caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Putin şi Cameron între Olimpiadă şi situaşia din Siria

de (2-8-2012)

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi premierul britanic, David Cameron, au purtat discuţii despre situaţia din Siria, dar nu au convenit niciun plan de acţiune.

Cei doi lideri s-au întreţinut la Londra, unde preşedintele Putin, un judoka valoros, a asistat la meciuri de judo din turneul olimpic, în cadrul primei sale vizite în Marea Britanie din ultimii şapte ani.

După o întâlnire de 45 de minute la reşedinţa din 10, Downing Street, premierul Cameron a declarat că ambii lideri doresc o Sirie stabilă şi că vor continua să caute o soluţie.

Întâlnirea a avut loc aproape simultan cu anunţarea demisiei trimisului special ONU în Siria, Kofi Annan, care a citat printre motivele renunţării disensiunile de la Naţiunile Unite.

Până acum, Rusia, care-l sprijină pe preşedintele Hafez Assad, a opus de trei ori veto în Consiliul de Securitate împotriva unor proiecte de rezoluţii, sponsorizate şi de Marea Britranie, care prevedeau sancţiuni drastice împotriva regimului liderului sirian.

Întâlnirea la vârf ruso-britanică are loc pe fondul înăspririi criticilor din Occident şi mai ales din Marea Britanie cu privirea la situaţia drepturilor omului din Rusia, unde în aceste zile are loc procesul membrelor formaţiei Pussy Riot, judecate sub acuzaţia de “huliganism”, pentru faptul că au cântat o piesă punk de protest împotriva lui Putin într-o biserică ortodoxă.

Un alt punct de divergenţă în relaţiile dintre Rusia şi Marea Britanie rămâne asasinarea în noiembrie 2006 la Londra a fostului agent secret rus, Alexander Litvinenko, un critic al preşedintelui Putin refugiat în capitala britanică.

Procuratura de la Londra a cerut extrădarea lui Andrei Lugovoi, suspect în otrăvirea lui Litvinenko, dar Rusia refuză constant cererea, Lugovoi devenind între timp şi deputat în Duma de Stat.

Cameron şi Putin au ţinut să scoată în evidenţă relaţiile comerciale dintre cele două ţări, Marea Britanie fiind piaţa unde exporturile ruseşti cunosc cea mai rapidă creştere.

După discuţiile bilaterale, cei doi s-au îndreptat către Parcul Olimpic la competiţia de judo.

“Mă bucur că-l duc pe preşedinte la judo, dar notaţi că vom fi spectatori, nu participanţi”, a glumit premierul Cameron, făcând aluzie la centura neagră a lui Putin, care este fost campion de judo al oraşului Sankt Petersburg şi preşedinte de onoare al Federaţiei Internaţionale de Judo.

Putin a avut ocazie să asiste la câştigarea medaliei de aur de către Tagir Haibulaev, la categoria 100 kg. Este a treia medalie de aur la judo obţinută de Rusia, care domină turneul olimpic la această disciplină, acestea fiind singurele medalii de aur câştigate în primele şase zile de competiţie de către Rusia.

Și David Cameron a avut ocazia să asiste la câştigarea de către Marea Britanie a primei medalii la turneul de judo, prin Gemma Gibbons la categoria 78 de kg femei.

Preşedintele Putin a avut cuvinte de laudă pentru festivitatea de deschidere a Olimpiadei, remarcând apariţia actorului Rowan Atkinson în personajul Mr Bean, cunoscut în lumea întreagă.

Liderul Rusiei a apeciat şi apariţia Reginei Elisabeta a II-a într-un film în timpul ceremoniei alături de actorul Daniel Craig în rolul lui James Bond. În film cei doi apăreau paraşutându-se pe stadionul olimpic din helicopter.

Cum preşedintele Putin va fi cel care va deschide viitoarele jocuri olimpice, cele de iarnă de la Soci din 2014, el a spus că a luat deja notă de această ceremonie, potrivit unei oficialităţi britanice citate de cotidianul Financial Times.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Olimpiada e un dezastru pentru comercianţii din centrul Londrei

Organizarea la Londra era aşteptată ca un un prilej pentru capitală de a atrage un număr record de vizitatori şi...

Închide
3.92.96.247