caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Soul Food

de (19-2-2012)
1 ecou

La inceputul anului 1960 lupta populatiilor de culoare din SUA pentru drepturi egale cu albii a consacrat un nou concept numit soul cu radacini in istoria sclavilor adusi din Africa pe plantatiile noului continent. Intalnim originile unei muzici distinse initiate de catre Sam Cooke si de catre Ray Charles, bazate pe genul gospel, fuzionand cu  Rhythm and Blues.

Retete si ingrediente specifice sclavilor afro-americani sunt semnalate in secolul al XVIII-lea si se circumscriu unui inventar al unei bucatarii mereu in miscare, in aer liber, caci sclavii nu beneficiau de locuinte proprii, se aflau mereu la mila stapanului lor, care le oferea o piata ieftina compusa din fasole boabe, arahide, orez  (se afirma ca sclavii de culoare sunt primii cultivatori de orez in SUA), picioare de porc, organe si burta de vita, bame, cartofii rosii (yam) etc. In mod cert traditiile culinare africane nu sunt neglijate.Sclavilor nu le era permis sa invete sa scrie si sa citeasca, de aceea retetele s-au pastrat pe cale orala din generatie in generatie. Autoarea unei carti celebre de antropolgie culinara Vibration Cooking, Vertamae Grosvenor vorbeste despre rolul talentului, al improvizatiei, al spontaneitatii in elaborarea unei mancari, neacordand atentie retetei. Nu intamplator termenul de soul se potriveste conceptului, in traducere inseamna suflet.

Prima autoare Afro-Americana, Malinda Russel ne ofera  cartea de bucate A Domestic Cook Book: Containing a Careful Selection of Useful Receipts for the Kitchen, dedicate traditiilor Afro-Americane apare ca urmare a Declaratiei de Emancipare din 1863.

Februarie 2012 reprezinta luna populatiilor de culoare din SUA, dar sa nu uitam celebrul Mardi Gras din New Orleans unde traditia sclavilor, cultura franceza, cea amerindiana, cea creola reconstruiesc un moment unic in istoria culinara americana cunoscuta sub termenul Cajun.

Va ofer o reteta specifica bucatariei Soul:

Intr-o bucatarie din sudul SUA

Intr-o bucatarie din sudul SUA

Tarte cu cartofi dulci (yam) (se pot face trei tarte)

Ingrediente:

4 cartofi dulci mai mari
500 gr zahar tos
30 extract de vanilie
1 varf de cutit de praf de nucsoara
30 gr de unt sau margarina
3 oua
300 gr lapte praf
3 forme rotunde (30 cm) de tarte in care intindem un aluat de tarta (faina, apa, unt, zahar,sare)

Metoda de preparare

1.Curatati cartofii dulci (sweet potatos, yams) si ii fieebeti in apa care doar sa-I acopere timp de 30 minute.
2.Strecurati-I si obtineti un piuree, lasati sa se raceasca.
3. Adaugati vanilia, nucsoara, zaharul si amestecati bine.
4. Separat bateti ouale si adaugati in amestec, apoi laptele praf continuand sa amestecati continutul pana la o buna omogenizare.
5. Repartizati amestecul obtinut in cele trei forme cu aluatul dispus pe ele si puneti-le in cuptorul incins timp de o ora.

Infigeti o scobitoare in tarte. Daca scobitoarea iese curata, inseamna ca tartele sunt gata.

(Reteta preluata dintr-o colectie culinara supermarketuri Giant, SUA)

Ecouri

  • Natalie: (1-4-2012 la 07:09)

    Dear Florin,

    Yum, yum, yum on the yams, yams, yams! I love the recipe and wish that I could have them everyday, but alas, they are so expensive to buy here in Romania. Have you tried adding them to black bean soup or mixing them with apples and maple syrup? Thanks for the nod to the US, too! It looks like you had a great time with the soul brothers! PS: Why are you not on Masterchef???:))

    Natalie



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Să împiedicăm împreună uitarea şi edulcorarea!

Invitatie la efortul comun de a nu lasa sa se astearna colbul uitarii si poleiala nostalgiei peste urgiile Epocii de...

Închide
3.16.212.99