caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Olimpiada e un dezastru pentru comercianţii din centrul Londrei

de (1-8-2012)

Stratford City, situat în apropierea Parcului Olimpic, este cel mai mare centru comercial urban din Europa

Organizarea la Londra era aşteptată ca un un prilej pentru capitala britanică de a atrage un număr record de vizitatori şi pentru comercianţi să beneficieze de un aflux fără precedent de turişti.

Dar realitatea este exact pe dos: în centrul Londrei, numărul turiştilor este în scădere, iar magazinele şi restaurantele se confruntă cu scăderi masive ale încasărilor.

Când te dai jos din tren sau metrou la staţia Stratford, un număr impresionant de voluntari dirijează masele de oameni către Parcul Olimpic.

Dacă nu ai bilete – şi în aceste zile e cam greu de intrat în posesia unui bilet – poţi să vizitezi Stratford City, cel mai mare centru comercial urban din Europa.

Inaugurat în septembrie 2011, cu o suprafaţă comercială de 175000 metri pătraţi, Stratford City a devenit centrul de atracţie non-sportiv al spectatorilor care vin zilnic în parcul olimpic la competiţii.

Magazinele şi restaurantele de aici cunosc o explozie a cifrei lor de afaceri, iar Stratford şi această zonă din estul Londrei, până acum câţiva ani printre cele mai sărace din capitală, înfloresc.

Numai că bucuria Stratford-ului a venit în detrimentul centrului Capitalei – West End.

Vinerea şi sâmbăta trecută, ziua ceremoniei de deschidere şi prima zi a întrecerilor sportive, numărul vizitatorilor în West End a fost cu 11% mai mic ca de obicei.

Multe restaurante şi-au văzut încasările prăbuşindu-se cu până la 60%, iar teatrele şi cinematografele, concentrate în această zonă au întregistrat scăderi de până la o treime.

Erau aşteptaţi 300000 de turişti de peste hotare, dar doar 100000 au sosit în ultimele zile.

Premierul britanic David Cameron spunea că economia britanică urma să beneficieze de un spor pe termen lung de 13 miliarde de lire sterline ca urmare a Olimpiadei.

Și totuşi, nu numai că numărul de vizitatori nu a sporit, el s-a redus.

Motivul: mulţi oameni n-au mai venit în centru de teama aglomeraţiei. Însuşi primarul Londrei, Boris Johnson a înregistrat un mesaj difuzat în sistemul de transport în comun în care atrage atenţia că pe durata jocurilor olimpice şi paralimpice transportul va fi foarte aglomerat şi recomandă verificarea rutei înainte de călătorie.

Ca atare, mulţi potenţiali vizitatori au fost descurajaţi, iar zone întinse din centrul Londrei au rămas aproape pustii.

Sistemul de transport în comun, la care se aştepta să cedeze sub presiunea călătorilor, s-a comportat mai bine chiar decât în zile obişnuite de lucru.

Explicaţia pe care unii analişti o oferă este că vizitatorii sunt veniţi special pentru competiţiile sportive, concentrate în majoritatea lor în estul Londrei şi ca atare nu sunt neapărat interesaţi să viziteze centrul Londrei şi atracţiile turistice de acolo.

Comercianţii speră totuşi ca începerea vineri a concursului de atletism – sportul rege al Olimpiadei – să atragă clienţii pe care i-au pierdut până acum.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Politica nu e niciodată departe de sport la Olimpiadă

O înotătoare chineză medaliată cu aur a fost acuzată de un antrenor american de nataţie că se dopează, acuzaţie respinsă...

Închide
3.145.23.123