caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

Viața unui român în statul New Mexico

de (3-8-2008)
Dumitru Florea în deșertul semi-arid din New MexicoDumitru Florea în deșertul semi-arid din New Mexico

Dupa ce m-am saturat sa fiu somer in Romania m-am hotarat sa-mi incerc norocul aici in America ospitaliera. Dar la inceput n-am practicat meseria mea de constructor, desi aveam o experienta bogata obtinuta pe santierele din Germania, ci am preferat sa-mi ajut sotia la cresterea si ingrijirea celor trei nepoti.

New Mexico este unul dintre cele mai mici state din Statele Unite, avand o populatie de circa doua milioane de locuitori, dar cu o suprafata de marimea Romaniei. Statul New Mexico este situat in S-W Americii, avand o clima arida, de desert inalt.

Albuquerque, orasul in care traiesc acum, este cel mai mare din New Mexico, cu o populatie de aproape o jumatate de milion de locuitori, care se intinde de-a lungul fluviului Rio Grande, inconjurat de muntii Sandia si Manzano, cu varfuri de peste 3400 m inaltime.

Populatia din Albuquerque este alcatuita din aproape toate comunitatile lumii, dar cu peste 50 la suta mexicani. Statul New Mexico are cele mai multe asezari de Indieni bastinasi, care sunt conduse de propriile lor capetenii, cca. 22 la numar, cu propria lor politie.

Ca sa ajung din Romania aici, a trebuit sa schimb trei avioane si sa petrec o zi si o noapte in calatorie.
Bineinteles ca la inceput a fost foarte greu sa ma obisnuiesc cu noua viata, in special pentru mine care nu cunosteam limba engleza, nu puteam sa citesc ziare, sa ascult radioul sau sa privesc televiziunea.

Aproape ca nu trecea o saptamana in care sa nu-mi amenint sotia ca ma intorc singur in Romania, dar n-aveam bilet de avion si trebuia sa ma razgandesc repede. Dupa ce am obtinut un dictionar ( cumparat pe 2 dolari de la un garage-sell, in loc sa platesc 50 la magazin ), si mai ales de cand am reusit sa-mi procur un computer uzat de la un prieten din Chicago si am inceput sa ascult pe internet emisiunile in limba romana, situatia s-a schimbat in mod radical si a luat o intorsatura frumoasa.

Pot sa spun ca acum citesc ziarele din Romania mai mult decat o faceam cand eram in Bucuresti si sunt la curent cu evenimentele importante inaintea celor de acasa deoarece le citesc on-line. S-a mai adaugat si alta placere importanta, fiindca am cunoscut si alti romani , cu care ne intalnim de fiecare sarbatoare.

Trebuie sa mentionez ca m-au impresionat, in mod deosebit romanii intalniti de Sfintele Pasti, la biserica ortodoxa din Albuquerque, romani plecati cu ani in urma din tara si care aveau o placere deosebita sa vorbeasca romaneste.

Acum pot sa spun ca m-am obisnuit cu noua viata si n-as vrea in ruptul capului sa ma intorc definitiv in Romania, cu toate ca cei trei nepoti, ma intreaba aproape zilnic, cand vizitam din nou Bucureshtiul, care le-a placut foarte mult. Dar eu ma gandesc ca iarna este uneori foarte frig iar vara nu avem aer conditionat ca aici si in plus sunt multe muste si tantari, aglomeratie mare de masini, cu care m-am desobisnuit.

Un alt lucru, de care ma leaga de Albuquerque este ca acesta este un oras turistic, cu multe locuri de agrement. Potzi sa faci o plimbare dealungul lui Rio Grande cu bicicleta sau chiar cu pluta. Aici se oraganizeaza in fiecare an, in luna octombrie, festivalul international al baloanelor. Iarna poti merge pe muntele Sandia la schi, la o departare de cca. 30 minute cu masina, sau cu telefericul, care este cel mai lung din lume. Numai ca aceste placeri te costa foarte mult. O urcare cu telefericul, de persoana te costa 50 dolari.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Eclipsă totală de soare

Fri Aug 1, 8:47 AM ET (foto REUTERS)O eclipsă totală de soare a fost menită să fascineze vineri, 01.08.2008, milioane...

Închide
52.55.214.236