caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Atac armat în cel mai faimos mall din Toronto

de (3-6-2012)
4 ecouri
Eaton Centre food court

Eaton Centre food court

Era o după-amiază obișnuită de sâmbătă în zona “food court”-ului celui mai faimos mall din Toronto, Eaton Centre. Familii cu copii, cupluri, turiști, mame cu cărucioare, îndrăgostiți plimbându-se mână în mână. Sute de oameni. Dintrodată, zumzetul firesc este sfâșiat de pocnetele unei arme de foc. Un om furios, cu un pistol. Țipete. Lacrimi. Sânge vărsat. Se trage după oamenii care terorizați, aleargă și se ascund sub mese. Alții sunt călcați în picioare. Panică. Teroare.

Mintea se luptă să înţeleagă un astfel de eveniment. Cum e posibil ca acest lucru să se întâmple în inima orașului nostru paşnic? Ce fel de ființă trebuie să fii, ca să tragi cu arma într-o mulţime de oameni?

Grindina de gloanţe a ucis un tânăr de 24 de ani, rănit alte șapte persoane şi a declanşat un exod în masă frenetică a centrului comercial întins pe mai multe nivele.

Poliţia e de părere că ne aflăm în fața unui atac direcţionat şi anchetatorii încearcă să stabilească dacă acesta este legat de o anumită bandă (gang).

Atacul armat a fost comis într-un mall aglomerat, în inima oraşului, fără ca ucigasul să ţină seama de prezența populației, a turiștilor care pur și simplu petreceau o după-amiază de sfârșit de săptămână în acel loc.

Ahmed Hassan, 24, din Toronto, ucis in zona “food-court”-ului, este considerat a fi ținta atacului înarmat. Mall-ul a fost blocat imediat după atac, dar poliţia încă nu a identificat niciun suspect. Ahmed a fost împuşcat de mai multe ori şi a fost declarat mort la fața locului.

Alte şapte persoane au fost rănite în timpul acestui atac înarmat:
– O femeie de 25 de ani a fost rănită la piciorul stâng.
– Un bărbat de 22 de ani a fost, de asemenea, rănit în piciorul stâng.
– Un bărbat de 23 de ani rămâne în spital, după ce a suferit leziuni multiple provocate de gloanţe, la gât şi piept.
– Un băiat de 13 ani care se afla în vizită în Toronto din afara oraşului, cu familia sa, a fost rănit la cap şi rămâne în spital.
– O femeie de 30 de ani a suferit o rană superficială provocată de glonț, a abdomenului.
– O femeie de 22 de ani a fost rănit în mână.
– O femeie de 28 de ani însărcinată, care a fost trântită la pământ de mulțimea panicată, a intrat în contracții înainte de termen.

Mall-ul și parcările adiacente rămân în continuare închise de către poliţie pentru investigații.

În timpul conferinței de presă care a avut loc duminecă, primarul metropolei, Rob Ford și oficiali ai poliţiei au pledat în fața publicului, rugându-l să nu considere orașul Toronto ca un loc periculos, bazat pe violență. Atacul armat a speriat populația, dar acesta este un incident izolat. Ford și-a exprimat încrederea că poliţia îi va prinde pe cei responsabili pentru atac.”Noi nu vom tolera această stare de lucruri în oraşul nostru şi îi vom aresta pe cei vinovați, aducându-i în fața justiției”, a spus el. La nivel personal, Ford a declarat că a găsit violenţa „foarte supărătoare ca primar şi ca tată.”

Toronto este considerat un loc sigur, cu o rată a criminalității foarte scăzută pentru un oraş atât de mare. Acest gen de violență nu se întâmplă aproape niciodată aici.

Și totuși, gândul ne duce acum la un alt eveniment nefericit care a avut loc la câțiva pași de locul atacului prezent, la data de 26 decembrie, 2005. Jane Creba, o tânără în vârstă de 15 ani a fost atunci ucisă de un glonț aleatoriu, dezlănțuit într-un schimb de focuri între bande rivale, în același loc, Eaton Centre. Alte șase persoane au fost atunci rănite.

Dacă se dovedeşte că acest atac a fost ceva similar – un diferend între membrii unor bande, care este rezolvat în mijlocul publicului nevinovat -, atunci va trebui să reflectam mai mult asupra violenţei prezentă în rândul tinerilor, în metropola noastră. Deşi, Toronto este considerat, în general, un oraş extrem de sigur, a devenit tot mai clar în ultimii ani că o minoritate a populaţiei amestecată cu traficul de droguri şi alte infracţiuni, generează tot mai multă violenţă. Este o problemă persistentă care nu pare să fie eradicată, în ciuda eforturilor poliţiei şi ale agenţiilor sociale.

Ecouri

  • Doina Manea: (3-6-2012 la 22:55)

    Nu pot da click pe Like pentru că nu-mi place ce-am citit, dar îți mulțumesc pentru articolul scris cu suflet și lacrimi. Groaznic. Dacă se dovedește că atacul a fost provocat de lupta între bande rivale, un atac legat de droguri, trebuie să ne gândim la cei care cumpără drogurile pentru plăcerea personală, fără să reflecteze un moment asupra consecințelor dezastruoase – consecințe personale dar și pentru societate. Campania împotriva drogurilor ar trebui să aibă aceeași agresivitate ca și cea împotriva fumatului, dar din cele constatate de mine, aici, fumatul e considerat mai periculos decât consumul de droguri.

  • Cristina Dobrin: (4-6-2012 la 08:20)

    Ultimele stiri (@7 am): Politia a arestat un suspect. Acesta s-a prezentat la sediul politiei insotit de avocatul personal (nu se stie daca suspectul a fost prins sau s-a predat de buna voie). Politia a declarat ca Ahmed Hassan, tanarul ucis, era cunoscut politiei, la fel si o alta victima (care se afla inca in spital), ambii avand legaturi cu un anumit gang.

  • Cristina Dobrin: (4-6-2012 la 21:05)

    Ultimele stiri @ 8 pm: Politia l-a arestat pe Christopher Husbands, in varsta de 23 de ani, autorul atacului armat, care la acea ora se afla sub arest la domiciliu. Husbands s-a predat politiei duminica dimineata la 2 am. Este acuzat de crima cu premeditare si tentativa de omor. Christopher Husbands, Ahmed Hassan si cealalta victima (care se afla inca in spital in stare grava) apartin aceluiasi gang.

  • Christina Vlad: (19-12-2013 la 08:04)

    Primarul Torontolui, Rob Ford, este din nou pe prima pagină a ziarelor. De aceasta data, nu din cauza consumului de droguri, ci pentru ca în mijlocul primariei a început sa danseze pe muzica lui Bob Marley:

    http://youtu.be/_2LI0HeudVE



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Alegerile locale – test în mărime naturală pentru alegerile parlamentare din iarnă

Duminică 10 iunie alegătorii cu drept de vot din România, cetățeni români și cetățeni ai statelor Uniunii Europene rezidenți sau...

Închide
3.137.218.230