O reţea de 7 miliarde?
Pentru 31 octombrie, Organizţia Naţiunilor Unite a invitat fiecare ţară să-şi desemneze un nou-născut ca fiind cetăţeanul cu numărul 7.000.000.000 al planetei.
SIONISM, ANTISIONISM, POSTSIONISM (II)
În condițiile actuale, se pune întrebarea: cine sunt evreii antisioniști? Acestei întrebări îi pot adăuga câteva întrebări auxiliare. Există o istorie a curentului antisionist în rândul evreilor? Căror orientări le aparțin evreii antisioniști? Care sunt cauzele antisionismului evreiesc? Cum luptă evreii antisioniști împotriva sionismului? Care sunt argumentele evreilor antisioniști privitoare la orientarea lor? Există și evrei nesioniști care nu sunt antisioniști și – în acest caz – care este diferența între ei și evreii antisioniști?
Viața ca un bistrou
Restaurantul ca un spatiu închis, simbol al unui univers de răscruce unde clienţii nu vin numai pentru a mânca, pentru a-şi astâmpăra setea – reprezintă un loc al alungării singurătăţii, al conspiraţiilor, al refugiului, al întâlnirilor amoroase.
Risc major de furt de identitate
În legătură cu a da sau nu CNP-ul la recensământ:
S-a ridicat problema folosirii datelor acestora în fraudarea alegerilor. Acest lucru, dpdv juridic, poartă un nume: furt de identitate.
Halloween
Sarbatorirea toamnei coincide cu instaurarea unui anotimp al tinutului de dincolo de viata, al intunericului. Deghizarea si costumele de Halloween incearca o impacare cu spiritele nedorite, un exercitiu de imprietenire cu Hades-ul.
Toamne răstignite-n cer… Poem de Valentina Bisog
Azi nu mai caut semne
ascult
cum rodeşte pământul
în trup de fecioară
flămândă
Moldovenii îl (re)descoperă pe Regele Mihai
În recentul său discurs din parlamentul României, unde a fost invitat cu prilejul celei de-a 90-a anuversări, Regele Mihai a spus, printre altele:
“Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi”.
Sticla de toamna
Iti lipesti fruntea de geamul afumat cu vedere catre Valea Plangerii,
si refuzi anii ca pe niste monede iesite din uz,
caravana nu se intoarce,
iti soptesti cu infrigurare ca ai imbatranit,
România, ţara pungilor de nailon
Deunăzi am cumpărat câteva zarzavaturi şi fructe la aprozarul* din colţ şi i-am cerut vânzătoarei să-mi dea şi o pungă în care să le pun. Mi-a întins una de nailon, transparentă şi destul de subţire: “Poftiţi!”
Am luat-o şi m-am apucat s-o desfac cu degetele, dar n-am reuşit. Apoi am încercat s-o frec între palme pentru a separa cele două foiţe, dar fără succes. Acest gest mi-a amintit de sumedenia de pungi de nailon îndărătnice la desfăcut, mai ales pe vreme de iarnă, când degetele îmi amorţiseră de frig, după orele de stat la rând pentru pâine, unt, lapte, carne sau ouă – alimente de bază de negăsit în anii „epocii de aur”.
Comuniștii, fasciștii și simpatizanții lor nu au niciun fel de legitimitate
Simpatizanții comuniști și fasciști nu pot fi tratați cu toleranță deoarece ei înșiși nu sunt toleranți și au ca scop distrugerea societăților democratice. Omenirea a făcut greșeala în secolul trecut să le acorde beneficiul îndoielii și cu toții știm ce efect a avut această naivitate.
No comment ?
Ajutaţi un tânăr medic să salveze vieţi!
Sunt românii proşti?
O ştire a cutreierat şi emoţionat România, zilele trecute, însă, fiind destul de complexă şi difuză, nu a scos imediat oamenii în stradă. Emoţiile, câte au fost, s-au consumat în faţa televizoarelor. Ştirea, preluată şi dusă mai departe de liderii opoziţiei, era că România este contributor net la fondurile Uniunii Europene. Din cauza ratei de absorbţie extrem de scăzute, România mai mult plăteşte decât încasează de la UE.
În cifre, informaţia poate fi concentrată astfel: În trei ani şi jumătate, România a atras 2,18 miliarde de euro din fondurile europene şi a plătit la bugetul UE 4,53 de miliarde de euro. Astfel, contribuţia netă a României la bugetul UE este, până în prezent, de 2,35 miliarde de euro.
De ce mă tem de greci când primesc (sau resping) daruri
Grecii au mușcat mâna care-i hrănea și au supralicitat, iar acum dau vina pe alții pentru excesele care i-au adus aproape de sapa de lemn. Imaginea unui Andreas Papandreu, tatăl actualului premier, el însuși premier în anii ’80 – ’90, cetățean american cu discurs anti-american este revelatoare pentru o anumită stare de spirit larg răspândită în Grecia.
Naționalismul, combinat cu o ortodoxie intolerantă, grefat pe un conflict anacronic cu Turcia, a contribuit la această iresponsabilizare a cetățeanului de rând, dus de nas de niște politicieni venali și corupți.
E timpul ca grecii să lase mofturile și să realizeze că singura soluție de ieșire din criză este adaptarea la un nivel de trai mai scăzut. Și să învețe proverbul românesc: calul de dar nu se caută la dinți.
DIACRITICELE ROMÂNEŞTI
Scrierea cu diacritice pe internet şi citirea acestora este o problemă destul de spinoasă, pentru că pe lângă setările care trebuie efectuate în acest scop se manifestă şi o împotrivire din partea utilizatorilor care, din comoditatea de a nu folosi facilitatea existentă în toate sistemele de operare Windows mai noi de 3.x.x., s-au complăcut în a adopta limba “romtaliană”.
Ceasul
„Nu valorează nici două parale, maestre.
O tinichea; mă mir că încă n-a ruginit.
Cineva o fi vrut să vă facă o farsă;
A reușit!”
Nathan Srauss si Natania
Palestina, in anii 1912 era o tara saraca, nici pe departe cum este Israelul in zilele noastre. Nu multi oameni se aventurau in acei ani sa calatoreasca in Palestina. Totusi, fratii Straus au vrut sa vada cu ochii lor ce au reusit zionistii sa realizeze cu sumele mari donate de ei, pentru imbunatatirea vietii in Palestina.
Muncă de teren
ARHITECTURA
ARHITECTURA
O oază mult prea îndepărtată
ARHITECTURA
”Am făcut bordura înaintea ta…„
ARHITECTURA
Oferte de muncă intergalactice
ARHITECTURA
În audienţă la şeful de personal
Discursul Regelui Mihai în fața Camerelor reunite ale Parlamentului României
Cărţi de suflet
Băsescu împinge din nou, demonstrativ!
[caption id="attachment_40634" align="aligncenter" width="150" caption="Traian Băsescu vs. Dinu Patriciu - desen de M. Mircioane"][/caption]
Preşedintele Traian Băsescu a câştigat procesul cu omul de afaceri Dinu Patriciu, după ce l-a dat în judecată pentru „minciună şi trucarea unor filme”. Sentinţa a fost dată miercurea trecută de Judecătoria Sectorului 1, Bucureşti, şi prevede plata de daune morale, de către pârâtul Dinu Patriciu, în valoare de 0,5 lei. Pârâtul mai trebuie să publice hotărârea instanţei în două ziare de tiraj naţional, în două numere consecutive. Sentinţa poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.
Israelul după Gilad Shalit
Să ne reamintim de Constantin Tănase
Carnea de lângă os e cea mai dulce
NOAPTEA NOPŢILOR
A trecut un deceniu şi ceva de când cea din urmă dintre staţiile comerciale ale ţării care foloseau codul Morse a părăsit oficial eterul, atunci când noua tehnologie a scos din uz un sistem care a fost lingua franca (limbajul internaţional) comunicaţiilor maritime încă dinainte de scufundarea Titanicului.
Dar aşijderi transmisiunilor care continuă să călătorească în Cosmos mult timp după ce sursa lor originară a dispărut, există lucruri care refuză să moară.
Horst Kohler – președintele Republicii Moldova!
În această situație de vid constituțional – țara nu are un șef de stat ales în mod contituțional de peste doi ani, situație care provoacă incertitudine, mai ales în privința relațiilor internaționale ale Republicii Moldova – fac o sugestie extravagantă: candidatura la președinție a lui Horst Kohler, fost președinte al Germaniei între 2004 și 2010.
ARHITECTURA
Din nou Catedrala. Stând strâmb la judecata cea de pe urmă
Miercuri, 5 octombrie la ora 17:00, a avut loc la Bucuresti o manifestație de protest a persoanelor care se opun finanțării din fonduri publice a construirii Catedralei Mântuirii Neamului. Protestul a fost organizat la inițiativa Asociației Umaniste Române având subiectul ,,Stop finanțării CMN din fonduri publice!”.
SIONISM, ANTISIONISM, POSTSIONISM (I)
M-am întrebat adeseori ce înseamnă sionism, precum și care este semnificația unor termeni proveniți din acest concept, indicând respingerea lui sau pierderea aspectelor lui principale. Mi-am pus și alte întrebări referitoare la această problemă care continuă să trezească interesul lumii contemporane. Cine sunt evreii sioniști și care sunt tendințele lor sociale, politice și culturale? Cine sunt adversarii lor, evreii antisioniști? Este posibilă o reunire a celor două tendințe în una singură, de dată relativ recentă, postsionismul? Există și alți sioniști în afară de evrei? Care este mobilul orientării lor? Fără să pretind că voi putea da răspunsuri complete, voi căuta să fac mici observații pe această temă.
Era mai bine pe vremea lu’ Ceaușescu (?)
Românii sunt capabili, ca orice popor, să trăiască relativ prosper într-o societate liberă. Numai că relele prezentului, care își au originea în mod covârșitor în cei 50 de ani de dictatură dinainte de 1989, nu pot fi șterse cu buretele, iar răul din mintea oamenilor nu dispare în doar 20 de ani, așa cum proorocea după căderea lui Ceaușescu ideologul Silviu Brucan. Vor mai trece destui ani până ce românii vor ajunge la concluzia că trăiesc într-o societate mai puțin rea decât cea de pe vremea lui Ceaușescu. Acum nu sunt gata să accepte cel mai mic dintre două rele.
Șerpoaica – Povestire de Bruno Ștefan (4)
”Rugaţi-vă neîncetat şi Dumnezeu o să vă ajute în orice faptă bună pe care o faceţi după voia Lui.”
Bard angajat
I-am urcat în slăvi pe mai marii lumii, cât au trăit.
Mi s-a cerut.
I-am înmormântat în acuzații, în reproșuri, când au murit.
Mi s-a cerut.
Nu mi se mai cere nimic.
Dor de România
Manelele au evadat din muzică şi s-au instalat în haine, în arhitectură, în maldărele de gunoaie din mijlocul parcurilor naţionale, în drujbe şi în termopane. Kitsch-ul acoperă ultimele bastioane ale solemnităţii şi ale decenţei. Piese de o frumuseţe elegant trasată cad în mîinile unor demolatori nu doar fără cultură, ci lipsiţi chiar şi de acea înnăscutădelicateţe în faţa purităţii simple. Unii demolează chiar construind. Demolează autenticul şi frumosul, sluţesc peisajul şi handicapează sufletele privitorilor. Natura, creaţie a lui Dumnezeu, e incendiată, braconată, furată, retezată la pămînt, lăsată să se irosească sub scaieţi. Aşa tratează mai-marii darul. Ţara-i un SRL. Al lor.
ARHITECTURA
Surse de finanţare
ARHITECTURA
Societatea “Timişoara”-Manifestare culturală prilejuită de aniversarea a 90 de ani de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României-
Consiliul de conducere al Societăţii „Timişoara“ anunţă organizarea unei manifestări culturale prilejuită de aniversarea a 90 de ani de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României.
Vă propunem o rubrică FORUM!
Dacă nu avem articole într-o săptămână, lansăm subiecte prin această rubrică şi vă invităm să comentaţi.
Un moderator va face tot posibilul să aprobe cât se poate de repede şi fără modificări ceea ce propuneţi spre apariţie!
Propuneţi, prin comentarii postate la această invitaţie, subiecte de discuţie. Cele mai bune propuneri vor fi alese imediat pentru lansare, de către redacţie.
Apus la Malibu
De ce mă privești din când în când?
Îmi vezi sufletul?
Pentru tristețea lui nu ai destulă culoare?
Două clipe, mai mult decât una! (Poem de Irina Lucia Mihalca)
În castelul umbrelor există un ritm subteran.
Șerpoaica – Povestire de Bruno Ștefan (3)
În drumurile mele pe Athos l-am întrebat de mai multe ori pe părintele Petroniu Tănase dacă ştie unde este, dar el nu mi-a răspuns. Anul trecut, înainte de a muri, Petroniu cel Smerit mi-a spus să mă duc să sărut icoana Maicii Domnului cu şerpi din Kefalonia.
Aproape coșmar
„Nici eu nu sunt viu, nu mă pot mișca,
Iar sângele m-i s-a uscat prin artere.
Am rămas cu un singur gând.
Mă torturează de mi se face milă de mine.”
2 poeme de Ştefan BOLEA
în oraş te poţi pierde foarte uşor
ei trimit puşcaşii marini să mă hăituiască
sniperi mă veghează la fiecare intersecţie
prin satelit mă urmăresc cei de la nasa
aşteptând prilejul să mă bombardeze
Floarea vietii…
Floarea vietii…
Șerpoaica – Povestire de Bruno Ștefan (2)
Când a terminat de vorbit, Elisabeta s-a transformat în şarpe în faţa tuturor localnicilor, încolăcindu-se pe mâna dreaptă a lui Cezar, lăsând asistenţa fără grai.
FERESTRE
Chemând o păpădie …
Chemând o păpădie …
Șerpoaica – Povestire de Bruno Ștefan (1)
Petroniu Tănase s-a întors singur pe Muntele Athos, iar Cezar a pornit spre România cu şarpele în jurul gâtului.
101 ani de viață! Florica Nicolescu, specialist în domeniul psihopedagogiei copilului
[caption id="attachment_39189" align="alignright" width="150" caption="Florica Nicolescu - Portret"][/caption]La Râmnicu Vâlcea, pe 7 octombrie 2011, Florica Nicolescu (născută Stafiescu), prietenă de o viaţă şi colaboratoarea Dr. Florica Bagdasar în domeniul psihologiei copilului cu dizabilităţi, împlinieşte 101 ani. Ca şi anul trecut, ziua ei de naştere va fi sărbătorită într-un mod specific secolului 21, prin video şi internet, pe Skype (La Vâlcea rude apropiate, printre care şi nepoata ei, Doina Ţetcu, biografa ei principală. De departe, fiul Floricăi, Radu Nicolescu, doctor in matematică si profesor universitar de informatică la Auckland, Noua Zeelanda, cu soţia lui, Letiţia, şi Ileana Costea, din Los Angeles, California, co-autoare a articolului.)
Amnezii 2
Multe nu mai găsim.
S-au pierdut strivite printre umerii zilelor,
Printre oasele anilor.