caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

De la piață la shuk – motiv de inspirație plastică

de (20-5-2012)
1 ecou

In urma cu mai multi ani, un prieten scriitor aflat in vizita inIsrael, m-a rugat sa-l conduc la ..shuk. Marturisesc ca aveam alte obiective mai aristocratice in vedere, dar i-am facut pe plac. Omul avea sa viziteze si locurile sfinte, sa admire natura si ciudateniile ei, sa coboare in istoria antica si sa urce in arhitectura moderna, dar pentru inceput era nerabdator sa vada un shuk. Mi-a explicat apoi ca piata este locul cel mai autentic, revelator antropologic, social, ba chiar politic si …folcloric.

Nahum Gilboa

Aveam sa-i dau dreptate sub toate aspectele. Atmosfera autentica, frenetica la anumite ore de virf, devine o atractie turistica unica. Chiar un experiment revelator pentru omul de litere sau pentru pictor, care descopera un microcosmos  populat de precupeti si gospodine, negutatori si gura casca, turisti si hoti de buzunare… Negustori care „isi striga marfa”, altii care te imbie sa gusti, sa te tocmesti, sa te imbeti de miresme si culori. Fructe si zarzavaturi, carne, peste si brinzeturi, condimente, flori si vinuri, confectii si falafel, incaltaminte, obiecte casnice si textile, suveniruri si racoritoare, cafenele si restaurante populare, fleacuri pe care nu sti cum sa le numesti si altele pe care le cumperi fara sa stii de ce. O lume caleidoscop…

 

Liana Saxone-Horodi

Liana Saxone-Horodi

Batrinul pictor Pieter Brugel si-a ilustrat „proverbele flamande” folosindu-se de subiectul acesta. Intr-o piata aglomerata, populata de tarani si burgheji, putea foarte bine sa-si plaseze personajele, invitind privitorul sa desluseasca nu mai putin de douazeci de intelepciuni.

Bruegel-proverbe flamande

Bruegel-proverbe flamande

Tematica, regasita in pinzele pictorilor rusi, spanioli, americani, francezi din secolele nu de mult trecute e reluata, mereu altfel, de pictorii mai apropiati noua in timp. Ma gindesc la cel putin doua tablouri ale mesterului Rudolf Schweitzer-Cumpana inspirat de farmecul piatei din Sibiu, la pictorita israeliana Liana Saxone Horodi care ii este discipola si in pinzele careia regasim nostalgic belsugul toamnei si elemente artizanale romanesti.

Rudolf Schweitzer-Cumpana

Atmosfera aglomerata a shukului oriental e surprinsa firesc de Nahum Gilboa in mai multe lucrari…Si nu putem sa nu-l amintim tocmai  pe fostul bucurestean Avi Schwartz, indragostit iremediabil de piata veche din vechiul Iaffo, amestec de occident-orient, trecut si prezent, istorie si legenda, arome si culori.

Avi Schwartz

Piata, shuk, iarmaroc, bazar, market, obor, amintiri din copilarie, fragment de cotidian, spectacol involuntar, motiv de inspiratie, experienta oricind repetabila dar mereu unica…

 

Ecouri

  • itzhak bareket: (2-7-2012 la 04:39)

    T A R G U E L I de : itzhak bareket ,

    …m-am dus in piata ,shuk HACARMEL ,sa cumpar
    legume , fructe ,branzeturi , masline ,lipii ,
    humus , thina , stafide , migdale ,
    muraturi si-alte bunatati orientale .

    m-am invartit printre precupeti ,
    m-am interesat de rosii , de castraveti ,
    am cercetat,,,preturile , le-am controlat
    si’n sfarsit am constatat ,
    ca nu merita sa cumpar nimic ,
    stii cum , absolut nimic ,
    scump ! pentru mine , mult prea scump !

    cand sa ma intorc acasa ,
    deodat-am observat ,
    sus , pe ceru-nourat ,
    doua puncte senine .
    imediat le-am „cumparat”
    SI CHIAR MI-AU FACUT FOARTE BINE !

    ploua , era-ntuneric…

    in piata cu „miresme”
    de pescarie , carnarie ,
    zarzavat si-acrituri ,
    pan’la urma am targuit
    tocmai ce mi-a trebuit:
    am luat cu mine-n sine,
    punctele senine.

    din volumul „TARGUIELI”,de itzhak bareket.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.239.57.87