caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Periplu culinar. Popas în Praga

de (17-6-2012)
Covrigi cu bere

Covrigi cu bere

Dan Filip este unul dintre putinii medicii romani ce refuza sa plece din tara.
Si-a inceput viata de timpuriu printre straini ca licean, ca student si apoi ca medic stagiar, ca dupa ani de studii si de examene sa devina specialist in neurologie.

A participat la conferinte internationale, consfatuiri de la Budapesta pana la Singapore, de la Roma si pana la Chicago.

Pasionat de muzica, un bun chitarist, solist vocal incanta lumea la mai toate mesele la care este invitat, ma intreb daca nu cumva nu ar fi trebuit sa ajunga un cantaret.

Purtam o corespondenta de ani, si incet, incet si-a descoperit o noua vocatie, cea a gatitului. Daca eu il asaltez cu intrebari pe teme medicale, Dan insista sa inteleaga retete, ingrediente, tehnici de gatit etc
Nu o data la Sibiu am gatit impreuna!

Cu fiece periplu in tara si in lume imi trimite imagini cu restaurante, cu mancaruri si cu festinuri.
I-am sugerat sa ne scrie. A acceptat, insa cu conditia ca eu sa brodez impresiile sale in rubrica Gastronomie si stil.

Abia intors din Cehia imi relateaza ca bucataria pragheza se situeaza la confluenta influentei germane, a celei maghiare intr-un tonus de estompare a dulcelui cu prezenta papricii, a mustarului. Carnea de porc si carnatii sunt piesele de rezistenta ale artei culinare cehe. Spre deosebire de prepararea carnii la cuptor in stil german, cehilor le plac gratarul, frigaruile si protapul. Fezandarea se bazeaza pe chimen, mustar, ceapa si bere. Garniturile tipice sunt varza murata si galustele cunoscute in Ardeal in retetele de papricas.

Dupa vizita sa in Praga, Dan imi marturiseste ca Cehia este tara berii si nu Germania, dat fiind faptul ca prima bere a fost atestata in Pils, de unde ii vine si numele metodei de preparare.

Localul cu numele renumitului soldat Sveik ramane un punct de atractie unica ce nu trebuie ocolit.

Restaurantul Svejk

Restaurantul Svejk

Platou traditonal din Boemia

Platou traditonal din Boemia

Pulpa de porc la protap

Pulpa de porc la protap

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Turcia – o destinație atractivă pentru turiști – galerie de imagini

[caption id="attachment_54091" align="aligncenter" width="150"] Sfânta Sofia - Ayasofya - este probabil cel mai frumos monument religios din lume. Catedrală bizantină...

Închide
44.221.46.132