caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Societate civila



 

Legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex în Statele Unite

de (13-5-2012)
4 ecouri

Preşedintele american Barack Obama a declarat saptamana trecuta că susţine casatoriile intre persoanele de acelaşi sex, ridicând miza politica printr-o problemă in fata careia americanii sunt împărţiti în mod egal.

Anuntul a fost rostit pentru prima data de catre un preşedinte in functie. Presedintele Obama se afla in prezent pe pozitie opusa candidatului prezumtiv republican la presedentie, Mitt Romney, care a declarat în timpul unui discurs în Oklahoma, „Eu cred că o căsătorie este o relaţie între un bărbat şi o femeie.”

Obama a declarat în interviul acordat lui ABC News: „Am ajuns la concluzia că pentru mine, personal, este important să merg mai departe şi să afirm convingerea pe care o am in dreptul cuplurilor de acelaşi sex de a se casatori”. In trecut, Obama s-a opus unor astfel de căsătorii. A admis insa, ca opiniile sale curente fac parte dintr-un proces de „evolutie”. „Am ezitat sa afirm legalizarea căsătoriilor intre cupluri de acelasi sex, în parte, pentru că am crezut că uniunile civile ar fi suficiente”, a spus preşedintele. „Am fost sensibil la faptul că – pentru o mulţime de oameni – termenul căsătorie e legat de tradiţii vechi şi credinţe religioase puternice”. Dar, Obama a declarat ca si-a  schimbat parerea dupa ce a vazut in jurul sau relatiile statornice si frumoase intre persoane de acelaşi sex.

Un sondaj (Gallup Poll) publicat saptamana trecuta, a indicat că  50% din americani cred că astfel de căsătorii, intre persoane de acelaşi sex, ar trebui să fie recunoscute prin lege ca fiind valabile, 48%, sustinand ca astfel de căsătorii nu ar trebui să fie legalizate.

Obama a fost „dezamăgit” de votul de marţi în Carolina de Nord, pe care el l-a descris ca fiind discriminatoriu faţă de homosexuali şi lesbiene. Carolina de Nord a votat pentru punerea în aplicare a unei interdicţii privind dreptul de căsătorie intre persoane de acelaşi sex, care a fost deja interzis prin legea statului. ABC News a raportat ca Preşedintele a spus că sprijină ideea ca fiecare stat sa decida casatoria homosexuala pe cont propriu.

Obama a spus ca fiicele sale, Malia şi Sasha, au prieteni ai căror părinţi sunt cupluri de acelaşi sex. „Nici nu le-ar trece prin cap ca parintii prietenilor lor sa fie tratati în mod diferit. Avem nevoie de o noua perspectiva.”

Poziţia preşedintelui american vis-a-vis de casatoriile intre persoane de acelasi sex va face parte dintre multiplele diferente politice existente intre el si Romney, dar nu va  fi una esentiala, nereprezentand un punct cheie despre care se va vorbi în campania lui.

Family Research Council (grup crestin conservator) l-a criticat pe Obama, iar preşedintele acestui grup a declarat la CNN, că decizia il va ajuta pe Romney. Tony Perkins, care reprezinta Family Research Council a spus ca:  „Presedintele i-a predat lui  Mitt Romney o piesa care-i lipsea în campania sa. Aceasta este intensitatea şi motivaţia de care are nevoie Mitt Romney pentru a câştiga alegerile printre conservatori sociali.”

Un expert în religie şi politică, a spus ca decizia lui Obama va transforma „o alegere aflata deja aproape, chiar mai aproape.” „Decizia presedintelui va  taia în ambele sensuri – sa activeze atât alegătorii democrati cât şi cei republicani „, a declarat John Green de la Universitatea din Akron.

Michelle Obama a fost implicata în decizia preşedintelui. Preseditele a confirmat ca amandoi impartasesc aceeasi opinie legata de problema casatoriilor intre persoanele de acelasi sex.

Vicepreşedintele Joe Biden a declarat la NBC, ca el a fost „absolut confortabil”, cu  casatoriile intre cuplurile de acelaşi sex.

 

Impactul economic

Casatoriile intre persoanele de acelasi sex sunt considerate „big business”. Aceasta nu este doar o problemă de dragoste sau politică.  Statele care legalizează căsătoriile intre cuplurile de acelasi sex simt de asemenea, un impuls economic semnificativ.

Există 646.464 cupluri de acelaşi sex în SUA, dar numai aproximativ 50.000 dintre acestea s-au casatorit, potrivit Institutului de Drept Williams de la UCLA ( Universitatea din California la Los Angeles).
În cazul în care mai multe state legalizeaza căsătoriile intre cuplurile de acelasi sex, aceste casatorii ar putea declanşa o explozie de nunti, ceea ce ar aduce o activitate economică semnificativa.  Cuplurile cheltuiesc aproximativ 27.021 dolari, în medie, la o nuntă, potrivit unui sondaj realizat intre tineri homosexuali casatoriti şi realizat de către TheKnot.com. Desi cuplurile de acelaşi sex, în general, cheltuiesc mai puţin, s-ar putea vedea un câştig important pentru industria de nunti, de peste 74 miliarde dolari în cazul în care mai multe cupluri se căsătoresc.

Căsătoriile intre cuplurile de acelasi sex sunt legale in prezent în şapte state in SUA (Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire, New York şi DC).
Deja aceste economii au beneficiat ca urmare a legalizarii acestor casatorii. „In New York, am văzut ce poate face legalizarea căsătoriilor între homosexuali pentru economia unui oraş. Nuntile înseamnă afaceri pentru hoteluri, locuri de nunta, catering, companii aeriene, brutării, fotografi si videografi” a declarat Kristin Koch, TheKnot.com, senior editor.
În New York, oficiul de contabilitate al oraşului, a estimat că impactul economic al legalizarii casatoriilor intre cupluri de acelasi sex,  a adăugat 142 milioane dolari la economia metropolei, legate de achiziţii şi de venituri de turism, din ziua in care a fost adoptata legea, şi alte 184 milioane dolari în cheltuieli pentru economia statului.
În Massachusetts, Institutul Williams a estimat un venit de peste  111 milioane dolari pentru economia statului în primii cinci ani de la legalizarea căsătoriilor intre persoanele de acelaşi sex. Acest venit este datorat cheltuielilor de nunta, la care se adauga afluxul de cupluri de acelaşi sex care vin din alte state.
Alte state care oferă cuplurilor de acelaşi sex dreptul de a se căsători vor experimenta o binefacere similară, a declarat Lee Badgett, directorul Institutului de cercetare Williams şi profesor de economie la Universitatea din Massachusetts Amherst. „Nu e nimic rău in ceea ce se va întâmpla cu economiile locale, ci din contra, exista un efect pozitiv pentru economie”, a spus Badgett.

Ecouri

  • Ce urmeaza? (las anonim si homofob): (18-5-2012 la 03:52)

    „Impactul economic” si „drepturile omului”
    „Impactul economic

    Casatoriile intre persoanele de acelasi sex sunt considerate „big business”. Aceasta nu este doar o problemă de dragoste sau politică. Statele care legalizează căsătoriile intre cuplurile de acelasi sex simt de asemenea, un impuls economic semnificativ.”

    Desigur ca homosexualii au drepturi. Ce urmeaza?…. acordarea drepturilor Canibalilor si/sau acordarea dreptului de casatorie intre rudele de sange de acelasi sex. Si ei sunt oameni. Si ei au drepturi. Asteptam sa le ceara, iar societatea isi va schimba normele in functie de impactul economic.
    Pentru cei care nu stiu cum se analizeaza ceea ce este normal sau anormal este poate momentul sa afle ca societatea este cea care stabileste normele. Fiind pregatiti pentru ceea ce urmeaza va puteti adapta mai bine noului, altfel riscati sa dezvoltati comportament social dezorganizat.

  • AlexL: (18-5-2012 la 10:55)

    @Ce urmează

    „Impactul economic” : nu cred că autoarea articolului a pomenit de impactul economic ca argument pentru legalizarea căsătoriilor homosexuale. Ca argument ar fi un argument prost. Singurul argument valabil este invocarea principiului libertăţii contractelor liber consimţite între persoane majore.

    „Drepturile omului”:

    – ce drept legitim de-al dv. este încălcat de ceea ce fac în intimitatea lor doi indivizi majori şi care consimt liber? Sunteţi tulburat când vă gândiţi la ce anume ar putea ei face? 😉 Ei bine, a nu fi tulburat nu este un drept legitim.

    – apoi, ce drept legitim de-al dv. este încălcat printr-un contract între terţi?

    Altfel spus: de ce vă băgaţi şi încercaţi să dictaţi în chestii care privesc exclusiv terţe persoane?

    „normal sau anormal … societatea este cea care stabileste normele”:

    Freedom is the emancipation from the arbitrary rule of other men – Mortimer Adler

    Individual rights are not subject to a public vote; a majority has no right to vote away the rights of a minority; the political function of rights is precisely to protect minorities from oppression by majorities (and the smallest minority on earth is the individual) – Ayn Rand

  • Teodor Burghelea: (18-5-2012 la 08:04)

    Persoana ce se ascunde cu lasitate sub anonimat reflecta in comentariul sau o homofobie de cea mai joasa speta. Si ii spun, ca DA, homosexualii au drepturi. Si ce va da Dvs. dreptul sa vorbiti de „normalitate” sub acoperirea anonimatului? Si, la ce fel de „normalitate” va referiti de fapt? Vi se pare „normal” sa fiti provincial, limitat, las, grobian? O fi poate „normalitatea” cu care v-a spalat pe creier „Educatia Gratuita”, fiindca aberatiile pe care le scrieti nu au de fapt absolut nimic in comun cu ceea ce lumea normala considera normal.
    Si ce numiti „comportament social dezorganizat”? Al dumneavoastra cum este, organizat sau nu? Si daca este organizat, nu cumva organizatia se numeste „Partidul Teapa si Turbinca”?

  • Cristina Dobrin: (19-5-2012 la 19:52)

    In urma cu cateva zile, pe data de 17 mai, in intreaga lume s-a sarbatorit Ziua Internationala impotriva homofobiei si transfobiei, marcand decizia Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 1990 privind eliminarea homosexualitații din lista tulburarilor mentale. Intre anii 1948-1990, aceasta organizatie inca mai clasifica homosexualitatea ca un handicap mintal.

    Desi s-au inregistrat progrese, exista inca multe inegalitati in lume in ceea ce ii priveste. Homosexualitatea este inca incriminata in peste 70 de tari, cuplurile de acelasi sex nu sunt recunoscute, acestia fiind discriminati, persecutati, arestati, condamnati, chiar ucisi.

    In acest context mondial, presedintele american Barack Obama a facut un pas important prin declaratia sa de sustinere si legalizare a casatoriilor intre persoane de acelasi sex. Tocmai pentru ca intr-un viitor apropiat sa nu mai fie nevoie de o zi impotriva homofobiei!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Mâinile care vorbesc

Doi ani i-au trebuit lui Albrecht Durer ca sa picteze un triptic religios, plasat in centrul unui altar. Lucrarea este...

Închide
44.213.80.203