caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

De la cupon încoace…

de (28-10-2012)

Stirile de altă dată merită măcar uneori să fie citite, cel puţin pentru savoarea lecturii… Dar ce îndeletnicire folositoare este, din când în când, pentru politicieni şi consumatorii de spectacol politic cititul acestor ştiri, când simţi mai ales cum printre ele se amestecă trecutul cu prezentul, într-un coctail numit istorie…

Despre ce se mai relata, de-o vorbă, la Chişinău acum exact zece ani? Despre faptul că, de pildă, aflat în vizită aici, preşedintele Dumei de Stat, Ghenadi Selezniov, aborda tema unui consulat al ţării sale la Tiraspol, vorbea despre Uniunea Euroasiatică – o „formulă mult mai potrivită pentru colaborarea economică”- şi despre aşteptările Moscovei ca „şi Republica Moldova şi Ucraina să adere la acest organism pentru a forma o zonă de comerţ liber viabilă”. Tot atunci, dl. Selezniov se referea la dificultăţile, de nedepăşit, din calea evacuării trupelor şi muniţiilor ţării sale din regiunea transnistreană.

Ce mai era în ştiri în aceeaşi zi de octombrie acum un deceniu? Un lider al PCRM preciza că partidul său nu a renunţat la scopul oficializării limbii ruse deoarece „majoritatea etnicilor minoritari susţin ideea oficializării limbii ruse şi nu văd rostul studierii limbii de stat”.Autorităţile moldovene se declarau optimiste, în ciuda faptului că preşedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, a precizat că – basta! – Rusia, Ucraina şi Republica Moldova nu au niciun fel de şanse să adere la UE. În schimb, premierul italian Silvio Berlusconi era citat cu opţiunea sa, dragă inimii moldovene, pentru extinderea Uniunii Europene pe întregul continent.

Demnitari militari ruşi negociază la Tiraspol condiţiile de relansare a procesului de casare şi evacuare a patrimoniului militar, după ce tot ei conveniseră cu Tiraspolul anularea a 100 de milioane de dolari din datoria Transnistriei faţă de Moscova pentru importul de gaze în schimbul evacuării întregului stoc de muniţii şi echipament militar rus, de aproximativ 40.000 de tone, de la depozitele de la Cobasna… etc.„Toate-s vechi şi noi sunt toate”…

Poate din motiv că, încă, ne uităm prea aproape… înapoi? Ce-o fi dacă ne întoarcem, hai, nu cu zece, ci cu încă nouă ani îndărăt? Păi, aflăm că un înalt funcţionar de la OSCE, pe atunci încă CSCE, s-a întâlnit „în stânga Nistrului cu mai mulţi oameni care şi-au exprimat voinţa lor de a accelera negocierile cu Chişinăul în vederea soluţionării litigiilor existente” (şi nu era dna Ştanski sau dl Şevciuk, adolescenţi pe atunci). În acelaşi timp, o „uniune a organizaţiilor obşteşti, partidelor şi mişcărilor politice” din Transnistria au trimis o scrisoare preşedintelui Elţîn în care apreciază Armata a 14-cea ca un garant al păcii din zonă şi cer menţinerea ei în regiune, întrucât „retragerea ar însemna declanşarea unei noi agresiuni”. Şi tot aşa…

O fi şi 19 ani prea puţin? Ba nu, dacă apelăm la alte ştiri din care se vede distanţa uriaşă în timp. De exemplu, pe 22 octombrie 1993 o publicaţie românească scria: „Tehnica de vârf ajunge dincolo de Prut. Compania Xerox intră în Republica Moldova. Deşi este destul de greu de vorbit de o economie de piaţă în Republica Moldova, compania Xerox este cel mai mare investitor dispus să pătrundă pe piaţa moldovenească în ciuda reţinerilor experţilor occidentali”.

Vremuri vechi, adică. De pe când Facebook-ul se chema încă „gura lumii”. În plus, exact acum 19 ani, o agenţie de ştiri prezenta următoarele preţuri „în magazinele comerciale”: o sticlă de votcă „Smirnov” – 15.000 de cupoane moldoveneşti; cele mai scumpe ţigări, „Royalls” – 5.200, „Marlboro” – între 2.500 şi 5.000, „Camel” – 3.000. O casetă audio de producţie japoneză – 4.500, o casetă video – 10.000. O pereche de blugi „Levis” – 30.000-50.000. Un prezervativ de producţie rusească – 100 de cupoane…

Cine nu ştie ce e cuponul moldovenesc să întrebe de cei care mai ţin minte, de pildă, ce legătură este între un creion şi o casetă audio sau ce se poate face cu două şuruburi, o piuliţă şi nişte gămălii de chibrituri. Sunt unul dintre aceştia.

Despre autor: Alexandru Canţîr este un ziarist cu ştate vechi în presa din Basarabia, fiind fost şef al redacţiei BBC din Moldova.

Articolul a fost preluat de la revista  http://www.adevarul.ro/adevarul_moldova/actualitate_md

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Elegie de octombrie. Se dedică tatălui meu, Dumitru

Temele majore ale scrisului pot fi si viata noastra de zi cu zi insorita de cei dragi, de semenii nostri...

Închide
44.200.196.114