Month: August 2010

Uncategorized

Moneda Miron Cristea

Una din aceste medalii urma să-l înfăţişeze pe Miron Cristea, primul patriarh al BOR şi prim-ministru între anii 1938-1939. Acesta fusese responsabil cu revizuirea legii cetăţeniei, prin care 225.222 de evrei, respectiv 37% din populaţia evreiască a României, aveau să fie deposedaţi de cetăţenie.

Uncategorized

Sting – artistul cameleon


La cei 58 de ani, Gordon Matthew Thomas Sumner, cunoscut sub numele de scena Sting, detine o cariera muzicala remarcabila, de peste 40 de ani. Ca muzician solo și membru al trupei “The Police”, Sting a vândut peste 105 milioane de înregistrări și a fost distins cu șaisprezece premii Grammy.

Uncategorized

Republica Moldova – ghid politic pentru idioți

[caption id="attachment_16032" align="aligncenter" width="150" caption="Ghimpu (primul din stânga), Filat și Lupu - potențiali candidați la președinție"]Ghimpu, Filat și Lupu - rivali pentru postul de președinte al Republicii Moldova[/caption]
Clasa politică și mass media din Republica Moldova, nu însă și electoratul, au intrat în febră electorală, pentru ceea ce se anunță a fi cea mai bogată toamnă de alegeri din istoria Republicii Moldova.

Pe 5 septembrie va avea loc un referendum de amendare a Constituției prin introducerea alegerilor prezidențiale directe. În cazul unui vot pozitiv, indicat de toate sondajele de opinie, ar urma să fie convocate alegeri prezidențiale și parlamentare pe 14 noiembrie, urmate de un foarte probabil al doilea tur de scrutin prezidențial.

Uncategorized

De ce e revista ACUM necruțătoare cu proștii fuduli

Cineva spunea că internetul a reușit, printre altele, să pună în legătură unii cu alții milioane de idioți. Ei bine, revista ACUM nu va fi un loc de întâlnire a idioților. Sunt destule locuri de acest fel în lumea virtuală. Uitați-vă la rubricile de comentarii nemoderate pe situri de limbă română, inclusiv la portaluri vestite și veți înțelege ce spun.

Revista ACUM nu va fi un alt loc de acest fel. Nu avem nicio obligație să găzduim inepțiile unor indivizi cu neuroni puțini, atunci când aceștia se comportă ca niște fanfaroni. E bine să-și cunoască limitele și să se comporte ca atare. Lumea în care trăim e plină de proști și asta e normal, dar ar fi o lume mult mai bună dacă acești proști nu ar fi și fuduli. Iar noi vom veghea ca acești indivizi să nu perturbeze revista ACUM.

Uncategorized

Şcolarizarea în învăţământul de stat din România a cetăţenilor de origine etnică română de pretudindeni

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) din România a făcut cunoscută prelungirea până la 3 septembrie 2010 a datei de depunere şi respectiv de înregistrare a dosarelor de înscriere a candidaţilor de origine etnică română de pretutindeni pentru învăţământul şcolar/ universitar 2010-2011.
Ca urmare a acestei decizii a MECTS ambasadele şi misiunile diplomatice române acreditate au anunţat data de 20 august 2010 ca fiind termenul limită de depunere a dosarelor de înscriere a persoanelor de origine etnică română interesate să efectueze studii universitare în România începând cu anul 2010-2011.

Uncategorized

Brandul de ţară: obsesii mai vechi şi mai noi


Nu vor veni în masă turiştii în România doar pentru că aici s-a născut Eliade. Trebuie ceva mai mult. Oferta ar trebui să vină dinspre prezent spre trecut. Or, prezentul românesc e golit de sens, e o continuă orbecăire înspre toate punctele cardinale deodată. O imensă risipire de energii. După proiectul aderării la NATO şi UE nu a urmat nimic. Sau poate doar relaxarea tâmpă a celui care crede că e suficient să se afle într-un colţ la masa bogaţilor. Umblăm goi prin piaţa publică asemenea împăratului din basm şi credem că suntem înveşmântaţi în cele mai preţioase straie pe care le-a văzut Europa vreodată.

Uncategorized

O zi pe munte

[caption id="attachment_15794" align="aligncenter" width="150" caption="Pe culme"][/caption]
Mă aflu în landul Salzburg la Bad Gastein, staţiune balneo-climaterică străjuită de versanţii înalţi şi abrupţi ai lui Graukogel. Şi de această dată, “ Pentru că este acolo !” muntele îmi oferă cura de dezintoxicare din care-mi renaşte sufletul.

Uncategorized

Mihai Eisikovits povesteşte



Pe Mihai Eisikovits, din Baia Mare, cititorii revistei Acum îl cunosc atât ca protagonist al articolelor Papirene kinder şi Amintiri despre colonelul Reviczky, cât şi în calitate de cronicar cu creionul şi – mai nou – cu condeiul, al vieţii din detaşamentul de muncă şi prizonieratul sovietic. De curând am primit o scrisoare în care prietenul meu nonagenar relatează, cu multă savoare, o întâmplare din anii postbelici.

Uncategorized

Bursă în Marea Britanie pentru manageri culturali români

Fundaţia Gabriela Tudor din Bucureşti, în parteneriat cu Fundaţia Raţiu din Marea Britanie, lansează concursul pentru Bursa ‘Gabriela Tudor’ în Management Cultural pentru anul 2011.

Gabriela Tudor Foundation from Bucharest, in partnership with the Ratiu Foundation from the United Kingdom, is launching the call for applications for the ‘Gabriela Tudor’ Grant in Cultural Management for the year 2011.

Uncategorized

Catastrofismul

In ultima vreme, primesc de la diferiti amici si cunostinte o sumedenie de articole despre un nou sfarsit al lumii sau trecerea, printr-un alt cataclism, intr-o noua era. Tot ce circula pe net e in legatura cu luna a douasprezecea din 2012.

Uncategorized

Cazul lui Tőkés cu isteria naționalist paranoidă

Am mai scris despre isteriile naționaliste din presa politica și românească provenite din nimicuri. Este departe de mine faptul de a-l apăra pe László Tőkés, cu a cărui activitatea politică în general nu simpatizez. Fac acest lucru mai ales din cauza prozelitismului religios pe care îl introduce în discursul politic (maghiar) și din cauza abordarii unilaterale maghiare a unor chestiuni spinoase (ex. istoria). Însă ce s-a întâmplat în ultimele zile în legătură cu cele zise de el la Tusványos est trist dar și de-a dreptul caraghios. Este un exemplu extraordinar care arată cum se joacă cu politica etnică în București, cum se folosesc unii de chestiunea maghiară pentru a scoate capital politic, dar mai ales pentru a ataca pe eternii inamici, Băsescu și PDL (cu care iarăși nu pot zice că aș simpatiza).

Uncategorized

România – o țară de analfabeți politic?

La scurt timp după deshumarea cadavrelor lui Nicolae și Elena Ceaușescu, a fost publicat un sondaj de opinie realizat de IREX, al cărui director este sociologul și fostul “guru” al PSD, Vasile Dâncu, cu privire la atitudinea populației României față de fostul cuplu dictatorial.

N-am să intru în detalii, le puteți afla din articolul domnului Dâncu http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/nimic-nu-este-mai-imprevizibil-decat-trecutul-49176.html, am să mă leg doar de un singur rezultat, anume acela în care 68% dintre cei chestionați răspund că sunt de acord cu enunțul că în principiu comunismul a fost o idee bună, aplicată prost de oameni.

Back To Top