Month: March 2014

Uncategorized

Zbor!

Locuiesc într-o insulă. Sau poate insula sînt eu însămi, uneori în derivă, alteori lipită de continent pînă la pierderea identităţii, alteori, dar cel mai ades, încăpăţânată în calea vântului şi valurilor, nimic nu mă mişcă din apa mea. Aşa în timp, purtată am fost fără limba şi mută. Aşa în timp am uitat poveştile altora şi cuvintele lor…

Uncategorized

Poezie-primăvară

Aşa cum trec anii,
Primăverile noastre devin tot mai scurte, mai reci.
Încep mai târziu, se sfârşesc înainte de vreme.
Doar câteva zile fără zăpadă; şi dacă se pierd…

Uncategorized

Din mentă verde!

Sînt arome ce locuiesc omul pe dinăuntru. Poate se numesc amintiri. Descantate în alambicul uman, ele stau cuminţi şi limpezi în recipientul de carne. E de-ajuns un tremur şi ele fac ape, cercuri concentrice în adânc îmbrăţişate în ele însele…

Uncategorized

Groapa (ziceri)

E deştept cu P mare! // De acord! Dar despre ce e vorba? (Andrei Bacalu). // A căzut în ridicol… Cine poate să-l scoată de acolo? // După cum sînt puse întrebările, bănuieşti cam cum vor fi răspunsurile.

Uncategorized

Minuni (ziceri)

Cum funcţionează inteligenţa colectivă ? // AfganiStan şi Bran. // Nu sîntem nici mai buni, nici mai răi decît alţii. Dar sîntem diferiţi. // Copacul dă umbră şi celui care vine să-l taie (Budha).

Uncategorized

Orwellizarea Rusiei

Ţara mea, Rusia mea se orwellizeaza în faţă ochilor mei! Am impresia că noi trăim în interiorul unui coşmar al unui om cuprins de delir febril şi că acest coşmar este total inconfortabil şi seamănă groază. Absolut toate acţiunile pe care le întreprinde puterea rusească, ea le atribuie adversarilor săi…

Uncategorized

Criza ucraineană: provocări geopolitice şi preliminarii identitare (III): o istorie a cauzelor pierdute

Eşecul ultimei încercări de a edifica o structură statală care să dea corolarul politic sintezei etnice şi agregărilor sociale cristalizate la Pragurile Niprului marca restaurarea deplină a unităţii tuturor Rusiilor, revendicată ca titlu de legitimitate de toţi succesorii lui Vladimir cel Sfânt şi Aleksandr Nevski şi transpusă în fapt odată cu victoria decisivă asupra Suediei …

Uncategorized

Criza ucraineană: provocări geopolitice şi preliminarii identitare (II): fascinaţia revoluţiei şi spectrul Ruinelor

Observatorul deprins cu lecturile entuziaste asupra idealurilor de egalitate şi fraternitate postulate de Revoluţia Franceză nu poate ignora atrocităţi precum decapitarea reginei Maria-Antoanetta sau masacrele produse de teroarea iacobină, nici degenerarea autoritară drapată în cavalcade războinice prin care se rezumă experienţa Primului Imperiu Francez…

Uncategorized

Pâine de grâu

Mai apoi, după ce l-a ascultat pe nepot si s-a lămurit despre ce este vorba, i-a pus nepotului următoarea întrebare: ” Nepoate, tu vrei o pâine mai albă decât cea de grâu?” Alexandru a plecat de la Preşedinte fără să i se dea o slujbă mai bună, fără să-l fi convins pe acesta să intervină pentru nepotul lui, ceea ce i-ar fi fost, fără îndoială, uşor să facă.

Uncategorized

Derbedeii

Există o certă apetenţă pentru admiraţia faţă de derbedei. O morbidă stare de interes – ce parcurge halucinant de rapid drumul de la toleranţă la simpatie jenată şi, apoi, la fascinaţie deşănţată – face ravagii în piaţă. Într-un colţ prăfuit din Ferentari sau în prime-time, în Parlament sau în sala de clasă…

Uncategorized

Floarea reginei

Venea la ei în sat soţia regelui. // Iar de când auzise vestea asta flăcăul nu-şi mai găsea liniştea. // O ştia doar din pozele pe care le mai vedea din când în când prin ziarele iarmarocului.

Uncategorized

Când şcoala devine inutilă…

De la începuturile ei, şcoală românească a fost şi continuă să fie normativă şi nu descriptivă. Ea impune norme, ne spune ce e corect şi ce e greşit. Dacă secolele trecute, modelul acesta de a educa era perfect coerent cu societatea însăşi, astăzi, el nu numai că nu mai este actual, ci devine chiar periculos. O şcoală normativă că cea românească îşi pregăteşte beneficiarii să se comporte într-o societate statică…

Back To Top