Month: June 2017

Uncategorized

La Blouse Roumaine

Sonnet XVIII
 
Shall I compare thee to a summer’s day? / Thou art more lovely and more temperate: / Rough winds do shake the darling buds of May, / And summer’s lease hath all too short a date: / Sometime too hot the eye of heaven shines, / And often is his gold complexion dimmed, / And every fair from fair sometime declines, / By chance, or nature’s changing course untrimmed: / But thy eternal summer shall not fade, / Nor lose possession of that fair thou ow’st, / Nor shall death brag thou wander’st in his shade, / When in eternal lines to time thou grow’st, / So long as men can breathe, or eyes can see, / So long lives this, and this gives life to thee. (Shakespeare)

Uncategorized

Bărbaţi în staţie

E o zi posomorâtă. Cerul parţial acoperit, averse de ploaie posibile, nici cald, nici rece, adică cum e mai rău… Nici autobuzul, care de obicei apare din cinci în cinci minute, nu ştim ce dracu are… Şi lumea e obosită, flămândă, ieşită de la lucru.
– Cel puţin, când vii acasă, te aşteaptă nevasta cu masa pusă?

Uncategorized

Marele premiu

In urma cu mai mulți ani, un pescar islandez a câștigat marele premiu la tragerea de Crăciun a loteriei naționale. Omul, de obicei, nu obișnuia să-şi încerce în acest fel norocul, dar s-a întâmplat ca băcanul din satul lui să nu aibă bani mărunți la acea ora de dimineață şi, în loc de rest, i-a propus să ia un loz…

Uncategorized

Confidențialitate online pentru jurnaliști

Mulți jurnaliști veterani, dar nu numai aceștia, au observat că suntem cu toții dintr-o dată bombardați din toate părțile cu mențiuni Watergate. Cărți precum 1984 de George Orwell sunt expuse la librării și un aer periculos referitor la libertatea de exprimare și libertatea presei se răspândește încet, ca un nor întunecat peste emisfera vestică, ridicând temeri vechi…

Uncategorized

Între imperii, confesiuni și identități: istoria Peninsulei Crimeea: (I) periferia lumii clasice și avanpostul civilizației bizantine

Înainte ca peninsula care separă Marea Neagră de Marea de Azov să fi devenit obiectul jocului de grandoare și burlesc personificat de Grigori Potemkin sau sursa de beneficii pentru generali și traderi, evoluția Crimeiei s-a aflat sub auspiciile unei predestinări geografice…

Uncategorized

Bun de plată

Alaltăieri după amiază cineva a sunat la uşa mea. În pragul ei se afla un omuleţ atât de inofensiv după înfăţişare, încât nu am ezitat nici o clipă şi l-am poftit înăuntru. “Misiunea mea nu este din cele mai plăcute, a început el. Sunt delegat de Banca de Ajutor Reciproc să verific situaţia împrumuturilor nerambursate la timp”…

Uncategorized

EUROINVENT 2017, o oglindă a creativităţii din Europa Centrală şi de Est

Două medalii de aur! Între 25-28 Mai 2017 a avut loc la Iaşi, sub egida Federaţiei Mondiale a Asociaţiilor de inventatori (IFIA-Internaţional Federation of Inventors Associations), Salonul European pentru Europa Centrală şi de Est al creativităţii tehnico-ştiinţifice, reprezentată prin peste 500 de invenţii şi lucrări ştiinţifice originale şi de valoare…

Uncategorized

Interviu cu două actriţe est-europene din Los Angeles: Tünde Skovrán şi Julia Ubrankovics

În decembrie anul trecut am avut plăcerea să fac cunoștință cu două actriţe care şi-au propus să aducă teatrul European la Los Angeles, Tünde Skovrán (din România) şi Julia Ubrankovics (din Ungaria). Le-am descoperit în piesa “TOYS: A Dark Fairy Tale”/ ”Jucării: O Poveste Întunecată cu Zâne”, piesă care s-a jucat 6 săptămâni cu sala plină la Hudson Theater în Hollywood în noiembrie-decembrie 2015…

Uncategorized

Replici la replici (perle de cultură)

Urmărind o emisiune sportivă la televizor, Menașe a exclamat la un moment dat: formidabil ce serviciu puternic are acest Federer! Soția sa, care spăla vasele în bucătărie, l-a pus la punct imediat prin ușa întredeschisă: Numai că-i invidiezi pe alții…

Uncategorized

Păţania unui mincinos

Simon Șeinerovici era deja cunoscut ca un mare mincinos. Din cauza asta a avut o seamă de succese, dar tot de aici i s-a tras și drama vieții lui. Printre cele câteva minciuni mai deosebite, lansate numai în scop practic și nicidecum de dragul de a minți, Simon se distingea în câteva capitole: profesional, intelectual, sentimental și material. Voi încerca să rezum romanul său…

Uncategorized

Proba de absolvire

Mi s-a povestit o întâmplare din vremurile trecute, cu un căruțaș (respectiv șef de utilaj) care avea un ucenic talentat. Băiatul s-a dovedit foarte destoinic, a devenit calfă și, înainte de a deveni independent, adică tot șef (de utilaj), a trebuit să treacă, cum se obișnuiește, o probă de absolvire…

Back To Top