caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

„Certificatele verzi”, un abuz al guvernului Ponta

de (9-12-2012)
13 ecouri

 
textCând am citit factura curentă pentru energie electrică, am văzut că pe lângă costul normal (numai normal nu este, având în vedere cheltuielile mici pentru producerea energiei electrice hidraulice şi electro-nucleare, dar pe care consumatorii o platesc la preţul mai mare al energiei electrice produse prin ardere), a apărut la plată şi suma de 24 lei pentru „certificate verzi” şi „contribuţii la cogenerare”.

Ce-o mai fi şi asta, mi-am zis, şi nu numai eu, ci toţi vecinii mei, uimiţi de această cerere de plată apărută din senin. Numai că, după ce m-am interesat, am aflat că la data de 18 Iulie 2012 Parlamentul USL-ist a aprobat modificări la legea cu nr.134, in sensul introducerii de taxe suplimentare pentru sistemul de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile. Iată, pentru cine vrea să-şi încurce creerii într-un text dificil chiar şi pentru avocaţi, textul acestei legi şi o interpretare pe înţelesul tuturor a abuzurilor făcute de Guvernul actual, în aplicarea unor decizii ale Uniunii europene.

M-am hotărât să vă scutesc de înţelegerea unei legi pline de confuzii şi ilegalităţi, dar care permite ANR-ului (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei), să-şi bage mâna în buzunarul tău fără să ţi se ceară consimţământul, în cadrul contractului de furnizare a energiei electrice pe care l-ai încheiat anterior cu furnizorii.

Să procedăm mai întâi la explicarea unor termeni din această Lege, şi anume:

Certificatul verde este un titlu valoric ce atestă producerea din surse regenerabile a unei cantităţi de energie electrică, şi este tranzacţionat între producătorii şi furnizorii de energie electrică cu ANR şi este facturat consumatorilor de energie electrică.

Temeiul legal care reglementează facturarea certificatelor verzi de către furnizorul de energie electrică consumatorilor finali este reprezentat de Legea 134 (v. site-ul de mai sus) .

În exercitarea înţelepciunii şi previziunii strategice a Uniunii Europene, care s-a gândit ca pe viitor toate ţările membre să se preocupe de dezvoltarea producţiei de energie electrică şi pe baze alternative, diferite de resursele clasice, adică pe baza resurselor neconvenţionale regenerabile. Astfel i-a revenit României sarcina să producă energie electrică din surse regenerabile în proporţie de 10% în anul 2011 şi de 12% în anul 2012 din totalul de producţie a energiei electrice a ţării. Guvernul României s-a conformat imediat şi prin articolul 4 din Legea nr.220/2008, a consfinţit aceste cote ca fiind obligatorii. Abia la venirea Guvernului Ponta s-a procedat la încasarea de bani de la consumatori, sub forma unei taxe suplimentare, adică taxa pentru certificatele verzi.

Per ansamblu, consumatorii plătesc prin aceste taxe cca. 9 % în plus pentru certificatele verzi şi cca. 6,2 % pentru cogenerare ! adică 15,2% bani în plus faţă de valoarea efectivă a energiei consumate.

Nimeni nu s-ar supăra şi ar accepta să plătească aceste taxe suplimentare, dacă ea ar corespunde unei producţii reale de energie din surse regenerabile !

Să vedem acum câtă energie din surse alternative produce în fapt România. Pentru această apelăm la datele Institutului Naţional de Statistica, care, prin Comunicatul de presă nr.31 din 8 Februarie 2012, prezintă următoarele statistici :

     56,4%….Producţia de energie electrică în termocentrale clasice

     24,2%….Producţia de energie electrică hidraulică

     19,2%….Producţia de energie nuclearo-electrica

       1,6%….Producţia de energie neconvenţională, în principal eoliana
     ________________________________________________________
     Total: 100%

Acum să comparam cei 1,6 % din energia regenerabila produsă cu cei 15,2 % sume încasate de la consumatori, prin aceste taxe suplimentare rezultate din „certificatele verzi ” şi din „cogenerare de înaltă eficienta”.

Prezintă interes şi structura consumului de energie electrică, pe tipuri de consumatori :

     18,7%….Consumul populaţiei

     65,2%….Consumul industrial

       1,1%….Iluminatul public

       4.0%….Export

      11.0%….Consum propriu în centrale şi distribuţie
     ________________________________________________
     Total: 100%

Am prezentat aceste cifre din perspectiva rolului negativ asupra interesului investitorilor în economia românească, fiind şi ei obligaţi să plătească aceste taxe.

Cum a fost posibil ca Guvernul, prin Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, să modifice unilateral prevederile contractelor încheiate de furnizori cu consumatorii?

Este ciudată coincidenţa că Legea 134 modificată a apărut pe data de 18 Iulie 2012 şi a fost publicată pe data de 23 Iulie 2012 în Monitorul Oficial nr.505, iar avocatul poporului, care ar fi putut contesta această ilegalitate, a fost destituit pe data de 4 Iulie 2012. Cine să conteste legalitatea acestei Legi la Curtea Constituţională? Noul Avocat al Poporului, Valer Dorneanu, pus să apere deciziile arbitrare ale acestui Guvern?

În cadrul programului pentru dezvoltarea surselor alternative de producere a energiei electrice, rolul principal, dacă nu chiar integral, revine Guvernului şi nu consumatorilor. Guvernul este cel care are acces la fondurile europene pentru investiţiile destinate promovării şi implementării surselor de energie alternativă, aşa cum se procedează în celelalte ţări europene, care nu numai că alocă fonduri de investiţii pentru aceste surse, dar chiar plăteşte alocaţii speciale consumatorilor şi producătorilor de energie alternativă, aşa cum de exemplu se face în Franţa, unde un consumator privat care îşi instalează surse fotovoltaice de producere a energiei electrice, primeşte alocaţii proporţionale pentru cantitatea de energie produsa de el şi „neconsumată” din sistemul naţional şi o plată pentru energia produsă de el şi livrată în sistemul naţional.

În România anului 2012 s-au redus drastic fondurile pentru toate investiţiile de interes naţional, pentru a dispune de fondurile curente necesare plătii salariilor şi pensiilor, măcar în perioada premergătoare alegerilor, pentru a nu-i supăra pe alegători înainte de vreme.

Dar cum va compensa oare Guvernul pierderile din economia naţională cauzate de fuga investitorilor străini în faţă marasmului economic creat prin ilegalităţi, fără nici-o licărire de speranţa de redresare economică în viitor?

Şi iată, colac peste pupăza, joi 6 Decembrie 2012, grupul de firme suedeze Usitall a dat un comunicat de retragere totală din România, unde intenţiona să construiască termocentrale pe bază de energie regenerabila, şi anume din gunoaiele de la municipii, cu următoarea motivare:

„Desi România are o strategie naţională de gestionare a deşeurilor şi obiective clare impuse de Uniunea Europeană care presupun mai multe ţinte intermediare, precum cele legate de închiderea gropilor de gunoi neconforme normelor de mediu, nu există încă un plan de implementare a acestei strategii care să se bucure de susţinerea şi de voinţa întregii clase politice„, a declarat Mattias Philipsson, CEO Usitall (vezi acest link).

Ecouri

  • Alex Satmareanu: (10-12-2012 la 09:04)

    Incet, incet, intelege si romanul ce e cu incalzirea globala: inca un motiv de redistribuire a veniturilor.

    Consumatorii (de toate felurile) sint pedepsiti ca si cum ar avea de ales energie curata si n-o fac, mediul ramine poluat si banii zboara in buzunarele celor care „protejeaza mediul” nefacind nimic.

  • Constantin V.: (10-12-2012 la 13:57)

    Pacat ca o problema atat de importanta este politizata.

    Cunosc f bine domeniul energetic si sunt tentat sa dau un raspuns in extenso. Dar nu o voi face. Doar cateva vorbe voi spune.

    Ar fi interesant de stiut daca ati fost printre aplaudatorii distrugerii SEN (Sistemul Energetic National). Au fost- din pacate- multi romani printre acestia si acum se lamenteaza. Francezii nu facut astfel cu EdF.

    Epuizarea resurselor de hidrocarburi este un lucru cert. Cand se va intampla este greu de spus dar ea trebuie luate masuri pana cand nu va fi prea tarziu.

    Este bine ca Usitall s-a retras. Tot o firma suedeza a dat in urma cu cca 35 de ani o mare cacialma Romaniei cu fabrica de PFL din Focsani.

    Autoritatile locale inca nu-si pot permite – Usitall a si spus asta in comunicatul amintit- sa priotizeze gropile de gunoi. Cu atat mai mult cu cat CT de apartament s-au inmultit semnificativ.

  • Alexandru Leibovici: (10-12-2012 la 20:25)

    Daa, toată povestea cu încălzirea globală (rebotezată, din prudenţă, într-o mai vagă „schimbare climatică”), este în mare parte o escrocherie politică, ecomomică şi chiar ştiinţifică.

    Interesant că povestea a început de la… Margaret Thatcher. Ea era în mare conflict cu sindicatele de mineri care se opuneau suprimării subvenţiilor, şi i-a venit ideea să subvenţioneze pe acei cercetători-climatologi care susţineau că CO2 duce la încălzire (moda momentului fiind teoria răcirii globale) şi deci că cărbunele este dăunător.

  • Sfartz Pincu: (11-12-2012 la 00:41)

    @ Constantin V.
    Dacă nu problemele majorităţii cetăţenilor, constituie „materia prima” a politicii, atunci ce numiţi Dvs. „politică” ?
    Reducerea cu 25% a salariilor, făcută de PDL, nu a îngenunchiat acest partid ?
    Domnule Constantin, nu aplaud decât măsurile folositoare oamenilor.Sistemul centralizat de producere şi distribuire a energiei electrice este benefic din toate punctele de vedere, şi tehnic, şi pentru costuri (dacă preţul este ponderat, ca medie),şi pentru investiţii de dezvoltare a producţiei.
    De ce acuzaţi firma USITALL,doar pentruca este suedeză? Stiati ca aceasta firma poate investi cu usurinta 400 milioane de Euro in Romania, si ca primarul de Galati, Dumitru Nicolae a vazut cu ochii lui realizarile acestei firme in Suedia ?
    Şi nu este un motiv faptul că s-au înmulţit centralele de apartament, pentru a nu p[roduce energie electrică din gunoaie, mai există soluţia de construcţie a metan-tancurilor, pentru producerea de biogaz, bun şi pentru aceste centrale.

    @ Alex.Leibovici
    În realitate, bioxidul de carbon favorizează efectul de seră, mai mult decât gazele monoatomice, problema reală o constituie echilibrul care trebuie menţinut între cantitatea produsă prin arderi, şi cantitatea de bioxid de carbon,consumată de biosfera Pământului.
    Aveţi dreptate să spuneţi că se fac excrocherii de toate felurile, din cauza unor interese mai înguste !!

    @ Alex. Satmareanu
    Consumatorii sunt pedepsiţi, nu numai pentru lipsa posibilităţii de a alege surse mai ieftine de energie electrică, ci şi prin încălcarea Legii Contractelor, odată cu impunerea nejustificata si unilaterală a unor costuri neprevăzute în contractele existente între părţi !

    P.S. Realizarea unor termocentrale electrice pe baza energiei din gunoaie, prezintă şi avantajul recuperării unor materiale importante pentru economie, cum ar fi sticla, metale, zgură din ardere, etc. precum şi pentru o asanare sanitară a gropilor de gunoi

  • Felix: (16-12-2012 la 04:07)

    Pe fond articolul este foarte bun, dar imi pare rau ca trebuie sa va spun: certificatele verzi nu sint inovatia guvernului Ponta. Sint introduse de guvernul Boc

  • unu: (22-2-2013 la 07:43)

    eu nu sunt de acord cu nici o taxa in plus sa le platesc sarlatanilor care ne-au vandut cum au putut. Sa plateasca cei care i-au votat si tin cu USL fostul PDSR care au distrus Romania, cu totii ati uitat ce a facut PDSR-ul in in ultimi 20 de ani.

    La cat e de prost Romanul isi merita soarta ca inghite rah…urile tuturor .

    Asteptati sa va pice mancarea din cer

  • Sfartz Pincu: (22-2-2013 la 09:52)

    @Felixc

    Da, aveti dreptate, dar pe timpul lui Boc erau platite de producator! Iar Ponta le-a pasat o parte si consumatorilor. Uitati-va pe facturile Dvs. de-a lungul timpului.

  • Puiu Paraschiv: (1-7-2013 la 09:32)

    Un articol destul de corect; cu observatia ca nu guvernul Ponta este „de vina”; dar nu conteaza! In energetica romaneasca s-a creat o mafie inteligenta si transpartinica; banii investiti in resursele regenerabile sunt foarte multi si, probabil, vor fi si mai multi daca nu intervine…cineva, nu stiu cine.

    Suma alocata eolienelor si fotovoltaicelor este, deocamdata, 4 miliarde de euro; dar, va creste! Cu acesti bani „se creeaza locuri de munca” si „se protejeaza mediul ambiant”. In realitate, se distrug mii de hectare de teren si flora si fauna aferente; in plus, cetatenii romani platesc recuperarea investitiilor, prin aceste certificate verzi.

    Mafia are grija ca aceste constructii sa se realizeze cu costuri uriase; asa cum se intampla si la asfaltari si la achizitii, etc. Recuperarea se face in 20-30 de ani…

    Afacerea a pornit in 2007; intreaga echipa „penelista” a fost recuperata de PDL si dusa pana in 2013 cand, din cauza ca cel care trebuia „sa apere” afacerea, a pierdut postul de ministru. S-au produs unele schimbari si s-au luat unele masuri; sa fie clar, tot ce se petrece, se intampla pe ample programe europene; asa ca, Ponta, pentru a drege busuiocul a incercat sa obtina un acord de la UE. A obtinut ceva, foarte putin din ce-si propusese…Si mult mai putin din ce promisese…

    Tot transpartinica este si piata, mafiota si ea, a certificatelor de CO2…Si aceasta „piata” a suferit odata cu schimbarea de guvern si pretul acestor certificate a scazut considerabil; dar, nimeni nu vrea sa omoare „sistemul”….

    Stabilitatea noii puteri este relativa; cu un UNPR nesigur si cu un PC in crestere si schimbare de orientare, orice se poate intampla! In plus, daca idiotii cu nationalitate romana inteleg ca drepturile ungurilor sunt ale lor si nu impotriva romanilor, aliantele politice, inclusiv cele din Curtea Constitut5ionala, se pot schimba, radical…

    Noi platim, oricum…

  • MANOLE FIU: (15-9-2013 la 04:44)

    Eu nu am platit certificatele verzi! Mergeti si platiti doar cat credeti ca a fi corect pe factura. Nu au ce va face! E dreptul oricui sa nu plateasca decat cum e scris in contract. Oricum pe hoti nu-i veti satura vreodata! Deci nu le dati ce si cat vor!

    Totusi, traim intr-un stat membru al U.E. Ca oameni liberi! Ce sa ne faca?

    Mai ascund comentarii din astea si le opresc s-apara pe alte site-uri! De ce. De frica. Multumiri celor ce nu le ascund. Le gasiti daca veti cauta cu rabdare. Atunci se pot cunoaste mai multi, tot mai multi oameni liberi. Impreuna ei sunt pe calea buna.

    [Moderator: conform Regulamentului (http://www.acum.tv/reguli-privind-comentariile/) nu publicüm comentarii scrise integral cu majuscule; de data asta am convertit, dar este o excepţie]

  • Papu: (9-10-2013 la 16:08)

    Imi pare rau s-o spun, dar in mare ai dat niste date, dar nu ai fost in stare sa le pui bine cap la cap.

    Exista foarte multe lacune in informatiile pe care le dai si se vede ca nu stapanesti absolut deloc domeniul in care te-ai bagat.

    O prima observatie, vis-a-vis de datele furnizate de INS:

    * 56,4%….Producţia de energie electrică în termocentrale clasice (vezi ca aici intra destul de multe centrale de cogenerare, CET-uri, care sunt primesc certificate verzi)
    * 24,2%….Producţia de energie electrică hidraulică (centralele cu o putere instalata sub 10 MW sunt considerate regenerabile – si ele primesc certificate verzi)
    * 19,2%….Producţia de energie nuclearo-electrica
    * 1,6%….Producţia de energie neconvenţională, în principal eoliana (daca vei verifica pe site-ul http://www.sistemulenergetic.ro vei constata ca in 2013 productia de energie eoliana depaseste productia de energie hidro – intre 500 si 1200 MW, dintr-un total de aprox. 8000 MW), din vara si solarul a intrat puternic in productie si se produc cam peste 50 MW) toti astia primesc si ei certificate verzi.

    Apoi ce sa zic, n-ai inteles legea nr. 134/2012 si mai exact ce presupune ea.

    Pot sa va zic un singur lucru, si anume ca de la 1 ianuarie 2017 o sa platiti mult mai mult si nu doar in factura de energie, certificatele verzi suspendate prin legea 134 vor fi platite retroactiv, si ca sa intelegi mai exact despre ce e vorba energia solara de exemplu primea 4 certificate verzi/MW produs, prin legea nr. 134 se suspenda temporare acordarea tuturor celor 4 certificate verzi, asa ca din 2017 va trebui sa le platim 4 CV/MW produs, plus cele 3 CV/MW suspendate 😉 mult succes si puneti bani la pastrare pentru noile facturi 😉

    Momentan ma opresc aici, pentru ca risc sa scot un comentariu cu mult mai lung decat articolul postat.

  • Papu: (9-10-2013 la 16:24)

    Ca tot vorbeste lumea de emisiile de CO2, de unde pana unde ati importat si voi teoria asta aberanta? Baieti, voi va mai amintiti ce ati invatat in gimnaziu macar? Cam cat la suta din atmosfera Terrei o reprezinta acest gaz?

    Pai sa va amintesc eu: Atmosfera de astăzi a Pământului conține molecule diatomice de azot (nitrogen) (N2) în proporție de aproape 4/5 (78,2 %), molecule diatomice de oxigen (O2) (20,5 %), argon (Ar) (0,92 %), dioxid de carbon (CO2) (0,03 %), ozon sau oxigen triatomic (O3) și alte gaze, praf, fum, alte particule în suspensie, etc.

    Apropo de acest 0,03% CO2, e MULT MAI DENS DECAT AERUL, deci nu se ridica in atmosfera, deci (si ma repet cu acest „deci”) nu duce la aparitia efectului de sera. Pentru cine nu crede, intrebati batranii de ce mor sobolanii in beci, si chiar si unii idioti, cand se fermenteaza mustul. Ei bine, prin fermentare rezulta CO2 care ramane fix in parte de jos a camerei, d-aia sobolanii si cei ce adorm langa butoi mor asfixiati. In schimb e o politica foarte simpatica – chipurile ecologista – prin care se taxeaza ceva extrem de usor de estimat. Arzi atatia moli de ceva rezulta atatia moli de ceva si atatia de CO2. Punem un tarif si imediat si o taxa – eco!

    Nu mai credeti in teorii de genul energii neconventionale, regenerabile si alte balarii. In spate sunt doar interese pur economice si politice!

    Dar mai discutam cu alte ocazie

  • Alexandru Leibovici: (10-10-2013 la 16:21)

    @Papu

    > Apropo de acest 0,03% CO2, e MULT MAI DENS DECAT AERUL, deci nu se ridica in atmosfera,
    > deci (si ma repet cu acest “deci”) nu duce la aparitia efectului de sera.

    Greşiţi, CO2 este relativ uniform distribuit pe verticală până la cel puţin 15 km înălţime, şi deci contribuie la efectul de seră (după vaporii de apă, care contribuie cel mai mult).

    > intrebati batranii de ce mor sobolanii in beci, si chiar si unii idioti, cand se fermenteaza mustul.

    Asta se poate întâmpla în beciuri în care nu există convecţie; din contră, atmosfera Pământului este foarte turbulentă şi deci bine mixată.

  • OPAIŢ: (29-10-2013 la 21:40)

    MARE LUCRU ESTE A CUNOASTE ! …

    Moderator: nu publicăm comentarii care abuzează de majuscule.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
8 decembrie 1980 – ziua în care a fost asasinat John Lennon

Pe 8 decembrie 1980 John Lennon era împuşcat în apropierea casei sale din New York, de către un fan psihopat...

Închide
3.140.242.165