caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Societate civila



 

Moldova a votat pentru rezoluţia APCE ”Violenţa împotriva comunităţii religioase” imagine simbol

de (28-4-2013)
1 ecou

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat cu o majoritate de 138 de voturi o rezoluţie ”Violenţa împotriva comunităţii religioase”, prin care se exprimă îngrijorarea cu privire la creşterea atacurilor violente împotriva comunităţilor religioase din întreaga lume. coexist

APCE condamnă orice stereotipuri legate de persoanele religioase, precum şi pe cei care fac pledoarie de ură religioasă care constituie o incitare la discriminare, ostilitate sau violenţă.

Raportul prezentat în plenul şedinţei constată că nu există nimic mai periculos decât violenţa psihologică împotriva persoanelor religiase din cauza opiniei pe care o au faţă de diverse concepte de viaţă.

De asemenea, raportul face referire şi la situaţia comunităţilor musulmane în Statelor membre ale Consiliului Europei, unde se înregistrează cazuri de violenţă împotriva membrilor acestei comunităţi. S-a contatat că aceştia se confruntă cu islamofobia şi s-a încurajat punerea lor pe picior de egalitate cu soarta creştinilor.

Raportorul Republicii Moldova la APCE, Valeriu Ghileţchi, a atras atenţie sporită asupra situaţiei precare la capitolul respectării libertăţii religioase. “Potrivit Comisiei Statelor Unite pentru Libertatea Religiei, există un număr mare de ţări care violează dur dreptul la libertatea religioasă. Egipt, Iran, Irak, Pakistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan – reprezintă ţările de îngrijoarare sporită, unde au fost înregistrate numeroase cazuri când creştinii, şi în special liderii creştini şi păstorii, au fost persecutaţi, abuzaţi şi chiar omorâţi pentru credinţa lor”, a declarat Valeriu Ghileţchi.

Adunarea Parlamentară a atras atenţia asupra importanţei de a susţine libertatea de conştiinţă şi de religie, drept garantat în articolul 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi în articolul 18 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Statele membre ale Consiliului Europei, printre care şi Republica Moldova, au prezentat propriile viziuni pentru a reafirma respectarea drepturilor omului, a democraţiei şi a libertăţilor civile. Aceste valori sunt considerate a fi o bază comună pe care se construiesc relaţiile cu ţările terţe şi care asigură democraţia, libertatea religioasă.

În raportul său, Valeriu Ghileţchi atrage atenţia tendinţei crescândă de discriminare împotriva creştinilor, în special prin aşa-zisă legislaţie a discurusilor de ură. ”Este crucial ca grupurile religioase să fie libere să se expună public asupra mralităţii, cum ar fi: viaţa familială, căsătorii dintre persoane de acelaşi sex, avorturi; mai ales când ţine de dreptul părinţilor la educarea copiilor săi sau a bisericilor la educarea discipolilor săi”, a mai adăugat Ghileţchi, citat de Moldova Creştină.

Rezoluţia “Violenţa împotriva comunităţilor religioase” a fost înaintată de grupul parlamentar al Partidului Popular European şi a fost susţinut de Republica Moldova. În favoarea documentului au votat 138 de parlamentari, 3 – au votat împotrivă şi 7 s-au abţinut.

 

Articolul a aparut initial pe site-ul www.descriminare.md

 

Ecouri

  • dr.r.neumann: (29-4-2013 la 11:58)

    In rezolutia amintita se scriu cateva randuri si despre violente impotriva musulmanilor si „confruntarea” cu islamofobia.

    Violente au avut loc numai in Birmania (Myanmar) si o anumita regiune a Chinei. Pe continentul american, european, ausralian si restul Asiei Islamul este cel ce comite „violente” soldate cu mii de morti. La baza acestor violente se afla insasi cartile fondatoare ale islamului, Coranul si Hadit (Sunna) in care se afirma suprematia islamului asupra tuturor celorlalte religii (Coran 9/33), paganii trebuesc ucisi sau convertiti iar popoarele cartii (evreii si crestinii) trebue sa fie invinsi, umiliti si supusi unui impozit de protectie (jizya) (Coran 9/29).

    Aceasta dogma, care ca orice dogma este interzis a fi dicutata, criticata sau modificata, precum si istoria din trecut si prezent au dat nastere islamofobiei. Violenta islamica se manifesta chiar in propriile ei randuri, vezi ce se petrece in Siria, Irac, Egipt.

    Rezolutia amintita trebue sa se adreseze Islamului in exclusivitate.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Ziceri, ziceri, ziceri”

La ce lucrez acum? Imi pregatesc remarcile spontane." Winston Churchill (1874-1965), prim-ministru englez

Închide
3.236.19.251