caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

De ce sunt moldovenii homofobi?

de (19-6-2012)
27 ecouri

Recentele evenimente din Republica Moldova, protestele legate de adoptarea legii antidiscriminare, au scos în evidență gradul ridicat de homofobie din această țară.

Lansăm în revista ACUM o anchetă cu privire la cauzele acestei homofobii: vă invităm să scrieți în maximum 10 rânduri opinia dumneavoastră cu privire la originea homofobiei din Republica Moldova.

Ecouri

  • Anjelika Frolova: (19-6-2012 la 05:13)

    Moldovenii sunt homofobi pentru ca leaga homosexualitatea de unele practici sexuale pe care le considera murdare. Este o problema mare cu sexualitatea si libertatea sexuala in Moldova, pana acum sexul este considerat ceva rusinos.

  • Casian Josan: (19-6-2012 la 05:14)

    Moldovenii au inchipuiri gresite deprpe homosexuali. Tot ceea ce cunosc sunt chipurile din filme de umor sau parade braziliene. Moldovenii nu au chipuri realiste, ei nu cunosc ca personele lor apropiate (posibil prietenii, cunoscutii sau chiar rudele) sunt homosexuale. Daca ar sti cat de multi sunt, nu ar fi in stare sa se dezica de ei, ci i-ar accepta asa cum sunt.

    Cand intrebi parerea moldovenilor despre gay, cam fiecare va spune „parerea mea personala este ….”. Omul nu poate avea parerea personala de vreme ce nu a avut contact vizual sau apropiat cu gay. Parerea lui este imprumutata din marea majoritate a societatii.

    Prietenii mei homofobi, care au aflat despre mine, acum nu doar ca tolereaza, ci si apara persoanele LGBT.

  • Natalia Duminica: (19-6-2012 la 05:15)

    Regimul comunist si-a lasat amprenta plus putin idiotism al moldovenilor si inca multa multa neinformare.

  • Rodica Grindea: (19-6-2012 la 05:26)

    Presupun, aproape cu certitudine, că moldovenii sunt homofobi întrucât chiar de la declararea independenței Republicii Moldovei, sau de la dezmembrarea „colosului cu picioare de lut, URSS, mentalitatea puternic înrădăcinată în gândirea și conștiința lor, ca și ingonoranța cu privire la acest capitol al sexologiei dăinuie. Din două cauze: 1. Nu numai fiindcă nu s-a întreprins nimic pentru a slăbi această mentalitate și a (mai) risipi ignoranța, dar s-a făcut totul pentru a le menține, prin toate căile de comunicare, clasice sau moderne. 2. Principalul factor care întreține cele menționate anterior, este Biserica Ortodoxă care, din cât am înțeles, câștigă tot mai multă forță în compartimentul politic.

  • Oleg Brega: (19-6-2012 la 05:37)

    Victime ale tradițiilor și a preconceptelor religioase, în plus mai sunt manipulați de biserică și de șarlatanii politici.

  • Bazalan: (19-6-2012 la 08:45)

    Homo=om.Fobie=frica,teama,repulsie.Homofob=om fricos.Daca e asa,pai ca moldoveanul sint foarte multi in lumea intreaga.

  • Fost politruc național-comunist Nicolae Iuga Brad: (19-6-2012 la 09:48)

    A ajuns sa fie de condamnat o atitudine corecta, normala, fireasca ? Vai de noi !!!!!!!!!!!!! Adica e kinki sa accepti, sa aperi, sa pactizezi ci scabrosii si nemernicii aceia ? Cei care ii aparati sunteti moderni, nu ? Dezaxatilor !!!!!11

  • Petru Clej: (19-6-2012 la 12:23)

    „Bazalan”, întrebarea e alta: de ce sunt moldovenii homofobi?

  • Petru Clej: (19-6-2012 la 12:28)

    „atitudinea corecta, normala, fireasca” de homofobie este incitare la ură, iar în secolul al XXI-lea constituie o infracțiune de natură penală. Sigur că un fost politruc național-comunist, cu afinități fasciste, nu poate înțelege acest lucru. Acest individ îmi inspiră o combinație de dezgust și milă, ca reacție la combinația de răutate și prostie pe care o emană.

  • Alexandru Grosu: (19-6-2012 la 12:53)

    Moldovenii sunt homofobi deoarece intr-un ghetto nu poti fi homofil!!!

  • Anton Constantinescu: (19-6-2012 la 13:27)

    Din raspunsurile citite se vede ca multi nici macar nu cunosc sensul termenului homofobie,

    Nu, domnule Bazalan, nu e corect ce scrii dta! „Homo=om.Fobie=frica,teama,repulsie.Homofob=om fricos”

    Cuvantul homofobie se compune din doua cuvinte: homo vine de la homoios din greaca, insemnand „acelasi”, sau „de acelasi sex”. Nu vine din latina, unde homo a insemnat om. Fobia inseamna repulsie, numai ca acest cuvant a dobandit in mare masura sensul de „ura fata de homosexuali”.

    Una din cauzele homofobiei este cea aratata bine de Casian: lumea nici nu stie ca in familiile lor, intre parintii si copiii lor sau intre rude sunt si multi homosexuali. Daca ar stii, s-ar comporta diferit.

    Invatatura biblica a fost catastrofala, intr-adevar, dar Stalin si urmasii lui au folosit-o si ei pentru a intari dictatura.

    Homofobia se va micsora pe masura expunerii rmoldovenilor la realitatile europene. Nu sunt de parere ca rmoldovenii ar fi prosti, ei sunt deocamdata numai prostiti de conducatorii pe care ii au (mai ales religiosi).

    Pe termen lung si RM va intra in constiinta europeana, ca si Romania.

  • Alexandru Ciobanu: (20-6-2012 la 06:27)

    Moldovenii sunt homofobi pentru că au o anxietate sporită cînd vine vorba de ceva deosebit (”tre să fii în rînd cu lumea”)
    și ca să nu fie etichetați ”cum tu nu ești împotriva lor, înseamnă că ești ca ei”.
    Plus foarte des oamenii îmi spun ”iaca tu accepți homosexualii, dacă vine acum unu și-ți propune să faci sex cu el, apu ce te duci cu el?!”… sau e ceva gen ”e păcat să vorbești cu sectanții, ei poate să te atragă la ei…”
    și evident lipsa de informație: toate orientările sexuale sunt o diversitate firească a sexualității, deci ceea ce e sănătos și normal în RM nu se studiază la grădiniță, școală, colegiu și universitatea de medicină (de altele ce să mai vorbim), ca rezultat avem specialiști care rămîn cu cunoștințele acumulate dyâin familie și de pe strată sau mass-media.

  • Petru Clej: (20-6-2012 la 07:32)

    „Moldovenii sunt homofobi deoarece intr-un ghetto nu poti fi homofil!”

    Poate ca n-ar fi rau ca Alexandru Grosu sa fie mai explicit: la ce ghetto se refera? E cumva similar, de pilda, celui din Chisinau unde in vara lui 1941 au fost inghesuiti de catre Antonescu evreii basarabeni inainte de a fi deportati in Transnistria?

  • Maxim Anmeghichean: (20-6-2012 la 14:13)

    Educatia in general, nu doar cea legata de sexualitate sau deprinderi de viata. Lumea este cam prost educata in tara, si cei care sint mai bine educati sint sau putini, sau plecati. Tarile cu nivel mai inalt de educatie sint cu mult mai tolerante fata de LGBT.

    A doua cauza ar fi lipsa de cultura individuala, sau individualism, pe care se bazeaza capitalismul si societatile occidentale. Noi des urmarim instincte de turma. Ce crede turma despre homosexualitate – stim.

    Si pentru moldoveni ramine important ce cred vecinii, rudele, prietenii, etc. Cred ca schimbarile in atitudinea fata de LGBT vor veni doar indata cu schimbarile mai mari in societate. De aia, cred, biserica e atit de ingrijorata – am vazut toti ce s-a intimplat cu puterea bisericii in tarile cu individualism bine dezvoltat…

  • Val: (20-6-2012 la 15:21)

    Eu cred că homofobia în moldova e rezultatul ignoranţei asupra acestui fenomen şi a promovării insistente de către religie a urii şi discriminării faţă de aceste persoane care ar face „păcat de moarte” şi ar fi nişte „scârboşi şi murdari” în ochii lor. Şi cum asta se repetă cu insistenţă, oricine va ajunge să creadă asta, deci rapid devine ceea ce crede lumea întreagă, că a fi homo e ceva rău şi deviat. Dacă mai adăugăm faptul că homosexualii sunt şi vor fi mereu o minoritate şi nu una uşor de indentificat, ci ascunsă, unde de obicei la iveală ies indivizii mai coloraţi sau oarecum extravaganţi şi ieşiţi din tiparele comune, asta iarăşi contribuie la o impresie publică proastă şi distorsionată a comunităţii care în ochii lumii devine sau inexistentă, sau reprezentată doar de 2-3 oameni mai „coloraţi şi deviaţi” din punctul lor de vedere. Iar cine se poartă sau arată ca şi restul, se teme să iasă la iveală şi să-şi trăiască deschis viaţa ca să nu fie discriminat, deci se crează astfel un ciclu vicios unde indivizii mai particulari fomentează ura majorităţii, iar ceilalţi gay mai obişnuiţi din frica acestei uri nu au chef să facă coming out şi să lupte deschis pentru drepturile lor.

  • Alexandru Grosu: (20-6-2012 la 15:41)

    Republica Moldova insasi este un ghetto. Vizionati filmul lui Roman Polanski „Pianistul” si veti intelege la ce ma refer. Prin asemanarea cu getto am vrut sa spun ca spre deosebire de Europa Occidentala, unde au disparut hotarele si oamenii sunt liberi sa lucreze si sa locuiasca unde doresc, sa-si aleaga profesia, sa calatoreasca fara sa se ascunda in containere cu marfa sau sa apeleze la pasapoartele altor tari, Republica Moldova a ramas „inchisa”, izolata, in „carantina”. Prin anii 90 i-au legat de gat problema Transnistriei si este „pastrata” de 20 de ani in ghetto. Cine are posibilitate si putere sa evadeze peste sarma ghimpata, a evadat deja. Cei care nu au puteri sau surse sa evadeze se lupta cu lipsurile si supravetuesc „cum pot”, anume suprvetuesc si nu traiesc. Un procent mic din populatie apartine „clasei instarite”, sunt cei care au acumulat sursele prin hotie si escrocherii, mai sunt din cei care-i servesc si le pazesc bunurile. In rest saracie si desnadejde. Exact ca in getto aratat de Polanski.

  • Petru Clej: (20-6-2012 la 16:01)

    Republica Moldova insasi este un ghetto. Vizionati filmul lui Roman Polanski “Pianistul” si veti intelege la ce ma refer. Prin asemanarea cu getto am vrut sa spun ca spre deosebire de Europa Occidentala, unde au disparut hotarele si oamenii sunt liberi sa lucreze si sa locuiasca unde doresc, sa-si aleaga profesia, sa calatoreasca fara sa se ascunda in containere cu marfa sau sa apeleze la pasapoartele altor tari, Republica Moldova a ramas “inchisa”, izolata, in “carantina”.

    Vă referiți cumva la Uniunea Europeană? Doriți să spuneți că e o nedreptate că Republica Moldova nu face parte din UE? Țin să vă reamintesc că sute de mii de cetățeni ai RM lucrează în țările UE și fără banii pe care ei îi trimit acasă țara nu ar putea supraviețui.


    Prin anii 90 i-au legat de gat problema Transnistriei si este “pastrata” de 20 de ani in ghetto.

    „I-au”? Cine sunt aceștia?

    Cine are posibilitate si putere sa evadeze peste sarma ghimpata, a evadat deja. Cei care nu au puteri sau surse sa evadeze se lupta cu lipsurile si supravetuesc “cum pot”, anume suprvetuesc si nu traiesc. Un procent mic din populatie apartine “clasei instarite”, sunt cei care au acumulat sursele prin hotie si escrocherii, mai sunt din cei care-i servesc si le pazesc bunurile. In rest saracie si desnadejde. Exact ca in getto aratat de Polanski.

    Această comparație absurdă constituie o jignire la adresa memoriei victimelor Holocaustului, inclusiv a evreilor înghesuiți în ghetoul Chișinău de Ion Antonescu în vara anului 1941, înainte de a fi deportați și nimiciți în Transnistria.

    Dar mult mai important, toate acestea nu au NICIO legătură cu tema dată, adică homofobia moldovenilor, e o tentativă penibilă de a devia discuția.

  • Joe King: (20-6-2012 la 23:46)

    Este clar ca barbatii moldovani au cunoscut de mult timp marea zicere care atrage atentia ca prietenii cei mai buni ai femeilor dupa diamante sint muscatorii de perne. Cum ei erau in stare sa cumpere doar tuica si vin rosu care se consuma impreuna cu bomboane de ciocolata au devenit disperati vazind femeile in compania unor fiinte delicate, de multe ori chiar popi tineri cu trasaturi si miscari feminine. Asa au devenit moldovanii homofobi. cinstefobi erau de mult timp asa ca si-au mai adaugat un titlu ca sa dea vina si pe altcineva in afara de evrei. 🙂

  • wanda lucaciu: (21-6-2012 la 09:05)

    Dl. King,
    Sunt deziluzionata in comentariul dv. Folositi cuvinte care nu sunt acceptabile la adresa homosexualilor si a femeilor. Daca nu gresesc, dv. locuiti in afara Romaniei si precis nu in Republica Moldova si ar fi timpul sa invatati cate ceva. Articolul nu vorbeste de antisemitismul din Rep Moldova, ci de homofobia.

  • Joe King: (21-6-2012 la 10:08)

    Doamna Lucaciu,
    Imi pare nespus de rau ca sinteti deziluzionata. Dar ce am zis rau la adresa femeilor? Ca homosexualii sint cei mai buni prieteni ai dinselor dupa diamante? Cu tot respectul asta va face pe dumneavoastra homofoba, nu credeti? Am explicat foarte clar cum au devenit moldovanii homofobi, dupa parerea mea, opinia mea, subliniind la sfirsit ca au devenit asa ca sa-si inmulteasca „valorile”. Oh…imi cer scuze, acum inteleg. Poate consumati vin rosu sec cu bomboane de ciocolata? Majoritatea moldovancelor o fac cel putin la nunti.

  • Petru Clej: (21-6-2012 la 10:09)

    Doamna Lucaciu, Joe King traies te in Israel si are niste fixuri, inclusiv bascalia, care, prin insasi natura ei, nu poate fi de calitate.

  • Wanda Lucaciu: (21-6-2012 la 10:15)

    Dl. Clej, va multumesc pt clarificare si in cazul Dl. King, bascalia asta este de prost gust.

  • Joe King: (21-6-2012 la 10:22)

    Domnule Clej,

    Foarte interesant, apreciez finetea dumneavoastra cind evitati sa spuneti ca bascalia mea nu e de calitate. Dar libertatea expresiei e nu? Am scris decent, sper ca fara greseli de ortografie, fixuri? Cel mult ..pixuri. M-am plimbat zilele trecute cu Street View pe Stirbei Voda si am vazut si blocul unde ati locuit cindva. Va placea bascalia pe vremea aia. Dar omul se schimba cu virsta, in general, eu nu. 🙂 Dar vazind ca sint nedorit aici la ACUM, texte bune de ale mele sint aruncate la gunoi, am sa dispar my friend, am blogul meu si ma simt bine la el.

  • Petru Clej: (21-6-2012 la 11:39)

    Domnule King, sunteți liber să vă supărați să vă luați jucăriile și să vă retrageți pe propriul blog. Din punctul de vedere al doamnei Lucaciu și al meu, bășcălia în acest caz a fost complet deplasată. Dacă nu vă schimbați cu vârsta asta poate fi interpretat și ca lipsă de evoluare.

  • Cristian Conopida: (27-6-2012 la 20:54)

    Parerea mea este ca Moldovenii sunt oameni traditionali, apropiati de Dumnezeu, si fideli dogmelor bisericesti, iar D-zeu si biserica interzice sexul intre barbati, precum chiar si sexul intre barbati si femei daca partenerii sunt necasatoriti. Eu personal, chiar ne-fiind moldovean de origina ma simt tot asa, si pentru a evita orice posibilitate de a pacatuii, prefer sa fac sex doar cu mine insumi. Astfel pot intra in biserica fara sa ma simt pacatos.

  • Andrei Panait: (27-6-2012 la 20:56)

    Intrebarea este bine pusa: „De ce sunt moldovenii homofobi?” – insa, situatia nu este inca atat de rea, atata timp cat homosexualii nu devin si ei la randul lor, prin reciprocitate moldofobi. 😀

  • Petru Clej: (28-6-2012 la 10:22)

    Comentariile semnate Andrei Panait/Cristian Conopidă (una și aceeași persoană) relevă nivelul de îngustime de minte a homofobilor. Și bineînțeles, ca orice extremist, dă vină pe victimă. Comică este apologia Onaniei (Onan – personaj biblic, negareat de Dumnezeu).



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Som Sabadell flashmob

Som Sabadell flashmob

Închide
3.143.17.128