caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Leda şi lebăda – din mitologie în pictură

de (5-8-2013)

 
Leda era fiica lui Testius şi soţia lui Tyndareus, regele Lacedaemonului… Sună foarte pretenţios, dar de fapt e vorba de o aşezare de prin preajma Spartei, iar întâmplarea pe care o relatez e luată din mitologie… Trebuie să fi fost foarte frumoasă Leda, pentru că de ea se îndrăgostise iremediabil mai marele zeilor, temutul Zeus.

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Acum avem la îndemână două variante ale legendei. După una, Zeus a prefăcut-o pe Leda într-o gâscă, iar el a luat înfăţişarea unui lebădoi şi astfel s-a împreunat cu ea. Leda a făcut două ouă din care au ieşit două perechi de gemeni. Urmează povestea lui Castor şi Pollux, a Clitamnestrei şi a Helenei… După a două varianta, Leda a rămas femeie, iar Zeus a vizitat-o transformat în pasăre. Vom prefera varianta această pentru că pictorii au imortalizat povestea astfel.

Rubens

Rubens

Numeroşi sunt artiştii plastici care s-au inspirat din această legendă mitologică. Unii au pictat compoziţii ambiţioase, alţii au subliniat aspectul alegoric al subiectului sau au recurs la o abordare temerară, neconvenţională. Unele compoziţii sunt idilice, altele recurg la un soi de primitivism naiv, au o poziţie ambiguă, sau recurg la un stil descriptiv sau liric. În sfârşit, despre toate putem afirma că au o încărcătură erotică şi simbolică într-o ambianţa mistică.

Baruch Elron

Baruch Elron

Leonardo da Vinci, Corregio, Veronese, Rubens, Tillier, Rafael, Tomas Launy, Gustave Moreau, Tomas Rut, Louis Icart, Baruch Elron şi atâţia alţii au surprins în lucrările lor frumoasă femeie şi lebădă. Stilurile sunt diferite, de la clasicism la artă naivă, de la dadaism la fauvism, artă conceptuală şi expresionism, suprarealism, simbolism şi hiper-realism.

Michelle Thompson

Michelle Thompson

Interesant şi atractiv prin subiect, tabloul cu Leda şi lebăda, indiferent de autor, fascinează prin compoziţie, dar şi prin imaginaţia bogată a vechilor greci care, iată, i-au dat lui Zeus posibilitatea să cucerească cele mai frumoase pământene, luînd înfăţişarea unui taur, a unei ploi de aur sau a unui lebădoi cu iniţiativă.

Gustav Klimt

Gustav Klimt

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Majoritatea (ziceri)

Succesul unei ziceri depinde de cel care o citeşte, mai mult decît de cel care o scrie. / Tot ce...

Închide
3.145.23.123