caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

BBC face echilibristică între patriotism și fair play la Olimpiadă

de (8-8-2012)

În Marea Britanie întrecerile olimpice sunt difuzate de BBC, care are un monopol asupra acestor transmisiuni.

Compania publica a mobilizat efective impresionante de jurnaliști, comentatori și tehnicieni pentru acoperirea celor 26 de discipline sportive.

De dimineața până seara tarziu, pe toate platformele BBC – TV, internet, radio – oricine are la dipoziție o dietă bogată de sporturi, de la cele „mari”, ca atletismul si natația, până la cele „mici” ca taekwondo sau ciclism BMX.

La TV, întrecerile sunt difuzate pe trei sau patru canale, în timp ce pe internet pot fi urmărite în direct întrecerile la toate cele 26 de discipline sportive.

Chiar și la jurnalele de știri olimpiada deține ponderea majoritară.

Această situație se datorează și performanțelor excelente ale sportivilor britanici, cele mai bune din 1908 încoace, care-i plasează pe locul trei în clasamentul general pe medalii, după China și Statele Unite.

Printre prezentatori se numără sportivi de renume, ca Jonathan Edwards, campion olimpic la triplusalt, Gary Lineker, fotbalist, Sue Barker, jucătoare de tenis sau fondistul Brendan Foster.

Comentatorii invitați în studio sunt și ei foști sportivi de renume, campionul olimpic la 110 metri garduri, Colin Jackson, cvintuplul campion olimpic la canotaj, Sir Steven Redgrave, campionul ollimpic la proba de urmărire pe velodrom, Chris Boardman, dar și experti străini, ca fostul campion olimpic la 400m și încă deținător al recordului mondial la această probă, americanul Michael Johnson, multiplul campion olimpic la natație, australianul Ian Thorpe sau fostul mare tenisman american John McEnroe.

Cu puține excepții (îl am în vedere pe Mark Cavendish, campion mondial la ciclism pe șosea, invitat să comenteze întrecerile pe pistă) comentariile experților sunt extrem de pertinente și instructive pentru cei care nu sunt întotdeauna familiarizați cu sportul respectiv.

Desigur că uneori există tentația căderii în clișee și al folosirii excesive a adjectivelor (fantastic, incredibil, minunat), mai ales când e vorba de sublinierea rolului publicului britanic care-și sustine cu frenezie favoriții.

Interviurile cu sportivii sunt adeseori memorabile, cum au fost cele de după cursa de 100m cu Usain Bolt și Johan Blake, jamaicanii rivali și prieteni, clasați pe primele două locuri.

De altfel, cursa de 100m a fost, așa cum era și de așteptat, momentul de vârf al acestor jocuri olimpice, atragând la BBC o audiență de peste 20 de milioane de telespectatori.

Per total, acoperirea de către BBC a Olimpiadei este foarte placută, chiar dacă e partizană, dar niciodată lipsită de fair play.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Primirea celor doi ciclişti români care au parcurs, pe o bicicletă tandem drumul până la Olimpiadă

Florin Georgescu şi Alex Răcănel au pornit la 15 iulie 2012 din Arad şi, după 23 de zile şi peste...

Închide
3.22.181.209