caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Dialog Intercultural



 

Dragi prieteni maghiari, germani, turci, tătari, bulgari şi evrei…

de (10-1-2013)
22 ecouri

De 1 decembrie: de ziua noastră, aşa să ştiţi că vă mulţumesc.

Vă mulţumesc, dragi maghiari, pentru frumoasele oraşe din Transilvania, pe care poate că puteam să le păstrăm mai bine. Vă mulţumesc pentru că ştiu cât de greu e în ziua de azi, când noi sărbătorim o patrie mai mare, să nu vă gândiţi că voi v-aţi ales doar cu o patrie mai mică.

Lucian_MandrutaVă mulţumesc, dragi germani. Nu doar pentru castelele teutone şi cetăţile voastre ţărăneşti la care ne ducem copiii în week-end, uitând adesea să le spunem cine le-a făcut, dar şi pentru regele pe care ni l-aţi dat: Carol I de Hohenzolern. Datorită lui avem o ţară mare, cu reguli pe care încă încercăm să le respectăm!

Vă mulţumesc, dragi turci şi tătari: voi adăugaţi mirodeniile Orientului, nu doar în mâncarea pe care o numim naţională (a voastră, de fapt), ci şi în felul nostru de a fi: Nastratin Hogea e şi-al nostru!

Vă mulţumesc, dragi bulgari, că aţi putut să treceţi peste pierderea provinciei Dobrudja acum 100 de ani, că să avem şi noi ieşire la mare (deşi, uite, ca tot la voi tragem în concediu!).

Vă mulţumesc şi vouă, dragi evrei, atât de prigoniţi, pentru că ne-aţi dat atâtea generaţii de doctori şi profesori şi matematicieni şi poeţi. Vă mulţumesc pentru Tristan Tzara (a fondat curentul dadaist, prima mişcare artistică globală în care avem şi noi un întemeietor), dar şi pentru Mihail Sebastian, tratat atât de rău de generaţia bunicilor mei…

Am uitat pe cineva? Sigur că da: România e făcută şi de ţigani, armeni, greci, italieni şi evrei, ba chiar şi francezi. Ei, da, de ce credeţi că se numeşte Facultatea de Medicină Carol Davila?

Vă mulţumesc tuturor şi-mi pare rău că atâţia aţi plecat!

Şi-mi pare rău că destui dintre cei care au rămas nu se simt mereu cofortabil în Romania pe care am construit-o. Aş vrea doar să ştiţi că, pentru mine, e şi ţara voastră. Mai bogată pentru că sunteţi. Mai frumoasă pentru istoria pe care o reprezentaţi. Mai săracă atunci când nu mai sunteţi să munciţi şi să visaţi alături de noi.

M-am gândit să vă spun asta, într-o zi când auzi încontinuu şi peste tot doar cuvântul „român”.

Pentru mine, România e întreagă doar cu voi! Maghiari şi germani şi turci şi bulgari şi tătari şi evrei… (Lucian Mîndruţă)

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (10-1-2013 la 18:13)

    Foarte simpatic!

    Plină de deschidere şi bunăvoinţă, chiar dacă, poate, eventual… (dar nu ştiu) nu este chiar 100% exactă istoric.

    Nu mă simt însă îndereptăţit să primesc, personal, mulţumiri „pentru [evreii] doctori si profesori si matematicieni si poeti. … şi pentru Tristan Tzara”, pentru că nu am personal nici un merit în performanţa lor, iar meritul lor nu se răsfrânge asupra mea…

    Dar lauda şi recunoştinţa adusă personal acelor doctori, profesori, etc. pentru contribuţia lor individuală este meritată. Numai că nu se răsfrânge şi asupra evreilor în general. Lafel şi laudele pentru alte merite ale altor „naţionalităţi conlocuitoare”.

    Oricum, mulţumesc domnule Lucian Mândruţă pentru gândurile frumoase!

  • CHARLIE: (10-1-2013 la 18:33)

    Draga Lucian! Daca ar fi mai multi ca tine in lume ar fi mai putina ura si ar fi pace. Dar pentru asta este nevoie ca oamenii sa fie educati ca sa-si poata deschide ochii si sa gandeasca. Este un proiect maret.

  • Wanda Lucaciu: (10-1-2013 la 18:39)

    Multumesc domnule Mîndruţă pentru articolul dv. Dupa cum vi-am scris si pe facebook, am citit multe articole scrise de dv. si toate mi-au placut nespus de mult.

    Oricine vrea sa citeasca articolele scrise de Lucian Mîndruţă, le poate gasi pe internet. Merita citite!

  • Wanda Lucaciu: (10-1-2013 la 18:54)

    Pe twitter-ul domnului Lucian Mîndruţă printre alte twitters apare urmatorul:

    „Mama mi-a marturisit plangand ca nu sunt fiul nelegitim a lui Sergiu Nicoleascu”

    Exceptional!

  • Kovacs Jozsef: (10-1-2013 la 21:52)

    Nu pot decat sa apreciez gestul si felul d-voastra de a gandi domnule Lucian Mandruta.Cu asemenea mod de gandire (din toate partile)ne-ar fi la toti mai bine.

  • Sfartz Pincu: (10-1-2013 la 22:31)

    E prea frumos,ca să fie…..neadevărat !! Aţi expus un sentiment internaţionalist,valabil-universal,indiferent de contribuţia materială a unei naţionalităţi conlocuitoare.
    Profit de ocazie, Stimate Domnule Mândruţă , să Vă întreb, ce aţi vrut să spuneţi cu fraza pronunţată la un post tv., după ce V-aţi întors de la o vizită a presei, la Adrian Năstase acasă, şi anume: „Sunt doar nişte picturi făcute de evrei”, în contextul acuzaţiei aduse lui Năstase, că are o galerie de tablouri foarte scumpe?
    A fost doar ceva spus conform liniei editoriale a acelui post, sau o apreciere critică personală asupra valorii acelor tablouri?
    Vă mulţumesc sincer, pentru modul actual, în care vedeţi România şi problema ei naţională !!!

  • Sorin Paliga: (11-1-2013 la 01:20)

    Sincer #1: cam lacrimogen. Sincer 2: frumos. Sincer 3: chestiunea cu întreaga Dobroge bulgarilor, hm… eu m-aș fi oprit la Cadrilater. Sincer 4: m-aș fi oprit la o propunere privind sărbătoarea națională pe 9 și 10 mai care, coincidență fericită, corespunde acum și Zilei Europei. Sincer 5: dat fiind că toți v-au lăudat aici, aș fi dorit să vă critic mai mult, dar nu am cu ce. 🙂

  • George PETRINEANU: (11-1-2013 la 02:47)

    Un articol necesar de avut in ,,trusa de desteptare” si inhalat la nevoie ori de cate ori apar simptome de ameteala nationalista.

    Nu ca as fi obsedat de personalitati – mai curand invers – dar romanii mai au si un laureat al Premiului Nobel, Herta Muller, palestinieni, ,,Arafat, roman adevarat”. As zice ca oricine isi face un sejur pe teritoriul Romaniei (ca turist, angajat, student sau pentru a-si intemeia o familie) si in acea perioada se comporta la fel de natural si corect (empatic) ca si cum ar fi acasa, acela poate fi considerat tot un patriot roman. Un exemplu ar fi lingivstul Alf Lombard, care a fost specialist in limba romana. Se poate citi parerea lui despre î din a – o chestiune româneasc – in urmatorul material pe excelentul sait-dictionar romanesc dexonline.ro:
    http://dexonline.ro/articol/Alf_Lombard_-_Despre_folosirea_literelor_%C3%AE_%C5%9Fi_%C3%A2

    P.S. Ziua nationala la vreme de dîrdîit e o perla de insipiratie.

  • Sorin Paliga: (11-1-2013 la 03:16)

    @George Petrineanu: stabilirea zilei de 1 Dec. ca sărbătoare națională a fost invenția comuniștilor din regimul Iliescu I, ca să justifice tot jegul perioadei de atunci și, prin persistență, și de acum. Da, sufăr de scenarită, nu știu cum se face, dar campaniile electorale pică tocmai pe 1 dec., ocazie de șmechereli pe tema patriei, poporului, patriotismului și, mai ales, patrihoțismului. Toți jegoșii invocă 1 dec. ca și cum ei ar fi făcut Marea Unire.

    Trebuie făcut ceva pt a intra în normalitate, adică restabilirea zilei naționale pe 9 și pe 10 mai; 9 mai, printr-o frumoasă coincidență, este și Ziua Europei, deci un argument în plus. 1 dec. poate rămîne, cum a și fost, o zi de relevanță istorică. Asta nu are nimic de-a face cu monarhia și, eventual, cu revenirea la monarhie, care este o altă temă de discuții.

    Cred că ACUM.tv poate face mai mult în sensul restabilirii sărbătorii naționale pe 9–10 mai.

  • Andrei Martin Aszodi: (11-1-2013 la 05:41)

    Stimate Domnule Mandrutza. Cred ca fiecare popor din cele amintite de dumneavoastra ar fi Mandru sa va stie apartinandu-i. Si prin ideile dumneavoastra poate chiar apartineti tuturor. De fapt e vorba de un singur popor. Numele lui este OMUL ADEVARAT.

  • Andrei Martin Aszodi: (11-1-2013 la 05:57)

    @George Petrineanu
    Este cumplit cand judecam sau alb (entuziast, pozitiv) sau negru (depresiv, negativ). Pentru a „grizona” un pic starea de spirit as aminti si pe polonezul Kornelius Zieliński (Corneliu Zelea Codreanu daca e cineva care nu cunoaste) ca exemplu de contributie negativa la istoria patriei.

  • George PETRINEANU: (11-1-2013 la 07:11)

    D-le Aszodi, aveti dreptate! Intr-o comunitate avand un nivel rezonabil de scazut al nationalismului (cum ar fi cu ,,scoala primara” absolvita) nu ar fi cazul sa ne mai sinchisim de apartenenta etnica a contributiilor, de la alb la negru (ochiul omenesc distinge vreo 64 de nuante de gri, daca imi amintesc, iar alb si negru absolut nu exista sau nu le putem percepe cu ochiul). Si nici sa multumim cuiva pentru ceva, cu atit putin ca respectivul ar fi maghiar, roman etc ceeace ar face si mai meritorie contributia lui. E de asteptat ca acel care are o prestatie buna, sau rea, o face pentru ca nu poate altfel, drept care multumirile sunt inutile.

    Asta ati vrut sa spuneti 🙂 ?

    Traim intr-o lume gri, dar, ca sa ne mai si consolam cateodata, ne mai prefacem si ca e roz.

  • Ontelus Dan Gabriel: (11-1-2013 la 15:57)

    Acest articol este un manifest al recunoștinței, calitate omenească rar întâlnită.

    Chiar dacă suntem uneori predispuși la interpretări interesate ori care suspectează de ipocrizie discursul celuilalt, deschiderea universală a unui asemenea text este pedagogică, terapeutică.

    Relația delicată sufletește și complexă spiritualicește dintre identitate și alteritate/diferență, dintre majoritate și minoritate este una care definește fenomenul uman. Dacă ne rămân mereu vii în minte și în suflet ura și violența care animă deprimant de mult istoria umanității, tocmai pornind de la exclusivismul identitar, ne vom păzi de judecarea celuilalt și vom căuta autentice punți de comunicare, înțelegere și acțiune comună.

    Încrâncenarea nu ajută niciodată, ci se adaugă monstruoasei eredități a vinovăției acumulate de-a lungul mileniilor, în proporție geometrică, pe măsură ce ne apropiem de vremurile actuale. Un asemenea text contribuie la transfigurarea vinovăției pomenite, îndreptățind viziunea optimistă, în pofida tuturor semnelor negative. Războiul psihologic dintre oameni nu va înceta, probabil, niciodată, dar ține de fiecare dintre noi să manifestăm respect și prețuire pentru cei cu care ne-a fost dat să fim contemporani, indiferent de particularitățile lor și să nu-i invidiem, să nu-i disprețuim, să nu-i supărăm.

    Când celorlalți nu le este bine, mai devreme sau mai târziu nici nouă nu ne va fi bine, căci oricât de mult ne-am izola ori am crede că nu putem fi atinși de răul lor, vom sfârși prin a suferi. Iată de ce, cu riscul de a părea naivi sau nerealiști, să fim cu deschidere și cu încredere față de ceilalți, fiindcă așa ne păzim, între altele, de împietrirea inimii și de rătăcirea minții.

  • florin predescu: (13-1-2013 la 21:42)

    Felcitari! Un articol pertinent avansat in apreciere a vecinului.
    Sunteti cumva sotul renumitei Doamnei Doctor Neurolog ?
    Daca da sa-i transmiteti ca ne-ar interesa ceva articole de specialitate avand in vedere contributiile Domniei Sale in domeniul epilepsiei.

  • Arsene Roza: (20-12-2016 la 17:49)

    Va multumesc pentru modul in care ii tratati pe toti cetatenii Romaniei!

    Au fost vremuri cand toti traiau in liniste si armonie, fie ca vecini , fie ca si colegi de lucru, prieteni.

    Cum s-a ajuns aici ca sa ne jignim si sa nu mai avem loc unii de altii ?

    Dupa Einstein, cel de-al 4-lea razboi va fi cu arcurile si sagetile ….si cat de aproape pare a fi… vezi Berlin , vezi Italia…macar acasa la noi sa ne comportam omeneste unii cu altii.

  • Boris M. Marian: (23-12-2016 la 14:54)

    bun, merită difuzat, cu obs.

    – DUPĂ ȘI EVREI, care evrei se repetă în aliniatul următor, ar trebui adăugați romii în număr încă neprecizat, dar cel puțin cât maghiarii

    – Spitalul Davila poartă numele unui evreu originar din Italia, verificați.

    Mersi, bMM

  • Alexandru Leibovici: (23-12-2016 la 19:30)

    @Boris M. Marian

    > bun, merită difuzat…

    Mersi, am difuzat acum 4 ani 🙂

    > DUPĂ ȘI EVREI, care evrei se repetă în aliniatul următor…

    N-am înţeles unde şi ce trebuie corectat.

    > Spitalul Davila poartă numele unui evreu originar din Italia, verificați.

    Sursele obişnuite nu conţin informaţia asta. Deci: puteţi furniza o referinţă – că C. Davila ar fi evreu ?

  • Boris M. Marian: (24-12-2016 la 05:11)

    România e făcută şi de ţigani, armeni, greci, italieni şi evrei, ba chiar şi francezi. Ei, da, de ce credeţi că se numeşte Facultatea de Medicină Carol Davila?
    MAI SUS, AUTORUL vorbește despre evrei în titlu, alături de alte etnii. Peste romi se trece ca și cum ar fi un număr infim.
    Despre Davila întrebați-l pe amicul L. Herșcovici, colaborator la Jurnalul Săptămânii.
    Articolul este frumos în formă și slab în conținut – ungurii au adus multe necazuri românilor din Ardeal, iar acum , încă și acum pretind că Ardealul este de drept al Ungariei. Germanii, oameni harnici, nimic de zis, au susținut în mare parte agresiunea Germaniei naziste. Turcii, tătarii au jefuit secole la rând populația românească, iar … și evrei, seamănă cu gestul lui Ceașcă.,.. și ALTE NAȚIONALITĂȚI CONLOCUITOARE. Evreii au contribuit în mai mare măsură la dezvoltarea României față de celelalte naționalități minoritare, de ce or fi la urmă, ca un adaos?

  • Alexandru Leibovici: (24-12-2016 la 13:16)

    @Boris M. Marian

    > Despre Davila [adică dacă este sau nu evreu/A.L.] întrebați-l pe amicul L. Herșcovici…

    Nu, lucrurile nu funcţionează aşa! După cum bine ştiţi, sarcina probei cade asupra celui care a făcut afirmaţia, adică dv. ar trebui să-mi daţi referinţa, iar nu eu să alerg după unii şi alţii ca să confirme ce aţi spus dumneavoastră!

    Deci: pănă nu veniţi cu o probă solidă (precedată de o definiţeie clară), consider că afirmaţia dv. este o fantezie.

  • Boris M. Marian: (26-12-2016 la 06:44)

    Retrag afirmația, deși nu este o fantezie, am citit fără să notez unde, că familia lui Carol Davila ( D’Avila) avea origine marană, adică dun evrei veniți din Spania. Dacă voi găsi sursa, revin. De pildă dictatorul Franco avea și el origine maranică, nu am sursa.

  • Monica Corleanca: (13-3-2017 la 06:13)

    Stimate domule Lucian Mandrutza,

    Nu prea imi place sa ma amestec in opiniile pe internet insa TREBUIE sa spun ca numai cine a trait in armonie cu toti acesti ne-romani (vezi Doamne, nu sunt feciori de dac!) poate intelege mesajul d-stra. Eu sunt unul dintre aceia care a facut scoala cu multe neamuri la un loc si nu ne-am scos ochii! Cat despre evrei, am avut si mai am prieteni de nadejde pe care ii respect, fiindca asa am trait noi in orasul unde si romanii vorbeau greceste pe strada, evreii ne erau vecini si buni prieteni, la fel italieni, machedoni, bulgari, lipoveni, armeni, cativa unguri, nemti.

    FELICITARI pentru comentariu, asa este, daca toti locuitorii din Romania ar gasi o cale sa nu se mai scuipe unii pe altii, alta ar fi viata acolo.

  • Sfartz Pincu: (14-3-2017 la 05:56)

    Acum cand Stimatul Domn Mandruta a ridicat problema solidaritatii internationale, as vrea sa subliniez faptul ca nimic nu leaga oamenii mai puternic decat interesele comune !

    Este incredibil faptil ca la realizarea fostului Combinat de Cauciuc de pe Valea Trotusului am colaborat si ne-am inprietenit si in munca, dar si la un pahar de vin de Odobesti cu un cartof copt, cu oameni din cel putin 14 nationalitati – Armeni, Greci, Unguri, Machidoni, Turci, Evrei, Rusi, Cehi, Elvetieni, Nemti, Englezi, Tatari, Slovaci, Romi.

    PS. Baza prieteniei internationaliste este respectul reciproc !



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.136.18.48