caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Regina Elisabeta s-a adesat parlamentului britanic cu prilejul jubileului de diamant

de (20-3-2012)

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord a promis să-și reînnoiască serviciul în slujba țării, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a urcării sale pe tron.

Într-un discurs rostit în fața membrilor celor două camere ale parlamentului britanic, suverana a afirmat că anul jubiliar reprezintă un prilej de reunire și sărbătorire într-un spirit de bună vecinătate.

Regina Elisabeta se află la a treia astfel de ceremonie, după cele din 1977 – Jubileul de Argint și 2002 – Jubileul de Aur, seria acestor adresări fiind inaugurată de bunicul actualei suverane, George al V-lea, în 1935.

Monarhul a reamintit că legăturile sale cu puterea legislativă sunt extrem de strânse, dând ca exemplu promulgarea peste 3000 de proiecte de lege și consultările aproape săptămânale cu 12 prim miniștri.

Regina a mulțumit pentru sprijin familiei sale, în special Prințului consort Filip, care a împlinit anul trecut 90 de ani, remarcând în trecere că acesta e cunoscut pentru aversiunea sa față de orice compliment.

Ea a reamintit că mai mulți membri ai familiei regale vor face tururi în acest an jubiliar prin cele 56 de state membre ale Commonwealth-ului – fostul Imperiu Britanic, dintre care în 16 este în continuare șefă a statului – țări care cuprind o treime din populația globului.

Regina Elisabeta nu a uitat să aducă un omagiu forţelor armate, al căror comandant suprem este şi a accentuat asupra caracterului comunitar al sărbătoririi jubileului. În luna iunie vor avea loc serbări populare de stradă în întreg Regatul Unit, ocazionate de ce-a de-a 60-a aniversare a urcării pe tron, la 6 februarie 1952.

Discursul Reginei a fost precedat de cele ale speakerilor (președinților) celor două camere: Baroneasa D’Souza pentru Camera Lorzilor și John Bercow pentru Camera Comunelor.  La ceremonie au fost prezenți pe lângă liderii politici actuali, în frunte cu premierul  David Cameron, și foștii premieri, Tony Blair și Gordon Brown.

Cu acest prilej, Reginei Elisabeta i s-a prezentat darul din  partea parlamentarilor, un vitraliu în Palatul Westminster, care adăpostește cele două camere ale parlamentului, achitat din banii donați de lorzi și deputați.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Alice Herz-Sommer – 108 ani – cea mai bătrână supraviețuitoare din lume a Holocaustului

"Și-a văzut părinții murind. Și-a pierdut și soțul și frații. A supraviețuit iadului din lagărul de concentrare, împreună cu fiul...

Închide
3.17.128.129