caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Cutia Pandorei



 

Un Record in Materie de Autoplagiat

de (10-6-2012)

Revista Romana de Urologie a publicat in 2010 (vol. 9, nr.4, pp. 27-32) un articol intitulat “Tratamentul modern minim invaziv al incontinentei urunare de effort – este transplantarea celulara o solutie?” semnat de C. Surcel, C. Chibelean, A Iordache, C. Mirvald, C. Gingu, S. Margaristis, R. Stoica, C. Codoiu, M. Tuca, C. Sinescu, C. Savu, R. Marksteiner si I. Sinescu . La data publicarii articolului, marea majoritate a autorilor (11 din 13), lucrau la Institutul Clinic de Nefrologie si Transplant Renal Fundeni din Bucuresti, condus de acad. Ioanel Sinescu. Pentru doi dintre autori afilierile erau indicate ca Clinica de Cardiologie de la Spitalul Bagdazar-Arseni (C. Sinescu) si Life Science Center Biotechnologie Innsbruck, Austria (R. Marksteiner). Articolul descrie “prima procedura de implantare de celule stem autologe (mioblasti si /sau fibroblasti) din Romania, care a avut loc la Fundeni pe 18 octombrie 2010”. Revista Romana de Urologie este publicatia oficiala a Asociatiei Romane de Urologie si are ca editor sef pe acad. Ioanel Sinescu, care a participat la interventia descrisa in text si a semnat acest articol  in calitate de senior author.

Aceiasi autori (cu exceptia lui M. Tuca si C. Sinescu) semneaza articolul “Highlights in the minimally invasive treatment of SUI in women” publicat in Journal of Medicine and Life (vol. 4, nr. 3, pp.275-279, 2011). Textul articolului este o traducere in engleza, fara nici o alta modificare, a lucrarii publicate anterior. Iata prima fraza din cele doua lucrari: “Incontinenta urinara de efort este un symptom/semn/conditie ce se defineste prin pierderea involuntara de urina ce survine in timpul activitatii fizice, o data cu efortul de tuse, stranut, ortostatism prelungit, activitate sexuala etc.” si “Stress urinary incontinence is a symptom/sign/condition that is defined by involuntary loss of urine that occurs during physical activity, with the effort of coughing, sneezing, laughing, prolonged standing, sexual activity etc”. Si iata felul in care este descries rezultatul interventiei: “Evaluarea la 6 saptamani, prin chestionare de calitate a vietii si jurnal mictional, dar si clinic, a decelat un raspuns uimitor, pierederea de urina fiind redusa dee la 6 absorbante/zi la unul/zi”  si “Assessment at 6 weeks, containing a clinical examination, QoL [Quality of Life] questionnaires and voiding diaries revealed a stunning improvement, the loss of urine being reduced from 6 pads/day to one per day”.  Cele doua articole sunt ilustrate la fel si au liste identice de referinte bibliografice.

Tot in Journal of Medicine and Life a fost publicat un articol despre “Minimally invasive treatment for female stress incontinence – Romanian highlights” (vol.4, nr. 4, pp. 320-323, 2011) , cu un continut similar celor doua publicatii descrise pana acum. Rezumatul acestei versiuni descrie rezultatul interventiei in urmatoarea fraza “ The follow up at six weeks with the quality of life questionnaires, micturition diary and clinical examination revealed a decrease of urine loss from six pads/day at one per day”, iar ilustratiile si bibliografia sunt identice celor din versiunile precedente. Cele doua articole din Journal of Medicine and Life au fost indexate in Pubmed, baza de date de la National Library of Medicine. . Revista Journal of Medicine and Life apartine Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti. In 2011, anul in care au fost publicate articolele descrise aici, acad. Ioanel Sinescu era prorector al acestei universitati si membru in colectivul de redactie (Editorial Board) al revistei.

In sfarsit, in Romanian Journal of Morphology and Embriology (vol. 53, nr. 1, pp. 151-154, 2012) C. Surcel, C. Savu, C. Chibelean, A. Iordache, C. Mirvald si I. Sinescu au publicat articolul intitulat “Comparative analysis of different surgical procedures for female stress incontinence. Is stem cell implanatation the future?”. Acest articol contine 3 dintre ilustratiile continute in articolele de mai sus. Sursa acestor ilustratii nu este mentionata in articol.

Autoplagiatul constituie frauda intelectuala

Codul de Etica al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti stipuleaza ca autoplagiatul constituie frauda intelectuala. Alte forme de frauda intelectuala explicit enumerate in Cod sunt inselaciunea, fabricarea datelor si plagiatul. Potrivit Codului, frauda intelectuala comisa de un cadru didactic sau cercetator stiintific trebuie ‘direct sanctionata de cadrul didactic evaluator’. Revista  Journal of Medicine and Life   va trebui sa publice, fara intarziere, cate o Notice of Retraction pentru fiecare din cele doua articole autoplagiate, si sa notifice Pubmed si Thompson-ISI. Revista Romana de Urologie va trebui sa publice, in engleza si romana, o Notice of Triplicate Publication.

Un record

Publicatia in triplicat este o forma extrema de autoplagiat si este in consecinta foarte rara. Inainte de triplicatul documentat aici, literatura medicala  continea numai cateva cazuri. Primul dintre ele  este autoplagiatul comis de L. Sechi si R. Ciano, de la Facultatea de Medicina din Udine, Italia, care au publicat acelasi caz de endocardita X in Scandinavian Journal of Infectious Diseases (1999), JAMA (2000) si American Journal of Medicine (2000).  Al doilea este un studiu despre bolnavi cu afectiuni canceroase ale intestinului efectuat la un spital din Alexandropolis, Grecia si publicat de D. Tamiolakis si colaboratorii lui in reviste din Arabia Saudita, Cehia si Romania (Chirurgia 2005 Sep-Oct;100:451-456).  In autoplagiatul echipei acad. I. Sinescu se poate vorbi, cel putin in ce priveste materialul iconografic, de un cuadriplicat, o situatie nemaintalnita pana acum in literatura stiintifica.

Alte abateri de la regulile publicatiilor stiintifice

Autoplagiatul nu este singura abatere de la regulile publicatiilor stintifice comisa de autorii acestui triplicat.

Una dintre ilustratii, reprezentand o imagine din timpul operatiei,  este datata digital 12.09.2010. Nu stiu daca sistemul de notare este cel american (9 decembrie 2010) or european (12 septembrie 2010), dar oricum ar fi nu coincide cu data de 18 octombrie 2010 la care a avut loc interventia.

Documente publice indica ca in clinica condusa de acad. I. Sinescu au fost derulate doua studii clinice : IC-01-01-4-003: A phase IIb study – Derived skeletal muscle-cell implantation in Patients with stress urinary incontinence female: a multicenter, randomized, parallel-group, placebo-controlled clinical Study (Study SUITE) (2010-2011) si  IC-01-01-05-004: “A multicenter, randomized, parallel-group, placebo-controlled Study to Assess the efficacy and safety of skeletal muscle cell implantation Derived in Patients with stress urinary incontinence female” (2010-2011). Incercand sa inteleg contextul acestei interventii, am descoperit ca Innovacell, o companie privata din Austria, a anuntat public pe 6 septembrie 2010 organizarea unui studiu (faza 2b) al acestei terapii si ca primul bolnav fusese recrutat la o clinica din Plovdiv, Bulgaria. In continuare, in comunicat se spune ca “The clinical study will  conducted, beside Bulgaria, in the Czech Republic, Germany, Poland and Romania” si ca “Innovacell is investing 10 million Euro in the Phase IIb study”.  Directorul stiintific al Innovacell este Rainer Marksteiner, unul dintre autorii triplicatului autoplagiat. Conflictul de interese creat de faptul ca R. Marksteiner lucreaza pentru Innovacell ar fi trebuit dezvaluit in articole. Un studiu amplu al acestei interventii a fost publicat de o echipa austriaca condusa de Hannes Strasser si Rainer Marksteiner in 2007 in Lancet (vol. 369, 2179-2186). Studiul a fost retras dupa ce o investigatie guvernamentala in Austria a descoperit multe nereguli etice, iar autorilor li s-a interzis sa-si continue cercetarile in aceea tara.

 

Peter Manu, MD, FACP

Professor of Medicine, HofstraUniversity, New York

 

 

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Însemnări pe un Iphone. Despre foame

V-a fost vreodata foame si sa nu aveti ce manca ?

Închide
3.141.24.134