal Cultural



 

Imagini şi savori armeneşti, spre încântarea clujenilor

de (5-2-2012)
3 ecouri

Vernisajul expoziţiei, de la stânga la dreapta: Tudor Sălăgean, Paul Agopian, Ermone Martaian, Mircea Tivadar

În 31 ianuarie 2012, comunitatea armenească clujeană – puţin numeroasă, dar cu atât mai prezentă în spaţiul multicultural al oraşului – a îmbiat publicul la un eveniment în care s-au întrecut imaginile şi savorile armeneşti. Ideea lui Mircea Tivadar, preşedintele Asociaţiei Muzeului Armean, de a îmbina vernisajul unei expoziţii de icoane cu motive armeneşti, cu o degustare de bucate specifice armenilor, a fost îmbrăţişată de Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic, instituţia care a găzduit evenimentul. Protagoniştii au fost pictoriţa Ermone Zabel Martaian, din Budapesta, şi Paul Agopian, din Bucureşti, virtuoz culinar amator, de profesie economist. Tânăra pictoriţă  se trage din familia Martaian – renumiţii covorari ai Metropolei Armene (Gherla) – moştenind de la strămoşii ei talentul la desen şi la potrivirea culorilor. Originalitatea lucrărilor ei constă în îmbinarea motivelor şi cromaticii miniaturilor armeneşti, cu tehnica de realizare a icoanelor pe sticlă, specifică spaţiului ortodox transilvan. De o vreme încoace, Ermone Zabel Martaian, cunoscută atât în România, cât şi în Ungaria, prin expoziţiile sale, ţine şi cursuri de iniţiere în  pictarea icoanelor pe sticlă, la centrul cultural armenesc din Budapesta.

Ermone Zabel Martaian: Alfabetul Armenesc

Ermone Zabel Martaian: Alfabetul Armenesc

Paul Agopian a moştenit pasiunea pentru gătit de la un străbunic, sosit din  Armenia în 1915, care a devenit un bucătar foarte apreciat pe meleagurile argeşene. Paul Agopian a delectat publicul clujean, prezent la expoziţie, cu mai multe salate din ingrediente exotice, specifice regiunilor Musah Dagh şi Van, din Armenia. Tânărul artist culinar a venit în întâmpinarea curiozităţii populaţiei autohtone, publicând într-un supliment al revistei Ararat –  întitulat “La masă cu armenii” – reţetele mai multor mâncăruri tradiţionale armeneşti şi poveştile legate de ele. Evenimentul, desfăşurat sub genericul “Armenii se prezintă”,  a fost rezultatul parteneriatului dintre Uniunea Armenilor Cluj, Asociaţia Muzeul Armean şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi s-a dovedit un succes.

Ecouri

  • Tivadar Mircea: (6-2-2012 la 10:31)

    Multumim mult Andrea !
    Ai si tu un merit la expozitie.

  • florin predescu: (6-2-2012 la 15:39)

    Un omagiu adus unei comunitati cu trecut de lupta si de opozitie la diferite represalii si mai ales ca amintirea cafelei armenesti din Bucuresti trebuie sa redevina realitate.
    felicitari Andreei care se dovedeste a fi un rafinat observant si particpant al multor evenimente culinare.

  • Remus Todea: (13-2-2012 la 07:48)

    Felicitari! Am avut iarasi placerea de a admira superbele icoane pictate de Ermone , la care s-a adaugat bucuria de a degusta deosebitele produse culinare armenesti preparate cu multa maestrie de domnul Agopian .
    Inca odata felicitari , evenimentul a fost ceva deosebit.
    Remus Todea



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Din stradă, în subteranele luptelor pentru dreptate (şi interese)

[caption id="attachment_46597" align="alignleft" width="150" caption="Steagul revoluţiei e din nou în stradă - foto. Matei Mircioane"][/caption] Revoluţionarii din România protestează, sperând...

Închide
3.145.201.71