caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Firmele care plasează anunţuri discriminatorii nu sunt, deocamdată, sancţionate

de (13-1-2013)

Rețelele Tucano, Celentano, Alina Electronics, Fidesco și multe alte companii solicită personal cu limite de vârstă, chiar dacă decizia nu este justificată.

Practicile discriminatorii sunt utilizate chiar și de cele mai populare firme, însă niciuna dintre acestea încă nu a fost avertizată că ar putea plăti amenzi pentru plasarea anunțurilor de acest gen.

Într-un anunț de angajare pentru funcția de administrator de restaurant se solicită o persoană vârsta căreia să nu depășească 35 de ani. Mai mult, în restaurantele ”Celentano” sau rețelele ”Fidesco”, „Andy’s Pizza”, pentru responsabitățile de spălare și curățare se solicită femei, întrucât aceste poziții sunt feminizate, ”spălătoreasă” sau ”servitoare”.

Și ”Alina Electronics” solicită anume femei cu o înfățișare plăcută pentru a îndeplini sarcinile de secretariat, iar acestea nu ar trebui să depășească vârsta de 30 de ani.

Deși s-ar părea că firmele cu capital străin ar trebui să aibă politici mai liberale de angajare, acestea promovează anunțuri similare cu cele publicate de firmele naționale. Spre exemplu, compania moldo-britanică ”Hendris Bail” SRL are nevoie de un manager de oficiu, lucrător în depozit, iar în anunțul de angajare se menționează ca viitorii candidați să nu depășească vârsta de 35 de ani.

Anunțurile cu caracter discriminatoriu apar din motiv că nimeni nu le reclamează, iar Inspecția Muncii nu verifică aceste ilegalități, consideră avocata Doina Ioana Străisteanu.

”Orice refuz de angajare poate fi contestat în judecată. În cazul în care judecata constată că acest refuz este neîntemeiat, compania va fi obligată să achite un salariu mediu pe care ar fi trebuit să-l primească persoana pe perioada cât nu a fost angajată. Nu te costă nimic să te adresezi în judecată”, afirmă Străisteanu.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii cu privire la asigurarea egalității, candidații sunt în drept să depună o reclamație prin care să ceară recompense pentru faptul că au fost discriminați din cauza că prin anunțurile de angajare se impun limite de vârstă, gen, limbă, naționalitate, etc.

Amintim că potrivit legislației, angajatorii care plasează anunţuri discriminatorii și care refuză neîntemeiat angajarea anumitor cetăţeni pe criteriie menționate în Legea Egalității, se vor alege cu sancțiuni de până la 9 mii de lei.

logo descriminare md

Articolul a fost preluat de pe site-ul decriminare.md.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
The 45 lessons life taught me; written by Regina Brett (90) (II)

The most important sex organ is the brain. // No one is in charge of your happiness but you. //...

Închide
18.118.1.232