Month: March 2016

Uncategorized

Comemorarea a 7 ani de la moartea poetului Grigore Vieru

În Februarie 2016, cu ocazia împlinirii a 7 ani de la moartea poetului Grigore Vieru a avut loc evenimentul „…Eu sunt poetu-acestui neam”, desfăşurat sub egida Ministerului Culturii şi a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Doi scriitori din Bucureşti, de origine basarabeană, au participat la acest eveniment la invitaţia dlui Vasile Malaneţchi, directorul Muzeului Literaturii Române „M. Kogălniceanu” din Chişinău: prozatorii Ştefan Dimitriu şi Ion Lazu…

Uncategorized

Tânăr, În Utopia Magna (22) – Serbările toamnei; începutul unei prietenii

A doua zi m-am dus la întâlnire, fără însă să-mi fac iluzii. Nu ştiam dacă studenta cunoscută în seara precedentă îşi va ţine promisiunea şi, mai ales, nu ştiam …. cum va arăta la lumina zilei. Îmi era chiar dificil să-mi reprezint cu exactitate chipul ei; de n-ar fi fost locul dinainte stabilit, ar fi existat riscul de a nu o recunoaşte, dacă aş fi întâlnit-o întâmplător pe stradă…

Uncategorized

Despre bătrîneţe – întrebări, nelinişti, bucurii

Există un portret sinistru şi un portret euforic al bătrîneţii. În istoria culturii europene, există oameni care spun că bătrîneţea este minunată şi, cîtă vreme nu te doare nimic, ei sînt convingători. Mi-aduc aminte că am întîlnit astfel de oameni printre cei care au contat în formaţia mea. Unul a fost domnul Alexandru Paleologu, care îmi spunea că nu e nimic mai frumos pe lume decît să fii bătrîn, că bătrîneţea are avantaje uriaşe…

Uncategorized

Un caz rarisim

În urmă cu circa o săptămână, cam pe la ora nouă şi patruzecişicinci, adică înainte de pauza de ceai, a intrat la mine un cetăţean care mi-a făcut o propunere uluitoare: să-i scot o măsea de minte fără anestezie! Precizez că l-am consultat şi am văzut că era vorba de un molar cu trei rădăcini, bine înfipt în maxilar, cu coroana total compromisă şi tulpina la fel…

Uncategorized

Frate cu dracul (ziceri)

Indignările voastre nici nu se compară cu indignările noastre… // Prostiile deştepţilor sunt mai rare, dar mai serioase. // O eroare care durează devine normă. // Mai bine te faci frate cu dracul decât cumnat cu el…

Uncategorized

Prof. Andrei Zubov despre cele cinci principii ale de-comunizării

Andrei Zubov este un cunoscut istoric, politolog şi specialist al religiilor din Rusia. A fost profesor la Institutul de Stat pentru Relaţiile Internaţionale din Moskova MGIMO până în 2014, când a fost concediat pentru că a criticat intervenţia militară a Rusiei în Crimeea. Textul de mai jos este traducerea unei părţi din interviul pe care prof. Zubov l-a acordat postului „Eho Moskvî” pe 9 martie 2016…

Uncategorized

Despre procesul electoral prezidenţial din Statele Unite

Americanii vor vota pentru un nou preşedinte în 8 noiembrie, iar campania electorală e deja în plină desfăşurare, cu candidaţii republican şi democrat luptându-se pentru nominalizările partidelor lor drept candidaţi la alegerile care-l vor duce pe succesorul lui Barack Obama la Casa Albă. Alegeri primare, caucusuri, colegii şi convenţii electorale: drumul spre Casa Albă are un traseu întortocheat şi uneori confuz…

Uncategorized

Citate (ziceri)

Cine se scoală devreme departe ajunge… De pildă, lucrătorii de la salubritate. // Ţara arde şi pompierii se piaptănă. // Unii au trecut, alţii au antecedente… // O situaţie fără ieşire trebuie controlată de la intrare…

Back To Top