caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Cu Raymond Luca despre căderea guvernului

de (29-4-2012)
6 ecouri

I-am cerut un Blitz-interviu Senatorului Raymond Luca despre caderea guvernului Ungureanu:

– De ce a picat Guvernul?

Guvernul Ungureanu a fost demis numai dupa 78 de zile, un adevarat record in materie. Cred ca guvernul Ungureanu a decontat „factura” guvernarii Basescu – Boc, fiind perceput doar ca o continuare a celor dinainte. In rastimpul de 78 de zile guvernarea Ungureanu nu s-a distins cu nimic bun, nici macar in urma nominalizarii unor necunoscuti si deci ne-erodati pe post de ministru. Cele citeva masuri luate de guvern au fost scandaloase: alocarile din fondul de rezerva (chiar daca nu au reprezentat o noutate in materie dpdv al politizarii) pentru autoritatile locale; HG dedicat UMF Tg. Mures; preconizata limitare a retrocedarilor proprietatilor; „panamaua” privatizarii CupruMin; lipsa de transparenta a contractului cu Chevron; eroarea de calcul in chestiunea pensiilor. Sunt citeva, le-am nominalizat la intimplare, dar au fost tot atitea scandaluri publice.

 

– Era de asteptat?

Era, fara indoiala. Exista o presiune sociala puternica, incepind cu incidentul Raed Arafat, continuata cu protestul opozitiei din Parlament. Coalitia nu a gasit mijloacele de contracarare si de compromis politic. In loc de asa ceva, PDL in special, au continuat sa fie aroganti, au tratat cu tupeu si obraznicie orice protest, orice doleanta a opozitiei.

 

– Va fi intrebat Ungureanu despre veniturile in legatura cu care nu a dat nici o explicatie sau crezi ca va reveni ca Director SIE si nu va putea fi intrebat nimic?

 

De intrebat, va fi intrebat. Nu va reveni la directia SIE si banuiesc ca OMV va cancela acel „program” sau „proiect” social din care a platit-o pe d-na dr. Ungureanu in ultimii 3 ani cu fix 84,000 euro pe an. Cred ca Ungureanu vrea sa ramina in politica, dar nu cred ca Blaga il va lasa sa conduca PDL. Poate alta alcatuire politica.

 

– Ce planuri are USL in continuare?

Primul pas va fi sa reuseasca sa investeasca guvernul. Apoi sa repare, cel putin partial, erorile guvernarilor Boc – Ungureanu, cum ar fi: eroarea de calcul a pensiilor (de fapt a contributiei de sanatate), anularea HG pt UMF Tg Mures, abandonarea intentiei de limitare privind retrocedarile. Nu trebuie uitat ca guvernul Ponta, daca va fi investit, este silit sa lucreze, cel putin pina la o eventuala rectificare, cu bugetul aprobat de Parlament pentru guvernul Boc! In orice caz va avea rolul organizarii alegerilor locale si parlamentare.


– Ce crezi ca va face Basescu?

Este un mister deocamdata. Presupun ca isi va linge ranile si va complota impotriva normalitatii. Este singurul lucru pe care stie sa-l faca.

Ecouri

  • Dan Petrescu: (30-4-2012 la 00:36)

    Erau bune niste previziuni legate de alcatuirea cabinetului si procedura prin care se fac nominalizarile. Episodul „Ponta aranjeaza cu Antonescu in masina, pe drum, alcatuirea cabinetului” nu este de bun augur.

  • Stefan N. Maier: (30-4-2012 la 10:40)

    Despre ce episod este vorba, Dan? In relatarea lui Raymond nu apare asa ceva. Vrei sa dezvolti un pic?

  • Mihai Platon: (30-4-2012 la 11:32)

    Percep, in mod similar, ca aprecieri asupra componentei noului cabinet din partea domnului Luca ar fi foarte utile. Cand si daca se vor intampla.

  • Silviu G.: (30-4-2012 la 11:38)

    Inteligenta pe care o are Ungureanu nu i-a folosit la nimic, mai bine zis, n-a folosit-o in guvernare.In 78 de zile putea sa faca ceva bun. Ponta, chiar daca-si aranjeaza cu Antonescu „din mers” cabinetul, are mai multa credibilitate. Sa vedem. De la vorbe la fapte…

  • Matei Mircioane: (1-5-2012 la 17:44)

    Guvernul Victor Ponta
    Premier – Victor Ponta; Ministrul Agriculturii – Daniel Constantin (PC); Ministrul Finanţelor – Florin Georgescu (PSD) – vicepriministru; Ministrul Apărării – Corneliu Dobriţoiu (PNL); Ministerul de Externe – Andrei Marga (PNL); Ministrul Transporturilor – Ovidiu Silaghi (PNL); Ministrul Administraţiei şi Internelor – Ioan Rus (PSD); Ministrul Economiei – Daniel Chiţoiu (PNL); Ministrul Educaţiei – Corina Dumitrescu (PSD); Ministrul Dezvoltării şi Turismului – Eduard Hellvig (PNL); Ministrul Culturii – Mircea Diaconu (PNL); Ministrul Muncii – Mariana Câmpeanu (PNL): Ministrul Sănătăţii – Vasile Cepoi (PSD); Ministrul Comunicaţiilor – Dan Nica (PSD); Ministrul Mediului – Rovana Plumb (PSD); Ministrul Afacerilor Europene – Leonard Orban; Ministrul Justiţiei – Titus Corlăţean (PSD); Ministrul delegat pentru Administraţie – Victor Paul Dobre (PNL); Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul – Mircea Duşa (PSD): Ministru delegat pentru mediul de afaceri – Lucian Isar; Ministrul delegat pentru dialog social – Liviu Marian Pop; Ministrul delegat pentru strategii guvernamentale şi relaţii cu societate civilă – Victor Alistar;
    Presa din România apreciază că este un Guvern de profesionişti. Este remarcată numirea lui Florin Georgescu în postul de Ministru al Finanţelor, apreciat ca un adversar al măsurilor populiste, precum şi păstrarea lui Leonard Orban la Ministerul Afacerilor Europene. O remarcă oarecum acidă este acea că Vasile Cepoi, Ministrul Sănătăţii, este cel care a fost propus de Guvernul Boc în locul lui Raed Arafat, când Băsescu i-a cerut demisia lui Arafat. Acel eveniment a declanşat „Fenomenul Piaţa Universităţii” în luna ianuarie a.c. Astfel, cel care trebuia atunci să-l înlocuiască pe Raed Arafat în minister, devine acum şeful acestuia.

  • Petru Clej: (2-5-2012 la 03:13)

    Presa din România apreciază că este un Guvern de profesionişti. Este remarcată numirea lui Florin Georgescu în postul de Ministru al Finanţelor, apreciat ca un adversar al măsurilor populiste, precum şi păstrarea lui Leonard Orban la Ministerul Afacerilor Europene. O remarcă oarecum acidă este acea că Vasile Cepoi, Ministrul Sănătăţii, este cel care a fost propus de Guvernul Boc în locul lui Raed Arafat, când Băsescu i-a cerut demisia lui Arafat. Acel eveniment a declanşat „Fenomenul Piaţa Universităţii” în luna ianuarie a.c. Astfel, cel care trebuia atunci să-l înlocuiască pe Raed Arafat în minister, devine acum şeful acestuia.

    Ăsta e un citat? Cine e „presa din România”? Florin Georgescu adversar al măsurilor populiste? NU e el fostul ministru de finanțe PDSR din perioada 1992 – 1996 care a lăsat o gaură de 10% din PIB în buget înaintea alegerilor din toamna lui 1996? Remarcă acidă? Care e aia?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Amintirile unei şcolăriţe evreice ardelence, de la sfârşitul anilor 1930

Cele câteva fragmente selectate din cartea „Surica fiica Evei”, scrisă de mama mea Sara Székely, sunt mărturii despre şcoala pe...

Închide
3.141.199.243