caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Mișa și cu Igor, votați-o pe Veronica și terminați cu bâlciul!

de (11-3-2012)
3 ecouri

Fotografia este preluată de pe pagina Facebook a Veronicăi Bacalu

Un foileton de proastă calitate domină viața politică a Republicii Moldova de aproape trei ani și nu e deloc sigur că va lua sfârșit prea curând: alegerea președintelui țării.

Luni 12 martie, ora 17 la Chișinău, este termenul limită pentru depunerea candidaturilor la scrutinul care este programat pentru vineri 16 martie. Niciun candidat nu fusese înregistrat până duminică la prânz, condiția fiind depunerea semnăturilor de susținere a cel puțin 15 din cei 101 deputați.

Două dintre cele trei partide ale coaliției de guvernare, Alianța pentru Integrare Europeană (AIE), Partidul Liberal Democrat (PLDM) condus de premierul Vladimir Filat, și Partidul Democrat (PDM), condus de președintele Parlamentului și șef interimar al statului, Marian Lupu, susțin candidatura Veronicăi Bacalu, actualmente director adjunct al diviziei Orientul Mijlociu și Asia Centrală al Fondului Monetar Internațional (FMI).

Dar cele două partide nu dispun împreună decât de 46 de deputați, față denumărul minim de 61, necesar alegerii președintelui. În acest caz, soarta alegerii depinde de voturile celui de-al treilea membru al AIE, Partidul Liberal (PL), condus de Mihai („Mișa”) Ghimpu, cu 12 deputați și de cei trei deputați ai Partidului Socialiștilor (PS), desprinși din grupul parlamentar al Partidului Comuniștilor  (PCRM), și conduși de Igor Dodon.

Mișa este nemulțumit că Veronica Bacalu nu vine la Chișinău imediat, deși el nu a oferit certitudinea sprijinului pentru alegerea ei.

”Oameni buni, nu alegem paznic, trebuie să alegem președintele țării. Cum să facem cunoștință pe Skype? Poate o lăsăm să stea în SUA și să conducă țara prin Skype? Am luptat prea multă vreme pentru acest stat, pentru ca acum să votăm cu ochii închiși. Nu am vorbit cu ea, nu știu dacă vine la Chișinău. Cei care au identificat candidatul, să o invite și să spună: dragi colegi, poftim, vorbiți, acceptați-o… dar nu să ne-o bage nouă pe gât”, declara de curând liderul PL.

Igor Dodon, care prin refuzul său de a vota candidatul AIE a mai zădărnicit în trecut alegerea președintelui, a declarat că va face publică intenția de vot a deputaților PS doar în preziua votului.

Cât despre PCRM, el continuă sub conducerea lui Vladimir Voronin opoziția radicală, anunțând demonstrații de protest în ziua scrutinului prezidențial.

Așa încât, țara riscă să rămână în continuare fără președinte ales, după doi ani și jumătate de interimat, șapte tentative nereușite de alegere a șefului statului și două rânduri de alegeri parlamentare repetate, pe 29 iulie 2009 și 28 noiembrie 2010.

Ce i se reproșează Veronicăi Bacalu, în vârstă de 51 de ani, fostă viceguvernatoare a Băncii Naționale? În esență, faptul că e o necunoscută pentru electorat și pentru unii politicieni și că ar fi „omul lui Petru Lucinschi”, fostul președinte între 1996 și 2000, al cărui conflict cu Parlamentul a determinat schimbarea Constituției și introducerea alegerii președintelui prin vot indirect, metodă care a rezultat în eșec în 9 din 11 ocazii după anul 2000.

Veronica Bacalu este ceea ce se cheamă un tehnocrat, a lucrat în Statele Unite timp de 10 ani și fără doar și poate nu este versată în politica de la Chișinău. Dar Mișa și cu Igor și de fapt toți politicienii din Republica Moldova s-au dovedit incapabili în ultimii trei ani să găsească un candidat de consens.

În aceste circumstanțe, o femeie tehnocrat cu experiența traiului într-o țară dezvoltată, fără legături evidente cu clasa politică de la Chișinău, devine candidatul (candidata) ideală – poate fi un exemplu nu doar pentru politicieni, ci și pentru întreaga populație. Poate e forțată comparația cu Vaira Vike-Freiberga, președinta Letoniei  între 1999 și 2007, care a trăit timp de 45 de ani în Canada înainte de a se întoarce în țara sa natală, dar ceea ce vreau să spun este că Veronica Bacalu poate reprezenta un suflu nou în această fostă republică sovietică, în care multe reflexe sunt neschimbate.

Veronica Bacalu poate aduce o redefinire a rolului președintelui, prin exercitarea de o manieră imparțială a atribuțiilor funcției, în măsură să readucă încredere cetățenilor într-un stat al tuturor, indiferent de orientare politică, sex, etnie, religie, vârstă sau orientare sexuală.

Așa încât, Mișa și cu Igor, lăsați la o parte obiceiurile neo-sovietice și votați-o pe Veronica Bacalu. În caz contrar, la viitoarele alegeri parlamentare, electoratul vă va da pedeapsa pe care o meritați cu prisosință.

PS Luni la prânz liderii AIE, Marian Lupu, Vladimir Filat și Mihai Ghimpu au prezentat candidatul oficial la președinție: Nicolae Timofti, în vârstă de 62 de ani, președinte al Consiliul Superior al Magistraturii.  În aceste condiții, alegerea depinde de cele trei voturi ale PS. Un portret al lui Nicolae Timofti faceți agenția de știri UNIMEDIA http://unimedia.md/?mod=news&id=45360.

Ecouri

  • Petru Clej: (12-3-2012 la 10:47)

    Iată și prima reacție a lui Igor Dodon la anunțarea candidaturii lui Nicolae Timofti:

    „Încă în 2011 socialiștii au spus foarte clar că unica soluție de depășire a crizei politice este o candidatură apartinică.

    Noi am spus foarte clar că vor fi câteva filtre, care va fi necesar să fie trecute de potențialii candidați:

    1) candidatură apartinică – trecut;
    2) susținerea a 58 de deputați – așteptăm înregistrarea candidatului până la ora 17.00;
    3) testul statalității. O discuție sinceră aici la sediul PSRM cu candidatul la funcția de președinte, care urmează să aibă loc în zilele următoare.

    Ulterior, peste câteva zile, va avea loc întrunirea cu membrii consiliului republican ai PSRM, unde vom decide dacă susținem sau nu candidatura lui N. Timofti. PSRM nu este un partid autoritar. La noi nu se votează așa cum zice Dodon. Vom lua decizia în echipă. Așteptăm întâi ca până la sfârșitul zilei să fie înregistrată candidatura”.

  • Petru Clej: (12-3-2012 la 15:46)

    Candidatura lui Nicolae Timofti a fost depusă. Pentru ea au semnat toți cei 58 de deputați AIE. Mingea e acum în terenul lui Dodon.

  • Alexandru Grosu: (12-3-2012 la 16:26)

    Presedintele in Republica Moldova trebuie sa fie ales de popor prin vot direct si nu prin prostii de care ne-am saturat demult. Atunci mingea nu va fi decat pe terenul poporului si nu a unui oarecare Dodon care cand e cu comunistii, cand e cu socialistii, cand cu Voronin, cand cu Filat, cand e cu D-zeu, cand e cu Mammona, etc…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.144.17.45