caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Secundele mele



 

Amintiri despre Dan Mizrahy

de (2-3-2010)

În 25 februarie s-a stins din viaţă la Bucureşti, oraşul în care se născuse în 28 februarie 1926, s-a stins din viaţă, la 25 februarie, mult îndrăgitul pianist Dan Mizrahy . A fost înmormântat, a doua zi, 26 februarie, la Cimitirul Belu Spaniol (al evreilor de rit sefard) Numeroşi admiratori şi prieteni s-au alăturat rudelor pentru a-şi lua adio de la marele dispărut. Era pe drept considerat o figură de seama a artei interpretative româneşti din secolul XX. Dan Mizrahy a rămas in memoria multor generaţii de melomani, mai cu seamă ca ambasadorul muzicii compozitorului evreu-american Gerorge Gershwin (1898-1937), în România. Gershwin , compozitorul care a făcut fuziunea intre elementele melodico ritmice ale jazz-ului american şi formele muzicale clasice. Rhapsodie in blue ( New York,1924) pentru piano solo si jazz band, este o lucrare vizionară in literatura muzicală, care a influenţat puternic dezvoltarea muzicii, in general, şi a celei americane in special. Gershwin

Dragostea pentru Gershwin şi lagărul de reeducare
Dan Mizrahy s-a îndrăgostit, de tânăr, de această muzică şi a cântat-o cu mare dăruire până la sfârşitul carierei. Mizrahy a simţit in accentele sincopate ale cântecelor triste ale negrilor inrudirea sentimentală cu cântecele de dor ale minunatului folclor românesc. Însă repertoriul gershwinian a lui Mizrahy nu se limita la Rapsodie, chiar daca avea o vădită preferinţă pentru ea. Dan a interpretat remarcabil integrala Gershwin, imprimată pe două CD-uri.
În anii dictaturii proletariatului a cânta muzica lui Gershwin, era sinonim cu a te declara pro-american. Era un act de curaj, de opinie libera, de rezistenţă spirituală. Dan Mizrahy l-a plătit cu internarea într-un lagăr de reeducare.
În Israel, l-am întâlnit pentru prima oară pe Dan Mizrahy, şi pe soţia sa Cici, in casa prietenilor noştri comuni pianista Gerta şi violonistul Elimeleh Eidelstein (z\’l) pe atunci membru al Orchestrei Filarmonice Israeliene. Cei doi se cunoşteau bine si aveau o mare afecţiune reciprocă. Împărţiseră aceeaşi celulă in anii \’50. Ely era Asir Zion,membru al mişcării de tineret Bnei Akiva, care fusese aspru pedepsit, purtat in lanţuri in curtea penitenciarului, pentru că postise de Yom Kipur. Dan cântase \”subversivul\” Concert pentru pian de Gershwin.
Autorităţile comuniste au îngrădit cariera lui Mizrahy, dar nu au putut stăvili admiraţia si dragostea de care se bucura. Îl iubea publicul, îl iubeau elevii, îl iubeau confraţii.

Amintirile unii prieten din copilărie şi adolescenţă
Despre copilăria şi adolescenţa lui Dan Mizrahy mi-a scris prietenul lui de demult, bine cunoscutul inginer Uzia Galili; Speriaţi pe bună dreptate de Rebeliunea legionară din 21 Ianuarie 1941 din Bucureşti, câteva familii evreieşti s-au organizat sa-si salveze copiii.
29 martie 1941 e o zi pe care am sa mi-o amintesc întotdeauna…Împreună cu prietenul meu cel mai bun din copilărie, Dan Mizrahy. Am plecat din Bucureşti cu trenul la Constanta, de acolo cu vaporul la Istambul , apoi cu trenul la Alepo şi in cele din urma cu autobuze am ajuns in 4 aprilie la Naharia, in Palestina Mandatară . Nu a fost simplu. aveam 16 ani , mă numeam Osias Rolling. Cu Dan eram prieten bun şi coleg la liceul Spiru Haret unde fusesem eram colegi de bancă. Eram foarte legaţi unul de celălalt şi eram împreună foarte mult şi in
afara şcolii. Ajunşi in Palestina am fost repartizaţi să ne continuăm studiile potrivit aptitudinilor fiecăruia .Descoperindu-se că Dan era un pianist si muzician foarte talentat a fost îndreptat către Conservatorul de muzica din Ierusalim. Eu am fost admis la şcoala Max Pine, locuind la Kibuţul Habachrut, acum Glil Yam .Ne mai întâlneam din când in când,până ce Dan – după război – s-a întors in România …şi fiecare şi-a continuat cariera. Ne-am revăzut după mulţi ani când Dan a vizitat Israelul. Revederea noastră, în 29 martie 2007, când după 66 de ani, am revenit la Bucureşti, a fost un eveniment de neuitat! Atunci am avut ocazia sa reînnoim relaţiile cu Dan si cu soţia sa Cici. Am urmărit ultimele luni de suferinţă ale lui Dan, dar tot timpul am sperat că vom mai avea ocazia de fi impreună…Mi-e greu să accept că Dan Mizrahy nu mai e cu noi, dar sufletul lui va fi mereu cu mine.

Amintirile unui prieten din tinereţe

Un alt prieten de demult a lui Dan Mizrahy e marele regizor de filme Andrei Călăraşu. Amintirile lui datează perioada postbelică: Filme, filme, filme.
când vedeta vremii, superba actriţa Aurelia Sorescu era soţia lui Dan Mizrahy.
L-am cunoscut in 1954 când turnam filmul \”Şi Ilie face sport\” in care am distribuit-o si pe Aurelia Sorescu. Dan venea pe platoul de filmare in fiecare zi, Noi filmam la Buşteni şi la Predeal. Încet – încet ne-am împrietenit. Trebuie să spun că mi-a dat şi câteva acorduri muzicale pentru filmul realizat. În 1982, l-am cooptat in filmul despre Purim realizat pentru Israel, iar in 2002 l-am filmat pentru Televiziunea israeliană in studiourile din Ierusalim pentru a-l face cunoscut si celor din Tara Sfântă. Am fost prieteni buni cu Dan Mizrahy, ne iubeam ca fraţii. Era un om aparte. În ultima vreme suferit mult. Dumnezeu sa-l odihnească!

Confraţii din România deplâng moartea lui Dan Mizrahy
Stingerea din viaţă a pianistului Dan Mizrahy a întristat lumea muzicală românească.
Compozitorul Theodor Grigoriu declară : Este într-adevăr o ştire deosebit de tragică. L-am numit pe dragul meu prieten de o viaţă „cel mai iubit dintre pământeni”. Oricum , dintre pământenii muzicieni. Nu putem explica ce însemna căldura unui om, ce însemna apropierea de el, ce însemna să-l admiri fără să scoţi o silabă….E o pierdere mare pentru muzica românească, pe care el a slujit-o intr-un fel colosal de original, reuşind sa ne facă să înţelegem şi să cunoaştem întreaga operă a lui Gershwin, pe care l-a divinizat .Era in Dan Mizrahy un dor de viaţă muzicală superioară. Muzica pe care ne-o transmitea prin harul lui cu totul excepţional. E o mare pierdere o mare văduvire de un prieten pe care l-am iubit mult,l-am stimat si am petrecut multe clipe ce nu pot fi evocate decât in lacrimi.
Muzicologul Prof. dr. Grigore Constantinescu, care a recitit cartea autobiografica a lui Dan Mizrahy \”Aşa a fost\” scrie: Vestea despărţirii de Dan Mizrahy este,
intr-adevăr, un moment care ne întunecă aceasta speranţă de primăvară pe care o trăim cu toţii .Ne despărţim de un artist care a iubit muzica şi frumosul mai mult decât orice, şi a avut un cult al prieteniei, a creat şi a lăsat oamenilor muzici deosebite şi a încântat publicul prin arta sa interpretativă. In cartea sa autobiografică \”Aşa a fost\”, Dan Mizrahy se mărturiseşte. De-abia acum înţelegem această mărturisire şi ii dorim, din inimă, liniştea pe care o merita un om nobil care şi-a iubit semenii

Pianistul Dan Grigore a scris: Pierderea lui Dan Mizrahy este o durere ireparabilă pentru cultura românească. L-am admirat de când eram copil: a fost un mare interpret, un om de o generozitate absolut fantastică. Să ne aducem aminte că l-a ajutat pe Eugen Ciceu când a fost persecutat de puterea comunistă. I-a întins o mână atunci când nimeni nu mai îndrăznea să se uite la el. Am fost martor la concertele lui, am fost prieteni, îl iubesc şi-mi va lipsi enorm.
Criticului şi muzicologul Petre Codreanu: Îmi pare rău să aud că s-a dus dintre noi un spirit, un artist un pianist şi un om deosebit, care mi-a fost prieten şi care m-a onorat cu prietenia lui. Dan Mizrahy a fost un propagator convins şi convingător al muzicii unui mare autor de spiritualitate care a fost Gershwin. Dan Mizrahy a fost şi compozitor. A compus lieduri si romanţe. A făcut sa dispară diferenţa dintre lied şi romanţă. Dan Mizrahy a fost un om care , aşa cum mărturiseşte prin cartea sa de memorii
\”Aşa a fost\”…aşa a fost şi aşa va să fie în amintirea noastră, a celor care l-am cunoscut., l-am iubit şi-l iubim.

În amintirea mea Dan Mizrahy va rămâne aşa cum l-am văzut la Bucureşti, in 2007 cântând – desigur, Gershwin – la Baraşeum; aşa cum l-am văzut la Festivalul Enescu – asistând la un concert de cameră la Atheneu, alături de Lory Walfish – şi schimbând remarci acide si pline de umor, de abia-mi reţineam râsul; Onorându-mă cu prezenţa sa la referatul din cadrul Simpozionului muzicologic şi, mai ales – parcă era ieri – la Tel Aviv la Gan HaYr mulţumit, felicitându-mă ca am adus omagiul meritat lui Mindru Katz. Ultima data am vorbit cu Dan la telefon înainte de Anul Nou. Am auzit ca era bolnav şi l-am sunat să-i urez grabnica însănătoşire. Era acasă, cum mi-a zis el \”in concediu de la spital\”. S-a bucurat nespus să schimbăm câteva vorbe în ebraică, limba învăţată in adolescenţă, pe care octogenarul se străduia să nu o uite.
Acum ne despărţim cu mare tristeţe de prietenul şi de muzicianul Dan Mizrahy.
Tanuah be shalom !

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ludovic Orban candidează la preşedinţia PNL

Printre principalele obiective pe care şi le propune actualul prim vicepreşedinte al PNL se numără şi obţinerea unui scor de...

Închide
44.210.107.64