caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

GALERIE LA PALAT- PICTURILE DIN FLOOS CASTLE

de (2-10-2011)

Al zecelea duce de Roxburghe este mare amator de arta. De altfel, toti ducii si ducesele de Roxburghe au fost mari amatori de arta…Acesta este si unul din motivele pentru care am vizitat castelul Floors, cel mai mare castel locuit din Scotia. Situat pe un domeniu imprejmuit, de marimea unui oras, cu paduri si rezervatii de vinatoare, terenuri de golf si pentru curse de cai, lacuri, gradini si terase, castelul pare o impunatoare fortareata medievala. Primul duce l-a construit in anul 1721 si, de atunci, urmasii lui au pozat pictorilor din epoca, impodobind peretii interiori cu portrete.

Floors Castle

Dar ducii de Roxburghe au fost si patimasi colectionari de arta incit, in timp, s-au adunat in castel opere ale unor pictori mari, tapiserii, portelanuri chinezesti si europene, mobile unice…Sint rare colectiile particulare in care se afla alaturi lucrari originale semnate de Godfrey Kneller, Thomas Gainsborough, sir Joshua Reynolds, sir Henri Raeburn, Joseph Turner, Marieschi din scoala lui Caneletto, Jan van der Bancke si atitia altii…

Predomina desigur portretele celor zece generatii de duci si ducese, dar nu lipsesc tablouri cu scene de vinatoare, peisaje, subiecte mitologice sau religioase. Nu in multe locuri s-a intimplat sa contribuie la o colectie de arta, pasiunea de colectionari devenita traditie, posibilitatile materiale si adresabilitatea catre mari maestri. Si, desigur, norocul de a se fi pastrat in buna stare peste ani, operele acestora.

Thomas Lawrence

Atmosfera din numeroasele camere ale castelului nu este solemna, cum te-ai fi asteptat, ci prietenoasa. Bogatia exponatelor este evidenta dar nu apasatoare. Ai sentimentul ca nobilii scotieni vor sa imparta cu vizitatorul  mindria si satisfactia lor…

Odilon Redon-Nude woman on the rocks

Personal, am fost placut surprins, sa descopar intr-o camera marginala (needle room) pinzele unor pictori moderni. In contrast cu stilul clasic, academic, uneori solemn, al picturilor din marile saloane, aici sunt expuse tablori semnate de Henri Matisse, Pierre Bonnard, Augustus John, Matthew Smith si Odilon Redon. De unde se vede bunul gust si buna intuitie a castelanilor de la inceputul secolului trecut.

Henri Matisse, Bouquet de dahlia et livre blanc

Ducele (al zecelea Roxburghe) ar fi vrut probabil sa zabovim impreuna la o cafea, sa discutam despre arta si colectii de arta, dar timpul meu este mai limitat decit al unui nobil scotian. Asa ca mi-am baut cafeaua la coffeshopul de la parter, preferind sa admir apoi pajistile verzi, padurea si uluitoarele gradini inflorite.

Henri Matisse, paysage

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
LAPTELE NEGRU – fragment (1)

Aș vrea să sper că textul studentei mele, reprezentând vocea unei tinere din noua generație creștină occidentală de azi, va...

Închide
3.137.218.215