Nu am nicio simpatie pentru cetățeanul euro-entuziast dinainte de 2007, devenit eurosceptic sau chiar eurofob după acea dată. De ce? Pentru că așa cum acest cetățean (generic) ar vrea să muncească precum în socialism și să traiască precum în capitalism, tot așa el s-a așteptat ca aderarea la UE să însemne doar avantaje, în esență “să ne dea”, să ne protejeze de ursul de la răsărit iar noi să ne prefacem că zicem ca ei și facem ca noi, unde e valabilă regula de aur “las’că merge și așa”N
Poezii de Ion Burnar
doar într-o dimineaţă
de nu mai sunt la locul ştiut
auziţi cum bate-n pieptul vostru
o inimă mai puţin.
Împotriva inerţiei?
De sus îmi faci semne disperate să mă întorc.
Dar cum?
Împotriva inerţiei?
TEMA SĂPTĂMÂNII: Pogromul din București în desenele lui Marcel Iancu
TEMA SĂPTĂMÂNII: Pogromul din București în desenele lui Marcel Iancu
TEMA SĂPTĂMÂNII: Pogromul din București în desenele lui Marcel Iancu
TEMA SĂPTĂMÂNII: Pogromul din București în desenele lui Marcel Iancu
TEMA SĂPTĂMÂNII: Pogromul din București în desenele lui Marcel Iancu
La locul accidentului
TEMA SĂPTĂMÂNII: Pogromul din București în desenele lui Marcel Iancu
In Memoriam Jiri Dienstbier: Conceptul disident al libertatii
Jurnalist de mare calibru, distins intelectual si respectat diplomat, primul ministru de extrerne al unei Cehoslovacii devenita libera si democratica prin revolutia de catifea din noiembrie 1989, Jiri Dienstbier a fost unul din campionii Primaverii de la Praga. A incetat din viata, pe 8 ianuarie 2011, in varsta de 73 de ani
Consecințele tragice ale lui “las’că merge și așa”
Acum câteva zile, jurnalul London Evening Standard titra: “Mother and son electrocuted”
Partidele politice sunt principala sursă de corupție din România
Văd că se evită cu obstinație discuția despre transparența banilor/surselor de finanțare care intră în partide (y compris PDL). Banii “sponsorizează” partidele (total netransparent). Partidele “sponsorizează” cu funcții și posturi1 (total netransparent). Acesta este cercul vicios pe care nimeni nu vrea să-l mângâie pe creștet (cu un control al Curții de Conturi sau o Lege a finanțării partidelor), să-l transforme în pătrat.
Marcel Iancu – evreu și sionist (2)
In Romania, in intervalul dintre cele doua razboaie, activitatea lui Marcel Iancu este deosebit de prolifica, in arhitectura, arta, publicistica. Dar anii 30 devin sumbri, antisemitismul incepe sa se manifeste, iar Marcel Iancu se simte strain in tara sa de bastina.
In 21 ianuarie 1938, guvernul Goga-Cuza decreteaza legile rasiale, iar evreii din Romania se vad nevoiti sa depuna cerere pentru revizuirea cetateniei, sustinuta de documente. Ca urmare a acestor masuri antisemite, o treime din populatia de origine evreiasca este privata de cetatenia romana. Marcel Iancu prezinta cererea de revizuire, insotita de petitia din 9 mai 1923 si de livretul militar, deoarece solicitantii trebuiau sa demonstreze ca au satisfacut legea recrutarii.
Hruba
„Fetelor, dar aici e un frig de hrubă.
Băiatului ăstuia o să-i îngheţe şi puţinul suflet rămas.”
Ce margine…
Ce margine de lume te-a creat
De poti sa fii atita de frumoasa
Din ce paduri cu frunza matasoasa
Ori din ce ape verzi te-ai intrupat
Poezii de Gheorghe GRIGURCU
Deasupra Amarului Târg
soarele se mişcă
de trei ori mai încet
decât în alte locuri
Pastel
În biblioteci nu mai e loc
Pentru nici o carte cu piraţi
Hoţii de statui sunt condamnaţi
Să ridice altele în loc.
Un cadou de la Europa
Am văzut prin gaura cheii, da’ nu spun!
Indicaţii la filmări
TEMA SĂPTĂMÂNII: Fantezii culinare
TEMA SĂPTĂMÂNII: Fantezii culinare
A văzut cineva blonda cu cochilii?
Alianţă politică
TEMA SĂPTĂMÂNII: Fantezii culinare
Te crezi la psihiatru?
TEMA SĂPTĂMÂNII: Fantezii culinare
Odiseea lui Bambi
Bambi, îndrăgitul personaj creionat de Walt Disney a împlinit de curând 87 de ani. “Prinţul pădurii” ale cărui primi paşi în viaţă sunt urmăriţi cu aceeaşi pasiune şi emoţie nestăvilită de la o generaţie la alta s-a născut în Viena, iar părintele său este scriitorul Felix Salten. Vă propun să-i urmărim odiseea, drumul lung şi plin de neprevăzut care a depăşit graniţele pădurii, adâncindu-l în hăţişurile unei lumi sfâşiate şi transfigurate de război, pentru a-l readuce în sufletele copiilor de pretutindeni şi de a deveni peste decenii un simbol al frumuseţii şi libertăţii necondiţionate a vieţii.
Un român din Canada a fost recompensat pentru eroism – interviu cu George Rusu
DACA NU EȘTI PREZENT LA MASA NEGOCIATORILOR, PROBABIL EȘTI PE MENIU
Marile puteri ale lumii au fost si raman suspicioase unele fata de altele. Ele jongleaza pentru putere, dominatie si acces la resurse naturale. Vizandu-se ca potentiali dusmani, marile puteri existente au relatii bazate pe neincredere, vigilenta si insecuritate. Inevitabil, noi centre de putere se creaza, aliante se destrama si se reasambleaza. Frecvent, puterile emergente sunt revizioniste: nu accepta „ordinea” precedenta la organizarea careia care nu au participat, se considera „nerespectate” de puterile existente si aspira sa schimbe ordinea mondiala intr-o forma care sa reflecte noul lor statut.
Revista ACUM: face exact ce scrie pe ambalaj
M-am obișnuit de mult cu acuzațiile de “vânzare” la adresa redactorilor Revistei ACUM: “cine vă plătește” e refrenul cunoscut al acelora care nu se pot împăca cu gândul că noi scriem aici DOAR ce ne dictează conștiința.
Deoarece edităm publicația pe baze strict voluntare, acest lucru ne permite o independență maximă. Consecința este că nu avem nicio agendă ascunsă, iar articolele noastre spun exact ceea ce rezultă din citirea lor.
Și totuși, nu este la fel ”peste tot”!
De ce mi-am amintit tocmai acum de aceste două episoade? Pentru că vinerea trecută, un fost deputat laburist, David Chaytor, a fost condamnat la un an și șase luni închisoare pentru fraudă. Mai precis, el prezentase de-a lungul anilor chitanțe false pentru cheltuielile suportate în exercitatea funcției de deputat, încasând în mod fraudulos peste 20.000 lire sterline. Alți câțiva deputați în Camera Comunelor și doi membri ai Camerei Lorzilor sunt în așteptarea proceselor lor sub acuzații similare.
Clujul – “un oraş românesc de provincie”?
Deunăzi cineva mă soma să renunţ „la standardele oraşului românesc de provincie în care trăiesc”. Mi-am amintit că în urmă cu câţiva ani, la câteva zile după Paşti, am filmat la Hârlău, un orăşel molcom moldovenesc cu oameni prietenoşi care stăteau în faţa porţilor, ne salutau cu „Hristos a înviat!” şi ne îmbiau la un pahar de „vin zmeurică”, aşa cum se cuvenea să primeşti nişte oaspeţi, chiar necunoscuţi. În zorii veacului XXI, oraşul care pe vremea lui Ştefan cel Mare fusese capitala Moldovei, se suprapunea perfect peste imaginea (în grădinile tihnite înflorise liliacul şi în curtea bisericii domneşti, o şopârlă de smarald se odihnea pe o piatră) pe care mi-o făcusem despre un oraş de provincie. Oare a ajuns şi Clujul un oraş de provincie? Vă propun un periplu clujean cu câteva popasuri şi incursiuni în timp prin care voi încerca să demonstrez răspunsul: Clujul nu este „un oraş românesc de provincie”, deşi n-a fost şi nu este capitala României. A fost şi continuă să fie Capitala Transilvaniei.
Discreta lovitură de stat de la Casa de Sănătate
Casa Naţională de Sănătate este, după cum se ştie, organizaţia care administrează banii (nu puţini) pe care sunt obligaţi să-i plătească toţi salariaţii şi cea mai mare parte a pensionarilor pentru a avea parte de asistenţă medicală „gratuită”. Ghilimelele sunt necesare pentru a fi evident că, pentru cei 2.500 lei pe care îi plăteşte anual un angajat cu salariu mediu (10,7% din venitul brut), ceea ce primeşte în schimb este, de regulă, extrem de scump.
“A început de ieri să cadă câte un fulg…”
Ungaria – în focul criticilor europene din cauza noii legi media
Ungaria, care în urmă cu câteva zile a preluat preşedinţia Uniunii Europene, se află în centrul unui tir încrucişat de critici din partea statelor UE, a organizaţiilor internaţionale şi de apărare a drepturilor omului, a organizaţiilor profesionale de ziarişti din propria ţară şi din străinătate. Cauza – noua lege media, adoptată cu o mare majoritate de voturi de parlamentul de la Budapesta.
Şamanism peronist: Alianța “Noii Drepte-Stângi” din România
N-am facut-o pana acum, dar simt nevoia sa o spun. In 2002 am primit Premiul “Bratianu” al Partidului National Liberal. Decizia de acordare a acestei prestigioase distinctii era semnata de figuri importante ale PNL. Intre altii, Alexandru Paleologu. Nu ma indoiesc ca, daca ar fi fost intre noi, domnia sa ar fi protestat in aceste zile.
“Ajuns pe acoperiş, să am grijă şi de mine!”
“E în vacanță prin Statele Unite sau Canada”
Într-o recentă apariție televizată, președintele Partidului Național Liberal (PNL), Crin Antonescu, răspunzând sumar criticilor lansate de colegul său, senatorul Raymond Luca, împotriva preconizatei alianțe cu Partidul Conservator (PC), critici conținute într-o scrisoare deschisă publicată în exclusivitate în revista ACUM, http:///acum.tv/articol/23760, spunea despre Raymond că “E plecat în vacanță Statele Unite sau Canada”.
Îl propunem pe Raymond Luca lider al Partidului Naţional Liberal
Acest editorial apare exact în ziua în care Delegaţia Permenentă a Partidului Naţional Liberal (PNL) – forul de conducere a partidului se întruneşte să voteze asupra propunerii conducerii executive – Biroul Permanent Central – de formare a unei alianţe cu Partidul Conservator (PC), al cărui lider de facto este Dan Voiculescu, intitulată Alianţa de Centru-Dreapta.
Îl asigurăm pe liderul PNL, Crin Antonescu, că nu e vorba de nicio conspiraţie împotriva domniei sale. Senatorul Raymond Luca i-a scris o scrisoare în ziua de 5 ianuarie, imediat după anunţarea intenţiei de formare a noii alianţe, în care-şi argumenta opoziţia faţă de o astfel de mişcare politică.
Marcel Iancu – evreu și sionist (1)
Intre 12 si 14 decembrie 2010 a avut loc la Ierusalim o conferinta internationala pe tema “Avangarda romana intre Bucuresti, Paris si Tel-Aviv”. Organizata de Universitatea Ebraica din Ierusalim (Centrul de studii al evreilor din Romania), in colaborare cu Institutul Cultural Roman din Tel Aviv, conferinta s-a bucurat de participarea unor istorici de arta si literatura din Romania, Israel, USA, Elvetia, Suedia, Franta, si de prezenta unor cercetatori care, de-a lungul anilor, si-au manifestat interesul pentru avangarda, desi veneau din sfere de activitate diferite. In cadrul acestui simpozion, la care am avut onoarea sa fiu invitat, am prezentat o comunicare cu titlul “Marcel Janco- Jewish Identity and Zionism”. Probabil ca, in viitorul apropiat, expunerile vor fi adunate intr-un caiet de studii, care va fi editat de Universitatea din Ierusalim.
Lupu “spală” Rusia de păcate
La doar câteva zile de la intrarea în funcţia de spicher al Parlamentului şi respectiv de la preluarea interimatului pentru şefia ţării, liderul democraţilor, Marian Lupu, a transmis semnale clare despre viitoarea orientare externă a coaliţiei de guvernare de centru-dreaptă. Se pare că aceasta va fi mai echilibrată, iar alianţa cu PL şi PLDM va însemna orice tip de continuitate, dar cu excepţia formulării dialogului şi retoricii faţă de Moscova. Anume acest aspect va suferi transformări majore, iar primele ecouri au răsunat atunci când spicherul Lupu a demarat campania de purificare a imaginii factorului rusesc, acordând aprecieri exagerat de înalte atitudinii imparţiale a Rusiei faţă de R. Moldova.
TEMA SĂPTĂMÂNII: Fantezii culinare
România, din nou discriminată şi cu onoarea nereperată
Se fac reglaje fine ale sistemelor, previziuni macroeconomice, lumea e supărată rău că nu prea avem şanse să intrăm în Schengen. Din nou, conspiratorii marginalizează România, această patrie întru totul perfectă, ideală. Punând cap la cap aceste imagini, multiplicându-le şi înmulţindu-le cu celelalte 364/363 de zile ale anului, nu reuşesc să înţeleg de ce ar trebui să fim în interiorul spaţiului Schengen sau de ce e necesar să nu mai fim monitorizaţi de la Bruxelles. Orice tip de presiune pe care Europa o poate exercita asupra României trebuie exercitată din plin. Altă soluţie nu există. Incapabili să ne punem ordine în ogradă, sclavii discursurilor pompoase, ne umflăm inutil în pene în vreme ce în jurul nostru realitatea se descompune; ce se poate face când în interiorul unui stat nu mai există nici voinţa şi nici putinţa de a impune normalitatea?! În cel mai fericit dintre cazuri, când are cine să preseze din afară, ar trebui să fim recunoscători că nu suntem, odată în plus, lăsaţi de capul nostru, să eşuăm aşa cum adesea am dovedit că putem eşua în ultimii douăzeci de ani.
CE E DE FĂCUT CU „ROMÂNOIZII”?
Cercetător specializat în istoria slavilor, în unul dintre studiile sale către istoricul, politologul și publicistul moldo-rus Serghei Ehrlich avansează – fără a se gândi la repercusiuni – termenul „românoid”, perceput de mulţi ca un analog al cuvântului jignitor „ovreu” adoptat în limba română.
Puțină demografie. Și câți locuitori va avea România în anul 2050
Cateva prognoze de mare interes despre evolutia demografica a Romaniei si previziunea pentru 2050. Ele sunt oferite de prof.dr. Vasile Ghetau Directorul Centrului de Cercetari Demografice a Academiei Romane (preluat dupa www.gandul.info).
O decizie inevitabila: Voi returna Premiul “Ion I. C. Bratianu” al PNL
Exista momente cand a nu reactiona inseamna sa te injosesti. Din ratiuni pe care le-am explicat in articolul despre “Samanismul peronist”, privesc alianta dintre actualul PNL si PC drept o capitulare a lui Crin Antonescu si a colegilor sai in raport cu un partid-televiziune cu certe radacini si afinitati in zone pe care le consider responsabile pentru dezastrul tarii in veacul douazeci si in acest veac. Mai mult, formarea iminenta a unei “Aliante de Stanga-Dreapta” care sa includa si PSD-ul condus de Victor Ponta (dar controlat si “indrumat” din umbra de Ion Iliescu) , anuleaza, din punctul meu de vedere, credibilitatea actualei conduceri PNL din perspectiva autenticelor valori liberale.
Carol Iancu – „Alexandru Şafran şi Şoah-ul neterminat din România. Culegere de documente (1940- 1944)”
În anul 2010, Editura Hasefer a publicat un volum în limba română „ALEXANDRU ŞAFRAN şi Şoahul neterminat în România. Culegere de documente (1940- 1944)”şi respectiv traducerea sa în limba franceză “ALEXANDRE SAFRAN et le Shoah inachevé en Roumanie. Recueil de documents (1940-1944)”sub semnătura renumitului istoric francez de origine română Carol Iancu, cu o prefaţă de dr. Aurel Vainer.
Şi-a fost un fulger…
Eu am venit pe lume
cu un ţipăt
şi nimeni n-a văzut
drapelele de luptă
fluturând
pe câmpiile pline de cruci…
Alb şi dureros
Ochiurile de sârmă de la gard
Pline sunt acum de promoroacă
Parc-au trecut nişte zâne şi-n joacă
Au mânjit ulucile cu fard.
Grindină
Cerul naşte grindina
Din atmosfera îmbâcsită cu larma vocilor noastre.
Ne loveşte la întâmplare, nu după fapte.
Doamna aceea mergând
Ave, ave, pax vobiscum, îmi vine să strig
dar mă opreşte un minimum de decenţă când văd
rochia tivită cu fir de aur a morţii
TEMA SĂPTĂMÂNII: Iarna în jurul lumii
Minţit şi furat în acelaşi timp
La revenirea din croazieră, Coco era vădit schimbat
TEMA SĂPTĂMÂNII: Iarna în jurul lumii
Băsescu are un caracter dezgustător și PNL n-are nevoie de PC
Nu pentru a continua o luptă absurdă şi inutilă cu un caracter dezgustător – l-am numit pe preşedintele Băsescu – ci pentru că aşa este drept, aşa este liberal, aşa este curat.
Cine poate zice că am mâinile murdare?
TEMA SĂPTĂMÂNII: Iarna în jurul lumii
Momentul inventării tradiţiei cadourilor substanţiale
TEMA SĂPTĂMÂNII: Iarna în jurul lumii
Senatorul PNL Raymond Luca contestă alianța cu Partidul Conservator
Nu inteleg de unde graba de a ne alia cu PC, sau cu oricine altcineva. Ce rezolva acest lucru? O atitudine mai binevoitoare a moderatorilor de la Antena 3 fata de dvs / PNL la schimb cu locuri eligibile pentru conservatori la viitoarele alegeri? Oricum o atitudine binevoitoare o aveati / aveam si oricum nu (prea) conteaza, asa cum s-a vazut in ultimele exercitii electorale.
“Delirul lui Traian Băsescu” – declaraţia lui Andrei Marga, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj
Declaraţia profesorul Andrei Marga, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, dată publicităţii în urma promulgării Legii Educaţiei şi discursul preşedintelui Băsescu, legat de acest eveniment.
… şi ai vreo dovadă?
TEMA SĂPTĂMÂNII: Iarna în jurul lumii
Un potop biblic lovește nord-estul Australiei
Australia, cel mai uscat continent a cunoscut in ultimele zile efectele unor inundatii nemaicunoscute de cateva decenii.
TEMA SĂPTĂMÂNII: Iarna în jurul lumii
După pensionare, amiralul îşi descoperise o nouă pasiune
Cota majorată de TVA îi va afecta pe toți britanicii
Începând cu data de 4 ianuarie 2011 pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a intrat în vigoare cota majorată de 20% pentru taxa pe valaorea adăugată (TVA), vechea cotă fiind de 17,5%.
Primele prognoze indică deja că vânzările cu amănuntul vor scădea, iar opoziția Laburistă a început să exploateze din punct de vedere politic această majorare.
Dan David – „Cerşetorul de timp”
Editura Lulu Publishing Inc. a publicat în anul 2010 volumul de versuri „Cerşetorul de timp” semnat Dan David.
România are nevoie urgentă de un model de țară
Dupa 21 de ani, Romania nu are un model de tara. Nu stim incotro ne indreptam. Chestiunea aceasta este cea mai putin procupanta pentru cei ce fac politica, dar si pentru ceilalti.
România-Franța: motivele răcirii
In ultimul an, relatia dintre Franta si Romania s-a degradat semnificativ. In ianuarie presedintele roman Traian Basescu vorbea despre parteneriatul strategic cu Franta ca despre un model de dezvoltare a relatiilor bilaterale. Seful statului facea din intrarea in Schengen, prioritatea zero a politicii externe. 12 luni mai tarziu Franta, partenerul strategic, este principalul opozant al extinderii spatiului Schengen catre Romania si Bulgaria. Mai mult, oficialii francezi fac azi declaratii in care vorbesc despre coruptia persistenta din Romania (desi pina acum Franta nu insistase pe dosarele de coruptie si pe Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie), iar vara acestui an a fost marcata de un episod tensionat intre Bucuresti si Paris, atunci cind Franta a decis sa mediatizeze repatrierea romilor romani.
Președintele Parlamentului – șef al statului prin puterea legii
Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, exercita interimatul functiei de Presedinte al Republicii Moldova ope legis (prin puterea legii), fara a mai fi necesara consumarea unei proceduri parlamentare speciale. Aceasta interpretare vine in consonanta cu principiul asigurarii continuitatii exercitarii atributiilor de sef al statului. Prin urmare, Presedintele Parlamentului devine automat Presedinte interimar.
Tăiem porcul la Chicago! O știre face ocolul presei din România…
O stire face ocolul presei din tara. Niste romani au taiat porcul de Craciun. S-a intamplat la Chicago -SUA.
Istoria ieri şi azi: faptele „aşa cum au fost” şi tentaţia falsului
Autorii primelor scrieri oamenilor şi faptelor din trecut şi-au legitimat consemnările prin clamarea adevărului celor consemnate, demonstrat prin invocarea unor mărturii care să pară credibile potenţialilor cititori, a inspiraţiei divine sau a unor experienţe personale care i-au pus în contact nemijlocit cu realităţile descrise.
Crăciun la Botoșani
Dan David Prize 2011
Dan David Prize 2011 ofera anual douăzeci burse de studiu in valoare de 15.000 dolari pentru studenti doctoranzi şi pentru studenti postdoctoranzi cu merite exceptionale în domeniul ales.
Recomandări pentru cârcotașii naționaliști și nostalgicii comuniști
O proporție importantă a criticilor revistei ACUM sunt naționaliști și comuniști. Refrenul lor: revista ACUM este “anti-românească” și deformează până la caricatură “realizările” epocii comuniste.
Starea de spirit a acestor critici este una de frustrare. Certitudinilor, ce-i drept mizerabile, ale perioadei de dinainte de 1989, li s-a substituit dezordinea (în sens larg) sau chiar haosul caracteristic anilor de democrație (originală sau nu, asta e altă discuție) din România.
Canonul libertății: “Religiile politice” de Eric Voegelin
A sosit din plin momentul ca discutiile in jurul dictaturilor totalitare ale veacului al XX-lea sa iasa din amatorism, sa intre cu adevarat in zona expertizei. Este nevoie de racordarea faptelor (pe care, fireste, trebuie sa le cunoastem, sa le examinam, sa le explicam, in primul rand prin accesul neingradit la arhive, deci nu pe baza unui impresionism steril) la lumea ideilor din care s-au inspirat militantii noilor credinte. Mai mult, este nevoie de o deconstructie a substratului doctrinar si emotional, a matricii paleo-simbolice (termenul a fost propus de Alvin W. Gouldner) a ideologiilor radicalismului universalist ori particularist.
Contribuabilul român, faţă cu statul
Relaţia cetăţeanului cu statul, cea de contribuabil, este în principiu una similară cu cea dintre un plătitor şi un furnizor de servicii. Eu plătesc cât îmi cere, în schimb el furnizându-mi ordine publică, condiţii favorabile desfăşurării activităţii economice, asistenţă medicală, acces la justiţie etc. Când furnizorul de servicii este privat, el face, de regulă dar şi în fapt, tot ce-i stă în putinţă ca eu să pot plăti cât mai uşor. Asiguratorii sunt în stare să vină şi acasă, furnizorii de telefonie mobilă au contracte cu toate băncile mari, astfel încât să nu trebuiască să mă deplasez mai mult de 5 minute (asta dacă nu am chef să plătesc prin internet), şi exemplele pot continua. Că odată ce ţi-au luat bănuţii, unii dintre ei se poartă ca-n codru, e altă istorie.
Attic Arts 2011
Attic Arts este un program de rezidenta la Institutul Cultural Roman din Londra, care ofera profesionistilor de cetatenie romana din diferite discipline umaniste 2 luni de rezidenta in urmatoarele domenii: arte vizuale, curatoriat si critica de arta, muzeologie/muzeografie; muzica si muzicologie; jurnalism; traduceri; cercetare si documentare; arhitectura, urbanism si design; literatura si critica literara; dans, artele spectacolului, film si critica de specialitate; patrimoniu cultural; management cultural; stiinte sociale (economie, psihologie, relatii internationale, drept, stiinte politice, sociologie, filozofie, istorie si istoria ideilor etc).
De gustibus (non) est disputandum
Mai raman zeci de vanzatori, angajati comerciali atingand produsele alimentare fara manusi ca pe niste obiecte invechite.
REŢETĂ GARANTATĂ PENTRU UN AN MAI BUN
Se serveşte zilnic, cu bucurie, alături de o ceaşcă de cafea în fiecare dimineaţă !!!!
Coardă cu mac sau nucă
Parcajul subteran din Piaţa Universităţii între necesitate şi nelegalitate
Într-o zi de toamnă târzie priveam cu neputinţă cum erau scoase statuile din Piaţa Universităţii Bucureşti pentru a fi amplasate în parcul Izvor. Departe de istorie, într-un oraş din ce în ce mai desfigurat…
Acum câtva timp Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional lansa „Cartea neagră: distrugerea patrimoniului arhitectural şi urbanistic din România: [Bucureşti, 1990 – 2009]” (autori: Hanna Derer, Peter Derer, Dan Lungu, Dana Mihai, Andrei Pippidi).
Oare nu suntem martorii pasivi ale distrugerilor patrimoniului arhitectural şi urbanistic în condiţiile în care mai sunt cartiere în Bucureşti fără canalizare şi fără străzi asfaltate?
Israel: Triumful democrației, sau prostia președintelui Katzav?
Dupa cinci ani de actiuni judiciare, schimbari de directie dramatice, zvonuri si presupuneri, s-a pronuntat verdictul in procesul fostului presedinte al Israelului, Moshe Katzav. Completul de judecata, condus de George Kara, l-a gasit pe Katzav vinovat de doua violuri (savirsite asupra aceleiasi subalterne, in perioada in care era ministru al turismului), de acte indecente, cu utilizarea fortei fizice (o reclamanta din ministerul turismului si alta din timpul mandatului prezidential), hartuire sexuala (doua victime, in perioada prezidentiala), obstructionarea justitiei, cu presiuni asupra martorilor, in timpul anchetei politiei.
Koko nu ştia doar să vorbească!
TEMA SĂPTĂMÂNII: Iarna în jurul lumii
De ce am nevoie de timpul tău
Hai să oprim „mica bârfă” despre români şi Romănia şi să facem ceva pentru noi, pentru ei, pentru ea.
Cine sunt câștigătorii și perdanții noii guvernări de la Chișinău
AIE a renascut in “AIE 2″: perdantii si castigatorii
Barbarie, poezie, adevăr
Rostirea adevarului este singura cale de salvare cand este vorba de crime impotriva umanitatii. Am primit astazi cateva mesaje legate de recenta decizie a Comisiei Europene de a respinge propunerea ministrilor de externe dintr-o serie de state est si central europene legata de condamnarea negationismului privind crimele genocidare comuniste, ca si in cazul fascismului. A-l glorifica pe Stalin este la fel de obscen ca si a-l ridica in slavi pe Hitler. A perora despre “grandoarea istorica a bolsevismului” este la fel de scandalos ca si a scrie despre “grandoarea istorica a national-socialismului”. Falsul umanism leninist se intemeia pe diabolizarea unor intregi categorii sociale osandite la exterminare. A nu recunoaste acest lucru acum, cand probele istorice s-au adunat dincolo de orice indoiala rationala, tine de o auto-indusa orbire.
“Am învăţat că omul nu s-a schimbat de-a lungul istoriei” – interviu cu scriitorul Gheorghe Schwartz
Scriitorul Gheorghe Schwartz, profesor de filozofie şi psihologie la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, a obţinut, de curând, Premiul Academiei Române pe anul 2008, cu romanul Culoarul Templier. Cartea face parte din ciclul Cei o sută, care s-a născut într-o noapte de august din anul 1985.
Gânduri, vise
Nu se mai găsesc balanţe nemăsluite în lume.
Prin talciocurile gălăgioase totul se cântăreşte la ochi.
Plăteşti cât nu face!
Oratie de nunta
Nunta nu face decat sa ne imprime senzatia de permanenta.
În pierdere de teren
Şi semne mari de întrebare
Coboară lent din depărtări
Când trenurile cer în gări
Permise de la semafoare
Gândul
poate că doar
gândul la Dumnezeu… –
da acesta poate fi considerat
bogăţie naţională…
„Zidul de zgură”
Zidul de zgura nu este doar un
simbol, o creatie mentala, poetica.
El exista aievea.
http://www.lulu.com/product/paperback/zidul-de-zgur%C4%83/14417209