caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

„Evreii nu sunt doriți în Ungaria”, susține Jobbik, partid de extremă-dreaptă

de (5-2-2012)
15 ecouri

De la alegerile din 2010 din Ungaria când formaţiunea de extremă dreaptă “Jobbik” a intrat în parlament obţinând 47 de mandate, doar cu câteva mai puţine decât socialiştii, cota sa de popularitate este în permanentă creştere. Situaţia economică dificilă din Ungaria, greşelile şi  unele măsuri neeuroconforme ale guvernului Viktor Orban în defavoarea populaţiei, care au determinat critici dure din partea UE şi a marilor ţări europene , precum şi din partea Statelor Unite, au dus la erodarea popularităţii coaliţiei de guvernământ. Din păcate, simpatiile celor dezamăgiţi nu s-au îndreptat către opoziţia democratică (socialişti şi ecologişti), ci tocmai spre “Jobbik”. Acesta a reuşit să profite de nemulţumirile cetăţenilor şi să le canalizeze în două direcţii- spre antieuropenism şi spre anti-semitism. Antieuopenismul a fost folosit, într-o oarecare măsură şi de Fidesz, partidul lui Orban. Premierul a considerat criticile adresate Ungariei drept un atac al unor entităţi mari împotriva unor ţări mici, fără apărare. Marele marş al păcii, o demonstraţie de sprijin al politicii guvernamentale, cu tentă antieuropeană, a reuşit să adune peste 100.000 de participanţi. Dar “Jobbik” care a organizat de asemenea un miting de protest, cu câţiva mii de simpatizanţi, a fost mult mai radical. A dat foc unui drapel al UE şi a cerut retragerea Ungariei din Uniunea Europeană. Europarlamentarii “Jobbik”, la rândul lor, susţin ideea iar acţiunile lor în Parlamentul European reflectă această orientare.

“Jobbik” are o vădită tentă rasistă, ţintele preferate fiind romii şi evreii. În ceea ce priveşte primul grup de populaţie, sub masca menţinerii ordinii în localităţi cu populaţie romă, “Jobbik” şi-a trimis formaţiunea paramilitară Garda Ungară (între timp interzisă dar rebranduită), într-o serie de locuri, inclusiv la Budapesta, să mărşăluiască pentru a intimida acest grup minoritar.

Demonstraţie a Gărzii Ungare

Formaţiunea a promis că va apăra şi va menţine ordinea în locul autorităţilor publice care, după părerea liderilor formaţiunii, nu sunt în stare să protejeze populaţia şi să combată criminalitatea. O caracteristică a “Jobbik” este promovarea unor lozinci iredentiste, asemănătoare celor din perioada interbelică şi din timpul celui de-al doilea război mondial, precum şi folosirea unor drapele şi uniforme care evocă cele utilizate de nyilaşişti, partidul de extremă dreapta din acea perioadă. Ajunşi la conducerea Ungariei după 15 octombrie 1944 când spre deosebire de România încercarea Ungariei de a ieşi din Axă a eşuat, în cele aproximativ cinci luni,  nyilaşiştii au arestat, deportat şi omorât mii de evrei care se aflau la Budapesta. Apariţia Gărzii Ungare, precum şi a liderului “Jobbik”, Gabor Vona în parlament cu această unformă, au iscat proteste vehemente din partea unor organizaţii ale societăţii civile, inclusiv a Federaţiei Comunităţii Evreieşti din Ungaria (Mazsihisz).

Dar protestele nu au dus la vreo schimbare în ideologia partidului. De curând, Marton Gyöngyösi,  deputat, vicepreşedinte şi putător de cuvânt în probleme de politică externă al “Jobbik” a reafirmat poziţia antisemită a partidului, într-un interviu recent (2 februarie a.c.) acordat publicaţiei britanice “Jewish Chronicle”. El a pus sub semnul întrebării faptul că din Ungaria au fost deportaţi 400.000 de evrei. “A te juca cu cifrele a devenit azi o afacere formidabilă”, a comentat el întrebarea pusă. El a respins sugestia asumării de către Ungaria a responsabilităţii pentru Holocaust. “Să-mi pară rău pentru acest lucru când şi după 70 de ani mi se aminteşte ceas de ceas? Este cazul să mai terminăm cu acest subiect. Consider întrebarea jignitoare, a spus el.

Gyöngyösi  a atacat dur şi Israelul. Potrivit lui, Israelul “a fost creat de terorişti şi azi este condus de un sistem nazist care se bazează pe ură de rasă”. După părerea lui, “Liebermann (ministrul israelian de externe) nu se deosebeşte  de Goebbels. Este un nazist pur iar politica Israelului în Cisirdania şi Gaza – de împuşcare a copiilor şi femeilor şi de ridicare a unui zid de apartheid – înseamnă că evreii nu au dreptul să vorbească despre ce s-a întâmplat în cel de-al doilea război mondial”. De asemenea, referindu-se la o declaraţie a preşedintelui Simon Peres despre succesul  oamenilor de afaceri israelieni, ( e drept, formulată cam stângaci “Israelul a cumpărat Ungaria, România, Polonia”),  Gyöngyösi  a calificat politica Israelului, expansionistă. “Dacă Peres sprijină colonialismul este o reacţie naturală pentru populaţie să dea de înţeles că evreii nu sunt doriţi aici”, a afirmat el.

În schimb liderul “Jobbik”, în calitatea lui de preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie Ungaria-Iran, susţine intenţia acestei ţări de a şterge de pe harta lumii Israelul. El a apreciat că Iranul “este o ţară paşnică şi nu a început nici un război, spre deosebire de Israel care a declarat război pentru orice şi împotriva oricui din regiune”.

Observatorii evoluţiilor politice din Ungaria atrag atenţia asupra pericolelor unor astfel de luări de poziţie  care, în condiţii de criză, prin demagogia şi populismul lor pot exercita o anume atracţie  asupra unor categorii de persoane. Din păcate, aşa cum am amintit la începutul articolului, rezultatele ultimelor sondaje de opinie confirmă această ipoteză.

Ecouri

  • eva galambos: (6-2-2012 la 03:33)

    Azi (luni, 6 februarie) , înt-un comunicat, Ministerul ungar de Externe a condamnat declaraţiile liderului Jobbik

  • Ivan Lungu: (6-2-2012 la 04:51)

    Eva draga, imi place foarte mult articolul. Ai pus foarte bine punctul pe I, dar din pacate stii cum se spune „cu o floare nu se face primavara”. Oricum e bine ca toti sa stie ce se intampla in Ungaria. Despre situatia de la Budapesta am scris si eu in „Jurnalul”. Din pacate, pentru noi cei care am avut anumite sentimente fata de Ungaria, este foarte trist ce se intapla acolo. Nu stiu daca „UE” va putea schimba ceva. Mi-e teama ca este prea inradacinat antisemitismul la ei. Jobbik se arata cam Roszabbik (adica mai rau pentru cei ce nu cunosc maghiara).

  • George Hida: (6-2-2012 la 15:48)

    Draga doamna Galambos,
    Ma mira faptul ca va mira. Multi evrei unguri care au supravietuit Holocaust-ului, s-au repatriat. Adica s-au intors la tara muma care nu numai ca ii lepadase in anii nazismului dar le-a taiat si beregata multora dintre ei. Ca taiatul imprejur si-l practicau intre ei. De ce s-au intors la tara muma? De ce evreii unguri din Romania, Israel sau America de Nord se duc inapoi? Probabil ca sa moara acolo cu sufletul impacat. Iar neo-nazistii unguri le fac pe plac. La fel si cu evreii germani, sau polonezi, iar acum si romani. Doamna Ghita se mira ca mai sant numai 158 de evrei declarati in Cluj. Raspunsul „cometei”: prea multi evrei!
    Cred Doamnele Ghita sau Galambos ca ele sant mai cu mot? Sper sa nu asteptati pana cand noua legiune va da cu dvs de pamant.
    Si eu iubesc Romania, dar de la distanta. Am luptat opt ani ca sa scap de acolo. Si asta in vremea lui „Ceausescu si poporul” roman impreuna cu nationalitatile conlocuitoare. Am invatat sa traiesc in libertate, fara teama ca vor veni intr-o zi sa ma „umfle”. Si cred ca bine am facut, ceea ce va doresc si dvs.

  • Andrea Ghita: (7-2-2012 la 11:52)

    Draga George Hida,
    In aceste conditii m-asteptam sa nu stai comod la distanta si la caldurica, proorocind ca noua legiune va da de pamant cu Doamna Galambos si cu mine – care (nu) suntem mai cu mot – ci sa iei atitudine, sa ridici vocea, sa lupti pentru ca asa ceva sa nu se mai repete.

  • Frățică: (11-2-2012 la 11:49)

    Buna ziua !

    @Eva Galambos :

    Felicitări pentru un articol bine structurat, clar și … aproape bine formulat ! Excepția în cauză constituie, baza acestui comentariu… și acordarea a doar trei steluțe pentru formă, și o parte din fond.
    Pentru edificare, vă rog să-mi comunicați sursa în care liderul Jobbik afirmă că „susține intenția acestei țari de a șterge de pe harta lumii Israelul” – căutările mele n-au dat niciun rezultat.

    Mai mult, mă întreb cum se poate ca o țară să aibă o intenție (în bloc, unitară), indiferent de direcția acesteia. Am trăi într-o lume perfectă dacă toți cetățenii acestei presupuse țări ar gândi la unison, și aici mă refer exclusiv la progres și nu la agresiuni, care nu sunt dorite de nimeni.

    Probabil că ați căzut și dvs. victima unei manipulări mediatice căci niciodată, nici Iranul(sic) și nici măcar președintele Ahmadinejad n-au afirmat această intenție.

    Adevărul este următorul : La data de 25 Octombrie 2005, proaspătul președinte ales, face o alocuțiune în fața a câtorva mii de persoane reunite în incinta ministerului de interne, cu ocazia unei conferințe intitulată „O lume fără sionism”. Mari afișe încadrând zona, prezentau (în atenția mediei internaționale) titlul în engleză „The World Without Zionism”.

    Fraza exactă pronunțată de Ahmadinejad la această conferință este următoarea (în persană, farsi) : „Imam ghoft een rezhim-e ishghalgar-e qods bayad az safheh-ye ruzgar mahv shavad”, însemnând „Imamul (referindu-se la ayatolahul Khomeini) a spus că acest regim care ocupă Ierusalimul trebuie să dispară din pagina timpului”.

    Din câte vedem, în aceasta frază, nu există nici cuvântul „șterge”, nici „harta lumii” și (mai ales) nici „Israel”…

    Gheorghe Frățică

  • Petru Clej: (11-2-2012 la 13:06)

    Domnule profesor de jurnalism Frățică care dați note și faceți aprecieri,

    Iată sursa:

    Iată Mr Gyongyosi appeared to support Iran in its oft-stated aim to wipe Israel off the map. He said: „I always support the position of a threatened country.

    „Iran is in the centre of a Middle East axis that Israel and the US want to subjugate and keep under their control. Iran is an extremely peaceful country and never started a war, unlike Israel which has declared wars on anything and everybody around it.” http://www.thejc.com/node/62968

    Cât despre ce azis și ce nu a zis Ahmadinejad, iată aici o analiză foarte pertinentă:

    http://www.washingtonpost.com/blogs/fact-checker/post/did-ahmadinejad-really-say-israel-should-be-wiped-off-the-map/2011/10/04/gIQABJIKML_blog.html

    Ceea ce este important este faptul că Ahmadinejad și teocrația de la Teheran doresc dispariția statului Israel. Restul sunt chestiuni de semantică și faptul că-i găsiți justificări acestui fanatic, căutând nod în papură și menționând manipulări inexistente arată cam care este poziția dumneavoastră în această chestiune.

  • Frățică: (11-2-2012 la 16:15)

    @Petru Clej :

    D-le muscă-n lapte ! N-ați observat ca mesajul era adresat autoarei ?

    Încă odată ați făcut ceea ce faceți dintotdeauna, propriul egocentrism cautând mai degrabă să eticheteze și să respingă în bloc, decât să dea o șansă propriei onestități intelectuale, de a trece prin filtrul rațiunii un fapt.

    Datorită limbajului folosit, mă îndoiesc c-ar exista cineva dispus să vă țină companie… Poate doar „certăreții”… Nu e cazul meu.

    Deci, adio !

    P.S. Să fim serioși cu exemplele aduse (surse pro Israeliene – deci având un interes în afacere) vă pot da în schimb, sute de alte surse din diverse media (și nicidecum pro Iraniene) de toate orientările și în mai multe limbi… mai mult, în cazul în care și citiți ceea ce scrieți arătați-mi și mie în frazele subliniate în gras de unde reiese din afirmațiile sale, și mai ales din asta : « Iran is an extremely peaceful country and never started a war », ca « Mr Gyongyosi appeared to support Iran in its oft-stated aim to wipe Israel off the map »

    Dacă dvs. trăiți (bine) în acea iluzie, va rog nu mai interferați neîntrebat, căci creați haos de fiecare dată…

    …Și nici nu avem aceeași viziune despre sensul cuvântului „pertinent”, motiv pentru care vă rog să mă ignorați.!

  • Petru Clej: (11-2-2012 la 16:32)

    Domnule profesor de jurnalism improvizat Frățică, eu știu că este extrem de dificil să faceți să reiasă că Iranul nu dorește distrugerea statului Israel, iar dacă citiți articolul indicat de mine veți vedea că acest lucru reiese din chiar vorbele liderilor iranieni. Deduc din formularea din JC că întrebarea către liderul Jobbik era dacă partidul sprijină intenția Iranului de a șterge Israelul de pe hartă, menționată adeseori. Nu vă deranjează probabil această poziție a partidului extremist de dreapta din Ungaria, oameni ca dumneavoastră sunt deranjați doar de pozițiile iredentiste anti-românești ale Jobbik.

    Cât privește adresarea către doamna Galambos, dacă doriți să vă adresați în particular, solicitați-i adresa de email și expediați-i un mesaj, acesta este un forum public, așa că n-am să vă ignor, mai ales că ideile expuse de dumneavoastră vin dintr-o zonă binecunoscută, aceea a detractorilor revistei ACUM.

  • Ionel Schlesinger: (11-2-2012 la 19:19)

    @Frăţică: Bunule susţinător al mieluşeilor din Iran, poate faci un nou efort intelectual să justifici următoarele:

    Iran’s supreme leader Ayatollah Ali Khamenei on Monday released a new doctrine explaining why it would be ‘legally and morally justified’ to commit genocide and wipe Israel off the map.

    „Israel is a cancerous tumor in the Middle East,” Khameini wrote for the ultraconservative Farsi-language Alef news site…..Every Muslim is required to arm themselves against Israel.”

    Chiar sunt curios…

  • Frățică: (12-2-2012 la 08:13)

    @ Ionel Schlesinger

    D-le… Ionel,

    Sunt impresionat de puterea „divină”(sic) a unora de a ghici poziția și preferințele unui om care niciodată nu și-a exprimat acest punct de vedere, ci doar fapte sau logică în scopul exclusiv al înțelegerii unui subiect inclus în acest articol…

    Personal, n-am avut niciodată, și nu văd de ce-aș avea acum, a vă justifica oarece…
    Văd că și dvs. sunteți un campion în „copy-paste”, Asta nu face nicidecum din dvs un atotștiutor, dimpotrivă e chiar nociv.

    De unde vă reiese că aș fi „susținător al mielușeilor din Iran”. Se pare că aveți aceeași „boală” ca și partenerul de mai sus – punând etichete oamenilor. Cutare e așa, cutare e așa = îmi amintiți de niște babe (țațe) ce-am cunoscut în copilărie… Să discutăm… discuții, e pierdere de timp.

  • Petru Clej: (12-2-2012 la 08:42)

    Domnulew Fratica, va atrag atentia sa incetati cu acest fel mahalagesc de a discuta. Sofismele la care apelati in justificarea minciunii ca liderii Iranului nu au afirmat ca doresc distrugerea statului Israel sunt din ce in ce mai jalnice.

  • eva galambos: (12-2-2012 la 12:56)

    Domnule Fratica, stiu ca ati vrut sa discutati cu mine, dar dupa aceste schimburi de cuvinte, nu cred ca are rost. Totusi, am sa va raspund in cateva cuvinte Poate ca pana la urma Ahmanidejad nu va sterge Israelul de pe suprafata pamentului, dar de spus spune si atunci noi ce sa credem, iar liderii de la Jobbik sunt proiranieni si antisemiti , ii urmaresc de ani de zile si cunoasc prea bine ideologia lor.

  • Ionel Schlesinger: (12-2-2012 la 12:58)

    Nu voi polemiza cu nici un Frăţică, deoarece este evident ca acestora corectitudinea si logica le sunt străine. În schimb, îi mână în luptă dorinţa de a nega tot ceeace se afirmă în legătură cu pericolele care pândesc statul Israel.

    Acestora doresc sa le reamintesc faptul că şi Hitler a început cu evreii, dar a terminat reuşind să incendieze planeta. Şi el putea fi oprit la timp, dar până a avut treabă doar cu evreii, lumea a dormit liniştită. Şi el nu a avut arsenal nuclear…

    Somn uşor frăţici din toată lumea. Să dea Domnul să nu fie cel de pe urmă!

  • Frățică: (18-2-2012 la 09:11)

    @Eva Galambos :

    Vă mulțumesc pentru sinceritatea răspunsului !

    Acesta arată „neutralitatea” analizei articolului în cauză.

    Deci, dacă Peres spune că a cumpărat România, Polonia, Ungaria, este doar o afirmație „stângace” (un politician ca Peres nu prea face stângacii de acest gen), iar Gyongyosi care afirmă că susține poziția unei țări amenințate, care mai presus este o țară foarte pașnică și nu a declarat război niciodată, „susține intenția acestei țări de a șterge de pe harta lumii Israelul”.

    Și dacă așa cum afirmați cu sinceritate „pană la urmă Ahmadinejad nu va șterge Israelul de pe suprafața pământului, dar de spus spune și atunci noi ce să credem”, vă întreb când va referiți la „noi” pe cine aveți în vedere ?

    Urmăriți ca jurnalist să oferiți o perspectivă logică, justă și echidistantă, sau vă aliniați unei anumite doctrine ?

    Așa cum dvs. îi urmăriți de ani de zile și cunoașteți „prea bine”(sic) ideologia Jobbik, și eu cunosc Iranul și politica externă a Teheranului și vă informez că Ahmadinejad în persoană nu este capabil de a declanșa un război, în Iran existând totuși un parlament, din care fac parte și evrei (incredibil nu-i așa ?) care decide soarta acestei țări.

    PS : Doctrina la care m-am referit mai sus o veți înțelege citindu-mi următorul comentariu la topicul „Momentul adevărului (sic) – va ataca Israelul Iranul?”

  • Petru Clej: (18-2-2012 la 22:34)

    Domnule Fratica, mai aveti putin si veti sustine ca Iranul e o democratie parlamentara. Si ce relevanta are faptul ca din acest „parlament” fac parte si „evrei” (mai multi, nu cumva e unul singur, reprezentant de drept, de ochii lumii?)?

    Ati auzit de proverbul „nu poti face din rahat bici si sa faca si trosc”? Degeaba urmariti Iranul pentru ca daca vreti sa convingeti pe cineva ca acest stat are cea mai vaga legatura cu democratia inseamna ca va irositi timpul. In schimb, va dati de gol cu insistentele ironii de proasta calitate cand e vorba de evrei si Israel. Pe cine credeti ca prostiti, domnule Fratica?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Lasagna lui Dan

Varutul Dan imi vorbeste despre felul cum am putea mestesugi o lasagna vegetariana, mai ales dupa abuzurile din timpul sarbatorilor...

Închide
3.17.6.75