Month: January 2016

Uncategorized

Timp liber (ziceri)

Nu orice previziune e adevărată, dar parcă poţi să ştii? // Când eşti prins cu mâţa-n sac, nu da vina pe sac. Şi nici pe mâţă… // Trecutul, ca şi viitorul, e imprevizibil. // Bunul simţ e aşa de delicat, încât se retrage discret şi dispare….

Uncategorized

Lucia Olaru Nenati: o scriitoare puternic implicată în prezent

Lucia Olaru Nenati este un om de cultură renascentist care pentru mine întruchipează creatorul cu o dublă pasiune: cultură-conştiinţă şi cu multiple talente. Gama de activităţi a L.O.N. a fost de-a lungul anilor şi continuă să fie extrem de largă: de la poezie, cărţi pentru copii, eseuri, proză, critică şi istorie literară, la conferinţe publice şi canto, dar şi până la conducerea unui muzeu şi a unor teatre…

Uncategorized

Tânăr, În Utopia Magna (19) – Pregătiri pentru trecerea frontierei. O altă lume

A sosit şi momentul, impresionant pentru noi, al trecerii podului care marca graniţa de Est, apoi formalităţile de frontieră şi de vamă, cu inevitabilul control riguros al bagajelor. Iată-ne acum într-o ţară în care limba oficială este rusa; numai muncitorii care trebăluiau pe la vagoane schimbau între ei vorbe într-o românească având accent moldovenesc…

Uncategorized

Noile Periferii ale NATO şi UE (2008, republicare)

În urmă prăbuşirii comunismului, liderii politici din Statele Unite şi din Europa Occidentală au fost obligaţi să elaboreze o nouă strategie faţă de ţările din Europa Est-centrală şi faţă de republicile independente desprinse din fosta Uniune Sovietică. Ideea expansiunii alianţei militare NATO şi a Uniunii Europene în spaţiul fost-comunist a provocat dispute înverşunate…

Uncategorized

Publicabil/nepublicabil (despre Mein Kampf)

După o absenţă de exact 70 de ani, publicul german are la dispoziţie un volum dinamită – întruparea interdicţiei supreme. Nici mai mult nici mai puţin decît Mein Kampf, cartea în care Adolf Hitler şi-a adunat ideile, amintirile şi proiectele. În ultimii 70 de ani, cartea n-a mai fost publicată. Deţinătorul drepturilor legale, landul Bavaria, a refuzat să o facă, fireşte sub presiunea implicaţiilor morale pe care o astfel de decizie le implică…

Uncategorized

R. Moldova: Vor înţelege moldovenii ce li se întâmplă?

Există în acest moment în Moldova o aprigă dezbatere pe scena politică, în media, pe reţelele de socializare în jurul dilemei: ce ar fi de preferat, un guvern controlat de oligarhie, mai exact de singurul oligarh care a mai rămas, Vlad Plahotniuc, dar care ne promite că va menţine vectorul european, sau alegerile anticipate cu un rezultat favorabil partidelor pro-ruseşti?…

Uncategorized

Dulce-i răzbunarea!

“Am un serviciu foarte bun, sunt apreciat de şefi, mi se plătesc prime, telefon, literatură, deplasări, ore suplimentare, nu pot să mă plâng…” – Bravo! îi spun politicos. Dar sunt convins că ascunde şi o nemulţumire pentru că arată palid, a încărunţit pe ici pe colo, deşi e un bărbat tânăr…

Uncategorized

Margarina (ziceri)

Imposibilul e contemporan cu mulţi dintre noi. // Pe câte unul îl uită Dumnezeu. La vârsta Lui e explicabil. // Iubirile neîmplinite le ţinem minte. Pe celelalte le uităm pentru că ne căsătorim. // Modestia o ai, nu o strigi.

Uncategorized

Culturală

Ascultă, amice… Ai două minute la dispoziţie? Vreau să-ţi relatez un caz din lumea teatrului, a artiştilor. Nu dau nume, că nu asta contează, e vorba de un cunoscut al meu care, ţine-te bine, a divorţat de trei ori. Ce zici de asta? Că-i o performanţă?…

Uncategorized

Ciuperci #2 (ziceri)

A vrut să se retragă în sinea lui, dar nu a mai avut loc. // Politician e unul care strigă. Diplomat e unul care tace… // Un exemplu pentru o sitaţie fără ieşire? Constipaţia. // Perlele adevărate nu sunt de cultură…

Uncategorized

Politician sau tehnocrat?

Ce poate face un politician şi nu poate face un tehnocrat? Această întrebare mi-am pus-o cu mult timp înainte de a conştientiza care este situaţia politicii interne de azi, cu o Românie aflată intr-o „ceaţă” politică densă, creată de o corupţie întrepătrunsă organic în toate sferele de activitate publică…

Back To Top