caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

“Doresc o Românie dreaptă condusă de legi şi nu de oameni” – interviu cu Sandra Pralong, candidată în alegerile parlamentare

de (4-11-2012)
5 ecouri

Sandra Pralong a renunţat la o carieră la Newsweek International pentru a se întoarce în România

Sandra Pralong e novice în politica de partid din România. A devenit cunoscută în ultima vreme prin faptul că era cât pe ce să fie contra-candidata liderului PNL, Crin Antonescu, într-un colegiu electoral pentru Senat, în Capitală. Numai că, din cauza migrării liderului PNL într-un colegiu din Teleorman acest duel nu va mai avea loc (am scris săptămâna trecută despre aceasta: Sandra Pralong vs Crin Antonescu – România ideală vs România reală). I-am pus Sandei Pralong câteva întrebări cu privire la campania electorală:

1) Cum interpretezi decizia liderului PNL, Crin Antonescu, de a nu mai candida în acelaşi colegiu electoral din capaitală unde candidezi şi tu?

Faptele vorbesc de la sine: Fie s-a temut, fie s-a temut… De mine? De alegatori? Oricum povestea cu mersul in teritoriu pentru a „simţi” mai bine problemele din mediul rural mi se pare hazlie–asta nu-i o decizie pe care s-o iei in ceasul al 12-lea, fara planificare. Sau, daca aşa stau lucrurile, „hei-rupul” îl descalifică de la o poziţie de decizie…

2) De ce ai decis să intri în politica de partid tocmai acum?

Pentru ca acum se despart apele: fie o luăm la vale cu toţii, într-o ţară condusă în mod iresponsabil, fie stopăm hemoragia şi ne apucăm să reconstruim. Ronald Reagan spunea că pierderea libertăţii este la doar o generaţie distantă. Văzând fărădelegea din jur, nu pot sta pe margine fără să fac nimic…

3) De ce ai intrat în PNŢCD şi ARD?

În ARD pentru că îmi doresc o Românie dreaptă condusă de legi şi nu de oameni, care pot fi mai mult sau mai puţin pricepuţi. Nu competenţa ne lipseşte, ci dreptatea, respectarea legilor, a actelor de justiţie! Nu ne dăm seama că Democraţia nu poate exista fără un stat de drept si suntem in plina tiranie a majoritatii–e la fel de pernicioasa ca si cea a unui singur om…

În PNŢ pentru că îmi doresc justiţie socială şi demnitate pentru toţi românii. E şocant ca într-o ţară europeană aproape jumătate din cetăţeni încă au WC-ul în curte! În fine, sunt multe de spus pe tema PNŢ-ului, dar poate altă dată…

4) Care este evaluarea ta generală a noilor tăi prieteni politici?

În politică nu cred că-i mult loc de prietenie… E loc însă de obiective comune şi mai ales de interes naţional.

5) Cum îţi explici ostilitatea lui Emil Constantinescu, a cărui consilieră ai fost, faţă de Traian Băsescu şi aliaţii săi, printre care te numeri şi tu la ora actuală?

Chiar nu mi pot explica poziţia Preşedintelui Constantinescu care a sacrificat mult din punct de vedere politic pentru a aduce România pe calea europeană… „Traian Băsescu” este o falsă problemă, trăim în plin sindrom al cultului personalităţii, iaraşi, fie că este demonizat, fie adulat. Eu nu am de a face cu persoana Traian Băsescu dar am a face cu poziţia pe care el o reprezintă: o Românie europeană în care domneşte legea şi nu bunul plac. Am ezitat mult înainte să mă implic, dar am făcut-o când am înţeles că tocmai constrângerile externe, ale partenerilor noştri euro-atlantici, se aplică de acum încolo in corpore în ARD. Deci ARD-ul va fi acea parte a spectrului politic care este demn de Europa şi care va crea prosperitate. Aţi văzut deja triajul prin Comisia de Etică, etc. Nu e nimic perfect din prima, dar e un început promiţător pentru toţi românii ca măcar o parte din clasa politică se curăţă!

6) Ce-ţi propui să realizezi dacă eşti aleasă senatoare?

Am varii propuneri pentru a spori Buna guvernanţă. Le voi detaila curând.

7) Care este statutul femeilor în viaţa publică actuală din România?

10% din Parlament. Explică multe din neajunsurile vieţii româneşti când 1/2 din populaţie e subreprezentată şi nu contribuie la buna guvernanţă…

8) Un jurnalist român care trăieşte în Occident îmi spunea: “Sandra e absolut fermecătoare, dar de când o cunosc nu am reuşit să pricep din ce trăieşte, nu a respectat nici un deadline (nici măcar când ea le stabilea) şi nu am avut senzaţia vreodată că în spatele vorbelor ei e vreo urmă reală de substanţă. This being said, she’s a hyper-connected and network person of great charisma.” Iar un fost participant la evenimentele din decembrie 1989 şi Piaţa Universităţii spunea: “dna Pralong e o ciudată, cu o retorică bine cadenţată, goală de conţinut şi sforăitoare când vine vorba de patriotism…” Cum răspunzi?

Hmmm, cu deadline-urile mi-e teama ca are dreptate. Eram „ceas” când am venit în 1990 în România şi m-am molipsit. Dar ştii ce e fascinant? Că majoritatea românilor au devenit foarte punctuali… Doar eu am rămas în urma. Deci e o lecţie bună. Sper să observe amicul cât de repede mă schimb… Cât despre substanţă, dacă nici eu, care am făcut atâtea zeci de proiecte şi am clădit instituţii care dăinuie şi sunt prospere şi azi nu am substanţă apăi nu ştiu cine se poate ridica la astepările amicului tau. Poate doar Dumnezeu… Trăiesc din ce fac: o agenţie de PR care a consiliat Renault, Dacia, Erste Bank, Google, Comisia Europeană, OCDE, Banca Mondială, etc. Agentia a sponsorizat şi proiectele fundaţiei. Înainte de România eram director de comunicare la Newsweek şi între mandatul (voluntar) la Cotroceni şi revenirea în România am fost înalt funcţionar ONU responsabilă cu comunicarea în Europa şi fosta URSS, adică 27 de ţări…

Chestia cu patriotismul e tare ciudată, în România – ne e ruşine să-l afirmăm, ne e ruşine de tot ce e înălţător şi frumos… Mare păcat că ne privăm de tot ce dă sens adevărat vieţii noastre… Eu nu vorbesc de patriotism ci îl traiesc zi de zi, prin tot ce fac şi in primul rând prin faptul de a trăi aici când aş putea fi la New York sau Lausanne…

9) Sunt destui care te acuză că eşti “agenta lui Soros”. Ce mesaj ai pentru aceştia ?

Dacă „agenta lui Soros” înseamnă un agent al schimbării mentalităţii româneşti prin educarea oamenilor aşa cum a făcut-o fundaţia prin miile de burse în străinătate şi alte programe pentru societatea civilă, atunci aceştia au dreptate…

10) Ce zici de ideea lansată de revista ACUM: “Sandra Parlong – candidată la preşedinţia României?”?

Prematură. Evident măgulitoare. Şi poate încurajatoare, cine ştie?

11) Ai intenţia să rămâi în continuare în România, chiar dacă nu vei fi aleasă pe 9 decembrie?

Evident!

PS Acest interviu nu schimbă cu nimic poziţia mea politică în alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, unde recomand în continuare votul nul.

Ecouri

  • tv: (5-11-2012 la 11:14)

    Sustin ideea utopica din titlul articolului si ii doresc succes d-nei Pralong in tot ce intreprinde ! Pina acum a facut mult bine si intr-adevar multi tineri romani au beneficiat de serviciile fundatiei pentru o societate deschisa, pe care o conduce !

  • viorica iovan: (6-11-2012 la 12:48)

    Doresc o Românie dreaptă condusă de legi şi nu de oameni” spune doamna din fotografie

    . legile nu le fac oamenii?
    . oamenii nu conduc tarile prin legi?

  • Petru Clej: (6-11-2012 la 12:57)

    „Doamna din fotografie” are un nume si acela este Sandra Pralong.

    Ceea ce trebuie inteles din titlu este ca Sandra doreste in Romania domnia legii nu a arbitrariului oamenilor care o conduc.

  • viorica iovan: (11-11-2012 la 08:56)

    . ca orice creatie, legile sint dupa chipul si asemanarea celor ce le propun si le voteaza
    . ca orice creatie, ele servesc in primul rind creatoriilor lor si apoi dacă se potriveste ii vor servi si pe ceilalti
    . domnule Petru Clej,
    . domnia legii
    . căror legi?

    . de pildă parlamentul Romaniei coace o lege de continuare a masacrului pădurilor ţării
    . ce facem domnule cu domnia unei astfel de legi?

  • Petru Clej: (11-11-2012 la 12:49)

    Doamnă Iovan, „domnia legii” e o sintagmă tradusă din limba engleză unde expresia este „the rule of law”, care înseamnă altceva decât un ansamblu de legi.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Întâlnirea Ambasadorului României cu şeful Poliţiei din Londra

Ambasada României – Londra/ La 1 noiembrie 2012, ES Dr. Ion Jinga, Ambasadorul României la Londra, l-a avut ca oaspete...

Închide
18.222.23.119