caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Gravură artistică, expoziţia pictoriţei Miriam Cojocaru

de (6-1-2013)

 
Probabil că cea mai laborioasă ramură a artelor plastice este gravura artistică. Pentru că presupune nu numai talent, inspiraţie, îndemânare dar şi stăpânirea unei tehnici de lucru care depăşeşte cadrul specific al creaţiei artistice. Gravura este arta, dar şi tehnica, de a trasa prin incizie, desene pe suprafaţa unui material ales dinainte.

Prospect

Tehnicile de gravură artistică se pot categorisi în gravură în adâncime, gravură în relief şi în gravură în acelaşi plan. Lucrările prin gravură în adâncime, adică desenul realizat în adâncimea plăcii este imprimat pe hârtie cu ajutorul unei prese. Gravura în adâncime se împarte la rândul ei în mai multe procedee.

Seated girl aqua forte aquatinta and dry point

Landscape with Trees1
 

 

 

 

 

M-am gândit la meticulozitatea, răbdarea şi priceperea pe care o cere crearea unor asemenea lucrări, cu prilejul vernisajului expoziţiei de grafică artistică a pictoriţei Miriam Cojocaru. Expoziţia este organizată la Casa Artiştilor „Iosef Zaritzki” din Tel Aviv. Curatorul expoziţiei este Ilya Bogdanovski şi este de presupus că una din dificultăţile pe care le-a avut de întâmpinat a fost alegerea şi selectarea lucrărilor, pictoriţa având un număr impresionant de creaţii.

Harvest dry point 12z21.7 28x38

Forest3 sugar,aquatinta,24.5x20,41x30

 

Şi iată că revenim asupra tehnicilor. Unele exponate au fost realizate prin metoda „pointe sèche”, suprafaţă plăcii fiind incizată direct, altele prin „aqua forte”, adică atacarea cu acizi a contururilor desenate pe placa metalică în mod indirect. Alte metode folosite nu le mai descriu, vrând doar să subliniez efortul artistic pe care numai o mare pasiune şi dragostea pentru frumos le pot explica.

Curiosity,ething,sugar,aquatinta,20.5x19.5,39x28.5

Sleeping girl 3
 

Expoziţia de grafică a lui Miriam Cojocaru se întitulează „Până la imprimarea finală”, sugerând cu discreţie etapele străbătute, talentul investit şi munca asiduă depusă cu pasiune, pentru a ajunge la exemplarul cel mai apropiat de perfecţiune. Privitorul nu va şti niciodată aceste „amănunte”, la el ajungând doar opera finală.

Dr. DOREL SCHOR

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Sergiu Nicolaescu, Mareşalul şi legionarii

Sergiu Nicolaescu a fost, fără doar şi poate, cel mai redutabil producător de istorie populară în limbaj cinematografic. Nici o...

Închide
44.202.183.118