caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sanatate



 

Hélène Campbell în cruciada salvării de vieți omenești prin donații de organe

de (8-4-2012)
1 ecou

Vineri, 6 aprilie a fost o zi specială pentru Hélène Campbell, tânăra de 20 de ani originară din Barrhaven (Ottawa) care a suferit o intervenție chirurgicală complexă – dublu transplant pulmonar – la Toronto General Hospital, pe durata a șapte ore. La o zi după operație, Hélène începe să prezinte semne de redresare, răspunzând la comenzi și încercând să deschidă ochii. Doctorul chirurg Tom Waddell, cel care a efectuat transplantul, a declarat că tânăra pacientă va rămâne în terapie intensivă de-a lungul următoarelor săptămâni, existând obstacole majore care vor trebui depășite. Cea mai mare problemă legată de transplantul de organe este cea de respingere și infecțiile la care pacienții sunt predispuși. Este nevoie, în general, de șapte până la zece zile pentru ca organismul să accepte sau să respingă un organ străin. Presupunând că totul va decurge fără complicații, Hélène ar putea să plece acasă peste aproximativ o lună.

În primăvara anului trecut, Hélène a petrecut şase săptămâni studiind limba spaniolă în Spania, în ciuda astmului bronșic sever cu care fusese diagnosticată la vârsta de 12 ani. Călătorise cu rucsacul în spinare din Anglia până în Scoția în luna iunie. Dar, în iulie, Hélène s-a prăbușit, în compania prietenilor săi, pe un traseu de drumeții. Plămânii cedaseră, medicii descoperind că suferea de o boală de plămâni degenerativă (fibroză pulmonară idiopatică). A fost pusă pe lista de transplanturi pulmonare, a urmat mutarea în Toronto împreună cu mama ei, în timp ce tatăl și cei trei frați au rămas acasă, în Barrhaven.

A urmat o perioadă grea de așteptare, cu multe semne de întrebare și temeri pentru tânăra de 20 de ani, timp în care a luptat din toate puterile sale pentru a educa și sensibiliza oamenii în ceea ce privește donarea de organe. Canada se caracterizează printr-o rată scăzută a donatorilor, în jur de 13 donatori la un milion de locuitori, comparativ cu 20 donatori la un milion de locuitori în SUA și peste 31 la un milion de locuitori în Spania.

În luna ianuarie Hélène a declanșat o campanie incendiară prin utilizarea contului ei de twitter @alungstory, trimițând mii de tweet-uri și re-tweet-uri, incluzând expresiile #be-an-organ-donor and be-a-donor.ca, momentul culminant fiind reprezentat de tweet-ul trimis pop starului canadian Justin Bieber @justinbieber. Acesta i-a răspuns în cuvinte încurajatoare și a trimis mesajul ei legat de donațiile de organe la cei 16,5 milioane de oameni care îi urmăresc contul de twitter. În zilele următoare numărul de donatori care s-au înregistrat în provincia Ontario a crescut uimitor.

În februarie a urmat întâlnirea prin intermediul Skype-ului cu moderatoarea talk show-ului Ellen DeGeneres, care a fost profund emoționată de video-ul primit de la tânăra canadiancă. Spectatorii au fost martorii unei convorbiri emoționante, Ellen declarându-se ea însăși o donatoare; Hélène și mama ei au fost invitate să participe la unul din talk-show-urile viitoare, evident după recuperarea în urma transplantului.

Vineri, 30 martie 2012 Ottawa a fost declarată “Hélène Campbell Day”, sute de studenți de la școala Sir Winston Churchill mărșăluind de la Primărie până la Parlament, promovând donarea de organe, încercând să atragă cât mai mulți simpatizanți, care să se înregistreze pe loc ca donatori.

Prin campania dusă, care a atras atenția oamenilor pe o scară largă, Hélène a devenit imaginea unei probleme contemporane, donarea de organe. Povestea ei este o poveste adevarată, emoționantă, asupra căreia oamenii se opresc, o ascultă, reflectează și se identifică cu ea.

Peste 10.000 de adepți ai lui Hélène i-au trimis mesaje încurajatoare pe twitter în orele care au urmat transplantului. Cu siguranță că îngrijirea medicală acordată, optimismul, energia, dragostea sa de viață și de semeni, o vor aduce înapoi în mijlocul familiei, al prietenilor și al tuturor celor pe care cruciada dusă de Hélène îi va ajuta să își prelungească viața!

 

 

Ecouri

  • Teodor Burghelea: (9-4-2012 la 06:55)

    Citind articolul de mai sus, am simtit o bucurie exuberanta. Ca si cum as fi respirat o gura de are proaspat intr-o dimineata de vara. Fiindca respira umanitate prin toti porii si fiindca tocmai mi-am mai descoperit o eroina: Hélène. Si va si spun de ce Hélène este de acum eroina mea declarata. Fiindca este … o persoana normala, desi mult incercata de soarta. Se gandeste la altii. Chiar atunci cand soarta ei nu este prea roza. Fiindca Hélène nu stie ce este egoismul provincial cu care ne-am imbacsit noi in mica noastra lume „comunitarista” si de multe ori jegoasa in care nu avem timp sa reactionam la suferinta aproapelui fiindca ne uitam la ceva „senzational” la OTV si scuipam seminte. Mai mira oare pe cineva ca un astfel de articol este foarte putin vizualizat de public (predominant din Romania)? Pe mine nu ma mira, constat doar cu un gust amar o evidenta. Dar, credeti-ma, noi suntem cei care avem cel mai mult nevoie de eroi precum Hélène! Si cand ii vom avea, vom mai avea cred eu inca o sansa. O sansa sa evadam din gri si din plictis.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
CORPUL PERFECT, SUFLET DEFECT – CINE ESTE FEMEIA FATALĂ ?

[caption id="attachment_49734" align="alignleft" width="150" caption="Gustav Klimt"][/caption]In urma cu citiva ani, Muzeul de Arta din Tel Aviv a oferit publicului o...

Închide
3.143.228.40