caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Suspiciuni de spionaj rusesc în parlamentul britanic

de (5-12-2010)

Deputatul britanic Mike Hancock a cerut autorităților să probeze acuzațiile de spionaj împotriva unei secretare care lucrează pentru el și care fost arestată săptămâna trecută.

Katia Zatuliveter, în vârstă de 25 de ani, care este cetățean al Federației Ruse, este bănuită, potrivit relatărilor de presă, de spionaj în favoarea serviciilor de spionaj ale Rusiei.

Mike Hancock a declarat presei că are încredere 100% în secretara sa și că domnișoara Zatuliveter, care lucrează la biroul său din Camera Comunelor de circa doi ani și jumătate, a trecut cu brio procedurile de verificări de securitate, înainte să i se fi emis legitimația de acces la Palatul Westminster, sediul parlamentului britanic.

Katia Zatuliveter este acum cercetată în stare de libertate și riscă să fie expulzată dacă acuzațiile de spionaj se confirmă. Ar fi primul caz de acest fel în parlamentul britanic de la sfârșitul acum 20 de ani al războiului rece.

Nici ministerul de interne, nici serviciul de securitate internă, MI5, nu comentează cazuri individuale, dar este clar că autoritățile britanice tratează acest caz extrem de serios.

Mike Hancock este membru al Partidului Liberal Democrat, partenerul în coaliția de guvernare al Partidului Conservator, condus de premierul David Cameron.

Rusia își intensifică spionajul

El este membru al Comisiei pentru Apărare a Camerei Comunelor și reprezintă circumscripția Portsmouth, principalul port al marinei militare britanice. Hancock a făcut cunoștință cu Zatuliveter la Strasbourg, unde se afla în calitate de membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Duminicalul Sunday Times, care a dezvăluit știrea, citează colegi parlamentari ai lui Hancock, care sunt de părerea că el este cel mai pro-rus deputat occidental din APCE, care s-a făcut remarcat prin poziția sa extrem de favorabilă actualului premier al Rusiei, Vladimir Putin.

În vârstă de 64 de ani, Mike Hancock are o reputație de afemeiat în presa britanică, deși nu există niciun fel de sugestii de relații de altă natură decât cele de serviciu cu Katia Zatuliveter.

Aceste acuzații de spionaj survin la doar trei luni după expulzarea a 10 spioni ruși din Statele Unite, între care și Anna Chapman, care avea dublă cetățenie – rusă și britanică.

Fostul ofițer KGB Oleg Gordievsky, care a cerut azil politic în Marea Britanie în 1985 după ce spionase mai mulți ani în favoarea Londrei, declara duminicalului Sunday Times că serviciile de securitate britanice alocă prea puține resurse contracarării spionajului rusesc în Regatul Unit, MI5 fiind mult mai preocupat de lupta împotriva terorismului și a fundamentalismului islamic.

O sursă din interiorul guvernului britanic estima la 30 – 35 numărul agenților acoperiți care spionează în favoarea Rusiei. Experții consideră că principala țintă sunt industriile de vârf – apărare și aeronautică – dar și informații politice și diplomatice.

Un publicist specializat în spionaj, Chapman Pincher, declara la BBC că de la venirea la putere în Rusia a lui Vladimir Putin, spionajul extern s-a intensificat, ajungând din nou aproape de nivelul din perioada URSS, când actualul premier rus era colonel KGB.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Bâjbâieli costisitoare

Hotărât lucru, la Ministerul Muncii s-a cuibărit un virus care-i face pe titulari să vorbească înainte de a gândi. Predecesorul...

Închide
3.21.248.47