caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sport



 

Salariile fotbaliștilor englezi de primă ligă ating un nivel record

de (10-6-2011)

Proporția salariilor din veniturile echipelor de primă ligă din Anglia au depășit 2/3 în campionatul 2009 – 2010, concluzionează un raport efectuat de marea firmă de audit și consultanță Deloitte .

Deși veniturile au depășit pentru prima oară 2 miliarde de lire pe an (aproape 2,5 miliarde de euro), firma atrage atenția asupra pericolului prezentat de îndatorarea excesivă a marilor cluburi engleze.

Proporțiile chetuielilor cu salariile variază la cele 20 de cluburi englezești, de la 46% la campioana Manchester United, la 107% la rivalii lor Manchester City.

Cel mai mare buget de salarii îl are clubul londonez Chelsea, proprietatea miliardarului Roman Abramovici, din Rusia, cu 174 de milioane de lire. Chelsea deține acest loc fruntaș din ediția 2002 – 2003 a campionatului primei ligi.

Prima ligă din Anglia are în contintuare cele mai mari venituri din Europa – aproape 2,5 miliarde de euro. Deloitte atrage atenția că cluburile de elită din principalele cinci puteri europene ale fotbalului (Anglia, Spania, Italia, Germania și Franța) au acum datorii care însumează peste 8 miliarde de euro.

Și această nu e doar o problemă economică, ci și una administrativă, întucât forul tutelar continental UEFA va impune din anul 2014 un sistem care va cere cluburilor să-și asigure echilibrul financiar.

Perspectiva este însă destul de sumbră, dat fiind climatul economic nefavorabil, care a redus deja  veniturile din vânzarea de bilete, sponsorizare și alte activități comerciale, iar din 2012 – 2013 se va reduce și sursa principală de venituri – drepturile de televizare a meciurilor de primă ligă.

Totuși, deși datoria însumată a celor 92 de cluburi din cele patru ligi profesioniste a depășit 3,5 miliarde de lire, niciun club nu a intrat în stare de faliment în ultimii 19 ani.

Există propuneri de introducere de jos în sus a unei limite de 60% din venituri pentru fondul de salarii, așa cum există deja în liga a patra.

La ora actuală, cluburile de vârf plătesc salarii vedetelor lor care uneori dpășesc  100000 de lire pe săptămână. Aceste cluburi sunt mai toate acum în proprietatea unor miliardari americani (Man Utd, Liverpool), ruși (Chelsea, Arsenal) sau din Orientul Mijlociu (Man City), care concurează nu doar între ele, ci și cu marile cluburi din Spania și Italia, în cadrul unui triumvirat de țări care au practic un monopol asupra Ligii Campionilor, care este un fel de vacă de muls cu euro a fotbalului continental .

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
18.119.133.228