caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

Galeria Casa Arte şi Laura Lucia Mihalca vă invită la la expoziţia „Intersecţii” 29 martie – 4 aprilie 2012

de (1-4-2012)


Galeria Casa Arte şi Laura Lucia Mihalca vă invită la expoziţia „Intersecţii”  ~ 29 martie – 4 aprilie 2012
Galeria Casa Arte, str. Popa Tatu nr. 27, interfon 07 C, Bucureşti

Vernisajul va avea loc joi, 29 martie, orele 18-20
http://www.culturalazi.ro/articole/art.shtml?a=835551&c=12&g=2
În cadrul expoziției Intersecții, artista Laura Lucia Mihalca prezintă în premieră cele trei proiecte de ilustrație de carte ale sale: volumele Lumea din oglindă (poezie) și Dacă aș putea străbate timpul (proză) semnate Dorina Ciocan și Semnele timpului (poezie), semnat de Elisabeta Iosif.
Prin intermediul expoziției curente, Laura Lucia Mihalca (re)pune în discuție relația text-imagine, urmărind simbolurile-cheie din ambele forme de exprimare.
Artista spune că întâi a avut loc o transpunere în cadrul modului de a exprima propriu scriitorului și abia apoi ea a tematizat mental ideile vehiculate în text, trecându-le prin filtrul propriului mod de a simți.

Pentru Laura, pictura înseamnă în primul rând exteriorizare. Așa se explică, poate, de ce, până și în proiectele de grafică, nu poate renunța la culoare.
Intersecții înseamnă încrucișare de pași, de priviri, de gânduri, de text cu imagine.
Lucrările Laurei Lucia Mihalca sunt la limită (parcă indecisă!) între figurativ și non-figurativ, între artă abstractă și artă conceptuală, între cuminte, tradițional și experimental, văzut ca un manifest.

Artista explică:
“ Intâi a fost cuvântul… >>…apoi a trebuit ca el să fie luat în considerare, înţeles, analizat şi reconceptualizat. Ulterior, şi-a găsit plasticitate şi mai mare, prin intermediul imaginii.

Aşa s-a întâmplat şi în cazul editării scrierilor doamnei Dorina Neculce.
A plecat de la o viaţă trăită când temător, când intens; cu bucurii, cu uşoare tristeţi sau clipe de melancolie şi mai ales cu multe introspecţii, încercări de a înţelege lumea şi sinele.
Simţim, intuim aceasta din poemele atât de sensibile pe care le-a scris şi pe care acum le împarte cu noi toţi, prin publicare.
Şi pentru ca scriitura să fie completă şi textul să capete culoare, la invitaţia doamnei Dorina Neculce, am ilustrat câteva din poemele sale din cadrul volumului Lumea din oglindă şi o parte din proza din volumul Dacă aş putea străbate timpul.
Pentru mine, aceasta a însemnat plăcerea întâlnirii cu textul, încercarea de a-l decodifica şi de a-l transpune într-un alt cod simbolic, plastic, de multe ori chiar pictural.
În scrierile Dorinei Neculce domină motivul oglinzii, al umbrei, al timpului – un timp legendar, un timp (pre)destinat. Am încercat să redau aceste căutări de sine prin experimente ludice şi bine definite, studiate, care au avut ca punct de pornire linia, punctul, pata, forma şi culoarea. “

Despre volumul de poezii al Elisabetei Iosif, Laura scria :” Poemele doamnei Elisabeta Iosif sunt porţi către trecut, dar prin actualitatea formei de expresie, ne ancorează în prezent, un prezent în care acele instan ţe sentimentale se pot întâmpla.
Sunt poeme de sinteză, întâlnim profunzime, întâlnim (de)scrieri ale unor stări care rămân în timp, în memorie şi în care întâlnim continuu iubirea ca liant şi element mereu prezent.”

Despre Laura Lucia Mihalca

Laura Lucia Mihalca (n. 09.0 9.1990, Bucureşti), a absolvit liceul de arte plastice Nicolae Tonitza şi în prezent este studentă în anul III în cadrul facultăăii de Istoria şi Teoria Artei, la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi, totodată, studentă în anul III la Facultatea de Limbi şi Literaturi străine, secţia filologie franceză-germană.
A avut o serie de expoziţii personale şi colective, atât în Bucureşti, cât şi în ţară, din care menţionăm:

Expoziţii personale:
expoziţie de grafică de carte – “Sinestezii”, Muzeul Mihail Sadoveanu, Iaşi (aprilie 2011); expoziţie de fotografie “Allons-y feuilleter le journal des arbres”, Lectoratul francez al Universităţii Bucureşti (octombrie – noiembrie 2011); expoziţia de pictură „Vis? ARE”, Biblioteca Metropolitană Mihail Sadoveanu, Bucureşti (noiembrie 2010), “Once I had a dream and this is it”, Sala de lectură, Ceainăria Act, Bucureşti (14 septembrie – 15 octombrie 2010).
Expoziţii colective (selecţie):
Expoziţia de arte plastice “Sara pe deal/ Eve on the hill” – atriumul Primăriei Sibiu (9-11 septembrie 2011); Salonul artelor, Elite Proof Art Gallery, Bucureşti (iunie 2011); „Pasaje/ passages”, Primăria sector 3, Bucureşti (martie 2010); “ Expoziţie de artă convenţională şi neconvenţională”, Verde Cafe, Bucureşti (octombrie 2009); „Eminescu” – Centrul Cultural Schiller, Bucureşti (2008);
“Eminescu” – Centrul de Cultură şi de Dialog Friedrich Teutsch, Sibiu (februarie 2008); expoziţia – concurs „Satul tradiţional românesc de ieri, de azi, de mâine”, Muzeul Satului, Bucureşti (2002).

Are și o intensă activitate de curatoriat, din care menționăm:
Expoziţia de arte plastice “Sara pe deal/ Eve on the hill” – atriumul Primăriei Sibiu (9-11 septembrie 2011), Expoziţia de pictură „Sentimente colorate” – Zamfira Galan, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Bucureşti (martie 2011), “ Expoziţie de artă convenţională şi neconvenţională”, Verde Cafe, Bucureşti (octombrie 2009); “Expoziţie de fotografie”, Casa de Cultură a Studenţilor, Bucureşti; (16-23 martie 2010); expoziţia “Pasaje/Passages”, Primăria sector 3, Bucureşti(martie 2010)
A dezvoltat şi o activitate intensă de jurnalist, fiind redactor colaborator la agenţiile de presă Mondonews şi Aşii Români, dar fiind şi redactor colaborator la revistele Contraatac, Cetatea lui Bucur, revista Bucureşti.
A publicat o serie de poeme în revistele Contratatac, Jurnalul literar de Botoşani, Ecoul, Tânărul scriitor, Cronicarii, Noi, Nu! şi este menţionată în dicţionarul elementar Scriitorii români contemporani şi în Noul Orfeu, antologie de poezie română de azi.

În ianuarie 2011 a fondat revista online de artă şi arhitectură Art Out, al cărei director şi redactor – şef este până în prezent.

Contact: laura_lucia_mihalca@yahoo.com; laura@artout.ro;
www.lauraluciamihalca.blogspot.com
CASA ARTE este un atelier de artişti şi o galerie tip artists run space & project lansată recent.
Detalii: http://artavisuala.wordpress.com.

http://www.dailymotion.com/video/xpotel_laura-…

http://www.dailymotion.com/video/xpp9cg_laura-mihalca-grafica-de-ca…

http://cititordeproza.ning.com/group/arteplast…
Despre pictura Laurei Lucia Mihalca

Prin titlul lucrării „ Semnele timpului”, a fost ilustrată cartea de poezie a poetei și prozatoarei Elisabeta Iosif, de către artista-plastică Laura Lucia Mihalca .
La prima vedere văzând în totalitate lucrările sale, îți dai seama că ele sunt o sinteză asupra poeziei; sunt concepute prin linii și hașură ce impun ochiului care privește, o atenție mai aleasă datorită vigorii și încăpățânării artistei, prin a primeni fiecare imagine cu idei gestionate frumos.
Privindu-le una după alta, fiecare lucrare te mișcă sau te liniștește, pregătindu-ți sufletul pentru sărbătoare : sărbătoarea liniilor plasto-poetice.
Lucrările Laurei Lucia Mihalca puse pe carte, apar ca niște piese menite să creeze poeziei un interval de liniște, iar privindu-le într-o expoziție, ele apar sub semnul emoțional de „respiro”, continuarea poeziei și diafanului . Privite cu atenție și realizate într-o anume ordine, desenele sale devin o suită de interpretări ale unei singure imagini principale – Semnele timpului .
Semnele timpului, se metamorfozează treptat prin voința artistei : se abstractizează, se geometrizează, se izolează în fragmentarea de linii subțiri sau mai groase ( chiar și în peisaje ) până când ele sugerează prezența, mișcarea, ruperea, reflexia, contrastul sau absența .
Chiar și un amănunt – instrumentul desenelor, linia – își schimbă rolul devenind indicație de drum, devenind traseu, devenind element de legătură între apă și pământ sau dimpotrivă, sensul meditației.
Prin linii simple orizontale și verticale sau figuri geometrice, tablourile sunt exprimate pictural simplu în dialogul unora alb / negru cu cele redate în culoare.
Culoarea , rămâne în ochii artistei un pătrat roșu, un copac liliachiu, o frunză verde ochi sau un cer azuriu. Toate te liniștesc sau te tulbură pentru o clipă, care par mai degrabă un acord al trecerii ei la începutul carierei ca artist plastic prin trecerea acestui timp. Timpul, îi va da șansa să se manifeste ca artist-plastic cu mari certitudini .

Constanța Abălașei-Donosă

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
30 decembrie 1947. Momentul prăbuşirii noastre

În anii din urmă, pe măsura evadărilor din spaţiul mult prea închistat al României, evadări nu numai fizice, am înţeles...

Închide
3.145.119.199